Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

BAS RAPID UMUM LANGKAH PENYUSUNAN SEMULA LALUAN BAS

KUALA LUMPUR, 7 Disember - Rapid Bus Sdn. Bhd, yang mengurus perkhidmatan di Lembah Klang dan Selangor, Pulau Pinang, Pahang dan Perak, kini membuat penyusunan semula diperlukan untuk mengoptimakan sumber dan aset khas dengan pelbagai cabaran dan kekangan akibat penularan pandemik COVID-19.


"Langkah penyusunan semula ini akan dilakukan secara bertahun; dan perubahan kaedah yang akan dibuat dari masa ke semasa. Para penumpang akan selalu dimensi mengenai perubahan-perubahan ini, ”menurut satu kenyataan Rapid Bus.

Sebuah syarikat syarikat Prasarana Malaysia Berhad, Rapid Bus adalah pengendali perkhidmatan bas Rapid KL, bas perantara LRT dan MRT, perkhidmatan Bas Rapid Transit - Laluan Sunway, Rapid Penang, Rapid Kuantan dan Rapid Kamunting. Secara keseluruhan, ia mengendalikan lebih daripada 400,000 penumpang setiap hari pada tahun lepas.
Kenyataan yang dikatakan perubahan-perubahan yang dilaksanakan adalah kajian teliti terhadap aliran data permintaan penumpang dan jumlah penumpang keseluruhan yang kian merosot, berbeza bagi beberapa perkara yang mempengaruhi kesan jumlah penumpang yang besar.

"Buat masa ini jumlah penumpang bas untuk semua jarak di bawah. Rapid Bus telah susut sekitar 429 ribu penumpang sehari kompilasi sebelum fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bulan Mac 2020, hanya sekitar 180 ribu penumpang sehari, berlaku berbeza 58 peratus.

"Rapid Bus menyakinkan para pelanggan bahawa alternatif perjalanan disediakan untuk setiap perubahan," kata sebenarnya itu, yang menambah bahawa dalam perubahan perubahan yang
diumumkan sejak 19 November dan berkuat kuasa 1 Disember lepas menyertai penggabungan, penamatan dan penyusunan semula.

Pengumuman yang disertakan menyertakan maklumat-maklumat alternatif-alternatif bagi lain-lain yang telah berubah.

“Rapid Bus seperti juga syarikat-syarikat syarikat awam awam, tidak bebas daripada kesan impak Covid-19 yang turut serta jumlah penumpang dan hasil kutipan secara mendadak sejak pandemik ini bermula.

Oleh itu, salah satu inisiatif yang dilakukan adalah dilakukan setiap waktu, operasi operasi lain-lain, kami memerlukan, tambah jumlah penumpang, yang terlampau rendah. Kami ingin menekankan bahawa sebelum keputusan dibuat, kajian yang terperinci akan dilakukan, ”tambah yang berkaitan.

Pengguna juga boleh menggunakan aplikasi aplikasi Peta Google atau Moovit atau portal melayari MyRapid Bus Kiosk di https://myrapidbus.prasarana.com.my/kiosk bagi pengguna dan mendapatkan maklumat mengenai pilihan pilihan untuk perjalanan mereka.