Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA SELARAS PERKHIDMATAN BAS & REL MULAI SELASA

KUALA LUMPUR, 25 Mei - Susulan daripada pengumuman Kerajaan langkah langkah lebih ketat dalam pelaksanaan PKP 3.0, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) akan membuat pelarasan dalam perkhidmatan awam kendaliannya di seluruh negara mulai Selasa 25 Mei 2021, ini untuk membantu usaha membanteras penularan wabak Covid -19 yang semakin meningkat sekarang.


Selaras dengan perubahan yang berkaitan, Prasarana menasihati mereka yang menggunakan perkhidmatan awam awam Rapid KL, Rapid Penang, Rapid Kuantan dan Rapid Kamunting untuk perjalanan perjalanan mereka dan maklumat terkini di platform media sosial kendaliannya.

"Para penumpang Rapid KL dinasihatkan untuk memuat turun aplikasi PULSE untuk pencarian waktu-waktu terkini perjalanan bas dan relakan penumpang bas untuk Rapid Penang, Rapid Kuantan dan Rapid Kamunting tidak menyarankan menggunakan platform media sosial kendalian mereka," demikian menurut satu kenyataan Prasarana.

Menurut fakta itu, kapasiti penumpang untuk semua perkhidmatan bas henti-henti kendaliannya - Rapid KL, Rapid Penang, Rapid Kuantan dan Rapid Kamunting akan dikurangkan kepada 50 peratus untuk semua pengguna. Kekerapan bas pada waktu puncak adalah dikekalkan; dengan puncak pagi menetapkan antara 6 pagi hingga 10 pagi; dan kekerapan petang antara 4 petang hingga 8 malam. Kekerapan untuk waktu bukan puncak dikurangkan kepada 50 peratus; boleh boleh berubah berdasarkan permintaan.


Perkhidmatan rel Rapid KL - LRT Laluan Ampang, MRT dan Monorel diselaraskan dengan kapasiti yang dikurangkan kepada 50 peratus 100% sekarang untuk penjerakan fizikal; dengan masa operasi yang khusus seperti berikut:

PENTING NOTA:

1. Kekerapan tren akan diubahsuai mengikut keperluan semasa operasi.
2. Jadual bagi LRT Laluan Kelana Jaya akan diumumkan pada jam 5.30 pagi, Selasa, 25 Mei.

“Pengguna wajib menggunakan SOP kompilasi menggunakan awam awam serta perjalanan dengan lebih awal bagi keselesaan anda,” tambah berkaitan.