Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA INGIN MELALUI PELABURAN SEBAGAI INSIDEN DI LAMAN PROJEK LRT SHAH ALAM

KUALA LUMPUR, 29 JULAI - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) telah mengarahkan kontraktornya untuk menjalankan siasatan menyeluruh berhubung dengan kejadian di tapak pembinaan LRT Shah Alam (dahulunya dikenali sebagai LRT3) di Bandar Bukit Tinggi yang melibatkan jatuhnya besi perancah.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Prasarana, yang merupakan pemilik projek LRT Shah Alam, mahu kontraktor gilirannya, MRCB George Kent Sdn Bhd memberikan laporan terperinci dan langkah-langkah mitigasi untuk memastikan kejadian ini tidak berulang di masa hadapan.

“Kami sangat yakin bahawa keselamatan adalah yang terpenting dan memerlukan perhatian dan komitmen penuh dari semua pihak yang terlibat untuk memastikan keselamatan di tempat kerja keseluruhan terjaga dan kami mematuhi peraturan keselamatan setiap saat. Prasarana akan mengambil tindakan yang sewajarnya termasuk untuk segera melancarkan siasatan kami sendiri terhadap masalah tersebut dan juga memberikan kerjasama penuh kepada pihak berkuasa untuk memastikan siasatan menyeluruh dan bebas dijalankan, ”kata kenyataan itu.

“Kami menyampaikan rasa kesal yang mendalam kepada mereka yang terjejas dan takziah kepada keluarga si mati. Kami berdoa agar mereka yang cedera cepat sembuh dan memastikan bahawa mereka dan keluarga mereka diutamakan, ”tambah kenyataan itu.

Prasarana juga mengucapkan terima kasih kepada pasukan penyelamat dari BOMBA Balai Bomba dan Penyelamat dan Polis Di Raja Malaysia yang bertungkus lumus dan cepat membantu dan mendapatkan semua mangsa dari lokasi kejadian.

Punca kejadian masih belum dapat dipastikan.