Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

RAPID RAIL NAFI KESESAKAN DALAM TREN MONOREL SEMASA PKP 2.0

KUALA LUMPUR, 19 Jan – Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) menyifatkan sebuah laporan berita oleh portal media thevibes.com sebagai mengelirukan dengan menyiarkan foto tidak bertarikh, yang memaparkan keadaan penumpang dalam tren monorel.

Menggunakan tajuk 'KL di bawah MCO, tetapi monorel dipenuhi hingga penuh', artikel berkenaan menyebutkan bahawa gambar-gambar dihantar oleh seorang penumpang yang tidak bernama dan mempersoalkan apa yang berlaku semasa kompilasi Kuala Lumpur dan Selangor sedang menggunakan arahan Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP) 2.0.

Mengulas laporan berkenaan, Prasarana melahirkan rasa sangsi bahawa gambar berkenaan dirakam ketika PKP 2.0, yang bermula pada 13 Januari lepas.

“Pihak kami sentiasa memantau keadaan semasa dalam semua perkhidmatan rel kami – MRT, LRT dan juga Monorel dan sepanjang pengetahuan kami tidak berlaku kesesakan atau 'overcrowding' seperti yang dinyatakan oleh laporan berkenaan.

“Kami juga menjelaskan bahawa perkhidmatan rel Rapid KL – MRT, LRT dan monorel dibenarkan untuk operasi 100 peratus kapasiti. Ini bermakna berdasarkan kepada SOP yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan, penjarakan fizikal 1 meter tidak dikenakan di dalam tren-tren Rapid KL,” kata kenyataan itu lagi.

Prasarana menyarankan media massa untuk menyemak terlebih dahulu apa jua maklumat yang mereka boleh dapatkan.

“Kami bersedia memberikan akses kepada media massa untuk membuat tinjauan sendiri di stesen-stesen supaya mereka boleh melihat keadaan sebenar,” tambah kenyataan berkenaan.

Sekarang kerja dengan tren set empat-gerabak dan set dua-gerabak, kapasiti 100 peratus untuk set empat-gerabak adalah 430 penumpang kapasiti penuh set dua-gerabak adalah 214 penumpang.

penumpang Monorel jatuh mendadak kepada lebih kurang 10,000 sehari sejak PKP 2.0 bermula berbanding 46,000 sehari pada tahun 2019 sebelum negara berhadapan dengan pandemik COVID-19.

Tren-tren lain seperti MRT, LRT Kelana Jaya dan LRT Ampang turut menunjukkan perubahan yang ketara. Jumlah keseluruhan penumpang dalam tempoh PKP 2.0 adalah lebih kurang 150 ribu orang sehari (hari bekerja), penurunan hampir 80 peratus berbanding tempoh pra COVID-19 iaitu 700 ribu orang sehari.

“Semua perkhidmatan rel Rapid KL beroperasi dengan mematuhi syarat-syarat SOP yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Kesihatan. Pihak kami juga selalu memberikan peringatan di dalam tren dan di stesen untuk sentiasa mengamalkan prinsip-prinsip 3C, 3W seperti yang tidak disarankan Kerajaan, ”tambah isi berkenaan.