YBhg Datuk Mohd Farid Adnan

Ahli Lembaga Pengarah Prasarana Malaysia Berhad

Dengan 32 tahun berada di industri minyak dan gas, Datuk Farid mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas dalam pengurusan dan transformasi organisasi. Dia memiliki catatan prestasi yang kuat dalam menciptakan nilai pemegang saham melalui integrasi perniagaan dan perubahan organisasi, pengoptimuman operasi, penyederhanaan proses, dan pertumbuhan ke pasar baru.

Datuk Farid memperoleh sebahagian besar pengalaman profesionalnya dalam kumpulan PETRONAS; berkhidmat dalam pelbagai kapasiti di seluruh perniagaan. Dia juga pernah bertugas di Conoco di Texas, Amerika Syarikat dan Engen di Afrika Selatan. Pada tahun 2010, dia dilantik sebagai Naib Presiden Perniagaan Minyak dan berusaha untuk berjaya menggabungkan dan mempermudah fungsi Pengoptimuman Perusahaan untuk menyediakan penjanaan nilai yang jelas dan telus.

Pada tahun 2015, Datuk Farid dilantik sebagai Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Engen Limited di Afrika Selatan. Di sini, dia memimpin Projek Potensi Penuh untuk mengubah organisasi untuk mewujudkan kesederhanaan operasi, memperkasakan tenaga kerja, dan memastikan kelebihan daya saing untuk bersaing di tengah-tengah landskap perniagaan dan dasar pemerintah di Afrika Selatan dan Afrika sub-Sahara. Engen mencapai prestasi tertinggi dan prestasi operasi selama 2 tahun berturut-turut.