Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

TREN MRT, LRT DAN MONOREL KL BEROPERASI SEPERTI BIASA

Kuala Lumpur, 2 Julai - Semua perkhidmatan Rel Rapid KL akan digunakan seperti biasa kekerapan yang telah ditetapkan kompilasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang lalu.

Walaubagaimanapun, kekerapan dan waktu operasi akan di teliti dari masa ke semasa, selaras dengan permintaan untuk penumpang sepanjang masa Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang akan dimulakan esok, 3 Julai 2021.

Kepada penumpang yang masih perlu menggunakan perkhidmatan Rapid KL, diingatkan selalu memerlukan peraturan yang ditetapkan; gunakan pelitup muka, jaga jarak fizikal di stesen dan di dalam tren, mengimbas kod QR MySejahtera dan menggunakan cecair pembasmi kuman yang telah disediakan.

Kekerapan bas kendalian Rapid Bus pada Waktu Puncak (6 pagi hingga 10 pagi dan 4 petang sehingga 8 malam) dan Bukan Waktu Puncak akan dikekalkan seperti kekerapan kompilasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang lalu. Di mana pada waktu bukan puncak kekerapan dikurangkan sehingga 50%. Rapid Bus akan mengimbangi operasi dengan arahan pihak berkuasa dan sekatan jalan raya.

"Jangan lupa juga untuk selalu menggunakan surat kebenaran merentas daerah atau negeri rasmi, seperti yang telah diarahkan oleh pihak berkuasa, sebelum anda menggunakan perkhidmatan Rapid KL," kata kata wakil Rapid Rail.

Bagi kemudahan perjalanan setiap hari, pengguna perkhidmatan Rapid KL tidak mengesyorkan agar menggunakan aplikasi 'PULSE' di Google Play Store atau Apple Play store.