Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA LANCAR KEMPEN 'RAPID KL SUPPORT LOKAL 2.0'

SUBANG, 9 April - Disemarakkan oleh semangat semasa sambutan memberangsangkan rancangan yang terdahulu, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) hari ini melancarkan kempen 'Rapid KL Support Lokal 2.0' untuk membantu pengendali dan para pengguna yang menggunakan makanan di sepanjang perjalanan kendalian Rapid KL termasuk hab -hab bas mempromosikan perniagaan mereka.


Dilancarkan oleh Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana, Datin Hjh. Norlia Noah di sini hari ini, edisi kedua inisiatif berkaitan meluaskan lagi sokongan promosi saluran-saluran media sosial Rapid KL untuk turut serta untuk para pengguna atas talian. Turut mensasarkan penggunaan media massa dalam kempen-kempen mereka, majlis pelancaran, yang diadakan di Stesen LRT Lembah Subang itu memperagakan pelbagai juadah dan makanan makanan istimewa yang disediakan oleh pengguna-pengguna terpilih termasuk Dapur Hasnah, Pak Syed Nasi Kuning, Strawberry Shots, Botoi Teh Thai, Sky Pastries, Batter Be Belle, Nina's Kitchen, Kantin Pramugara, Qadra Kebab dan Mokti's Ice Cream Gula Apong.

Berucap pada majlis berkaitan, Datin Hjh. Norlia mengatakan bahawa program hari ini adalah susulan program yang dijalankan tahun lepas atas saranan oleh Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz, yang berkunjung ke Prasarana pada 27 Jun 2020 dan meminta Prasarana menerokai langkah-langkah yang boleh diambil olehnya untuk membantu rakyat Malaysia yang terkesan dengan penularan wabak berkenaan.

Daripada perbincangan berkaitan, program 'Rapid KL Support Lokal' diperkenalkan sebagai satu inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Kumpulan Prasarana di mana Unit Media Sosial Kumpulan Prasarana menggunakan platform-platform media sosial kendaliannya mempromosi operator dan perniagaan-perniagaan asas makanan di sepanjang perjalanan kendalian Rapid KL termasuk hab-hab bas.

Di bawah program berkaitan, pasukan Media Sosial Kumpulan Prasarana telah memberikan liputan percuma dan promosi secara agresif dan percuma lebih 15 operator makan di saluran-saluran media sosialnya; lebih banyak dua juta dalam 'jangkauan pertunangan' media sosial dengan lebih RM800,000 dalam 'Nilai PR' bagi liputan penerbitan mereka.

“Selain itu, lebih 1,000 pengguna atas talian atau 'pengendali makanan dan minuman dalam talian' telah mengambil bahagian dan peluang untuk mengwar-warkan perniagaan mereka dalam bebenang promosi atau 'thread promosi' dan 'instastories' yang dicipta oleh pasukan Media Sosial Kumpulan Prasarana sepanjang masa lapan bulan kebelakangan ini.

“Sejak kempen itu dilancarkan, banyak lagi pemilik-pemilik perniagaan termasuk pengusaha makanan secara atas talian dan yang dari rumah menghubungi pasukan media sosial Kumpulan Prasarana untuk membantu mereka. Menyahut permintaan ini, maka lahirlah program hari ini - 'Rapid KL Support Lokal 2.0', yang mana Kumpulan Prasarana khusus Rapid KL berpeluang untuk memberikan sumbangan kepada pengendali perniagaan-perniagaan kecil dan menyokong inisiatif PENJANA.

"Bagi menghasilkan impak yang lebih besar, kempen 'Rapid KL Support Lokal 2.0' ini akan memerlukan penglibatan yang lebih besar daripada media massa, yang mana kami yakin juga mempunyai misi yang sama untuk membantu orang yang terkesan dengan impak COVID-19 ini," kata Datin Hjh. Norlia, yang merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada pengguna media massa untuk program berkenaan.

“Amanah yang diberikan kepada kami di Prasarana bukan hanya untuk menyediakan perkhidmatan perkhidmatan awam untuk keselesaan mobiliti dan kesinambungan (penyambungan) kepada orang ramai; But juga adalah untuk aplikasi platform, kepakaran dan sumber yang kami miliki untuk memastikan kesejahteraan lengkap untuk rakyat. Ini adalah cara dan bantuan kami untuk memperkasakan konsep kongsi rezeki atau 'kemakmuran bersama' bagi ekonomi bagi seluruh rakyat Malaysia dapat dibuka semula dan dikembangkan untuk kesejahteraan semua, "tambah beliau.