Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA TERIMA DENGAN TERBUKA LAPORAN JAWATANKUASA SIASATAN

KUALA LUMPUR, 11 Jun - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) di dalam satu kenyataan hari ini dengan penerimaan keputusan terbuka insiden LRT Laluan Kelana Jaya yang membabitkan 2 buah tren LRT pada 24 Mei 2021.

Jawatankuasa Siasatan Insiden Perlanggaran LRT Kelana Jaya yang dipengerusikan oleh YBhg. Datuk Isham Ishak, Ketua Setiausaha, Kementerian Pengangkutan Malaysia telah menyiapkan laporan mengenai insiden tersebut dan kemudiannya telah dibentangkan kepada Kabinet oleh Menterinya, YB Datuk Seri Dr. Ir. Wee Ka Siong pada 9 Jun 2021.

“Bagi pihak Pengarah dan warga kerja Prasarana, kami meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan para penumpang kami khas atas yang tidak diingini ini. Kami sangat sedih kerana kejadian ini yang menghapuskan rekod bersih LRT Kelana Jaya yang telah wujud selama 23 tahun dan menerima dengan keputusan terbuka awal awal yang telah dibentangkan, ”kata Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana, Datin Hjh. Norlia Noah dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Pada insiden yang berlaku pada malam 24 Mei itu, satu kosong yang dipandu manual berlanggar dengan automatik di dalam terowong antara stesen KLCC dan Kg. Baru. Di dalam laporan Jawatankuasa Siasatan, Kabinet mempunyai dimensi yang berkaitan dengan masalah yang berlakunya perlanggaran tersebut. Antara lain kerana masalah teknikal, komunikasi komunikasi antara OCC atau 'Operational Control Center' dengan pemandu (Hostler) Tren 40 tanpa penumpang yang pada kompilasi itu sedang berada dalam pengendalian 'time out' dan pelepasan Tren 81 sehingga berlakunya perlanggaran.
Laporan turut menyenaraikan dua puluh tiga (23) cadangan untuk penambahbaikan sistemik dan Kementerian Pengangkutan Malaysia akan mengaudit perkembangan penambahbaikan ini secara berkala.

Mengulas laporan ini, Norlia menerangkan di malam kejadian, pada mulanya kedua-dua OCC dan Hostler yang memerlukan kesemua prosedur operasi standard atau SOP yang berkenaan. Namun demikian, komunikasi liputan radio yang tersekat-sekat dan kelewatan perkhidmatan telah memberikan tekanan yang tinggi bagi mereka untuk menggerakkan tren yang dipandu manual secepat mungkin dan ini secara tidak langsung telah menjadi punca SOP tidak dipatuhi.

Sejajar dengan lima (5) cadangan penambahbaikan jangka pendek yang perlu dilaksanakan dalam masa tiga (3) bulan, Prasarana juga telah mengambil beberapa langkah segera mengenai keselamatan, operasi, tenaga kerja dan penyelenggaraan rel untuk mempermantapkan lagi SOP untuk perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya, yang dijalankan secara automatik tanpa pemandu.

"Langkah-langkah ini adalah tambahan kepada piawaian antarabangsa dan prosedur operasi standard yang sedia ada. Kami sedang menyemak semula secara menyeluruh struktur, proses dan pematuhan keselamatan, akses akses ke trek, protokol untuk komunikasi dan sebagainya kesemua cadangan jangkapendek dapat dilaksanakan. SOP juga telah diperketatkan dengan serta-merta untuk pilihan διαφορές komunikasi antara OCC dan tren yang dipandu secara manual, ”terang Norlia.

Sehubungan itu, langkah-langkah segera yang telah diambil dan berkuatkuasa mulai 30 Mei lepas adalah:

1. Menetapkan keperluan dua Hostler untuk setiap petunjuk panduan untuk jajaran di bawah terowong untuk LRT Laluan Kelana Jaya antara stesen Pasar Seni dan Damai.
2. OCC dan Hostler diwajibkan setiap arah pergerakan yang dipandu adalah betul, tanpa masalah kesangsian dan rasa ragu-ragu.

3. Membuat tambahan zon perlindungan atau 'Pemesanan Laluan Manual (Automatic Train Protection) Buffer Zone' kepada tren-tren yang terputus hubungan bagi pengguna yang berhenti pada jarak yang jauh lebih jauh.

4. Pergerakan tren-tren secara manual dihadkan dengan kelajuan maksima pada hanya 20 km sejam.

5. Buletin Keselamatan telah dilakukan secara berkala dan berkala beserta penerangan semula tentang aspek keselamatan dan SOP kepada semua tenaga kerja Prasarana.

6. Mempergiatkan latihan tindakan kecemasan mini atau 'Mini ERP Exercise' untuk dijalankan pada setiap Ahad malam dengan penekanan kepada senario 'menyelamat tren yang terputus komunikasi dan panduan manual tren' bagi memantapkan lagi kakitangan dan sistem yang digunakan yang digunakan di kawasan yang sukar diakses seperti terowong bawah tanah dan jejambat ('jejambat').

"Latihan 'mini ERP' ini sebenarnya telah berjalan sejak awal dan dilaksanakan dengan pelbagai fokus keperluan keperluan dan untuk pelbagai bentuk kecemasan. Akan datang, program latihan akan diselaraskan dengan kolaborasi pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia untuk memantapkan dan meningkatkan kemampuan staf dalam keselamatan yang berhadapan dengan cabaran di dalam terowong dengan berpandukan kepada SOP yang dipertingkatkan ini, Kata Norlia.

Di samping itu, kekerapan latihan kompetensi bagi Hostler sedang ditambah baik dengan penambahan latihan dan pensijilan yang bersesuaian untuk kerja tenaga kerja tetap cekap, relevan dan kompeten.

Selain memberi bantuan penuh dan telus kepada Jawatankuasa Siasatan oleh Kementerian Pengangkutan dan berhubung rapat dengan Kementerian Kewangan, Kementerian Pengangkutan dan Agensi Pengangkutan Awam Darat, fokus utama Prasarana adalah untuk memberikan bantuan dan bantuan yang sewajarnya kepada para penumpang.

Sehingga hari ini, dua orang penumpang yang cedera akibat insiden tersebut masih dirawat di wad biasa di Hospital Kuala Lumpur, yang selainnya telah dibuat pulang.

Selain bantuan segera wang ihsan atau 'pembayaran muhibah' kepada penumpang pengguna, Prasarana turut memberikan bantuan kewangan untuk menampung kos perubatan, rawatan susulan dan lain-lain yang berkaitan. Prasarana turut menyediakan khidmat kaunseling yang dijayakan oleh Lembaga Kaunselor Malaysia dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi penumpang dan keluarga mereka. Temujanji untuk perkhidmatan ini boleh dibuat Talian Krisis dan akan disediakan selama mana yang diperlukan. Sehingga hari ini, seramai 73 orang telah tampil untuk mendapatkan bantuan segera wang ihsan.

Prasarana menyeru para penumpang yang terlibat untuk menghubungi Talian Krisis di 014 737 1330 dan e-mel [email protected] yang disediakan untuk kemudahan komunikasi secara langsung mengenai bantuan segera wang ihsan, pembayaran balik kos perubatan dan rawatan, permintaan, dokumentasi dan akses kepada perkhidmatan kaunseling.


“Prasarana turut serta akan memberikan laporan berkala mengenai pelaksanaan cadangan penambahbaikan khas cadangan jangkapendek untuk segera memulihkan pemulihan berkaitan perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya, yang sangat penting untuk setiap hari warga kota. Tambah Norlia.