Search
Close this search box.

_

RAPID BUS LANCAR PROGRAM KAD IDENTITI KAPTEN BAS

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Rapid Bus Sdn Bhd – anak syarikat Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) hari ini melancarkan program Kad Identiti Kapten Bas sebagai satu lagi inisiatif untuk meningkatkan lagi keyakinan orang ramai untuk menggunakan perkhidmatan bas sekali gus meningkatkan penggunaan pengangkutan awam di negara ini.

Program ini turut diharapkan akan menaikkan imej Kapten Bas di negara ini di samping menjadi platform untuk memantapkan hubungan Rapid Bus dengan para pelanggannya khususnya dalam mendapatkan maklum balas mengenai perkhidmatannya.

Dengan penampilan positif ini, Rapid Bus turut berharap program ini akan meningkatkan motivasi di kalangan Kapten-kapten Bas untuk meningkatkan prestasi kerja khususnya ketika berinteraksi dengan pelanggan.

Diadakan hari ini di Hab Bas Akhir Pasar Seni, Kuala Lumpur, program berkenaan telah dirasmikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus, Encik Mohd Azam Omar dengan dihadiri oleh para pegawai tinggi anak syarikat Prasarana itu.

Selain perkhidmatan bas Rapid KL termasuk perkhidmatan Bas Rapid Transit – Laluan Sunway, Rapid Bus turut mengendalikan operasi dan perkhidmatan Rapid Penang di Pulau Pinang dan Seberang Prai; Rapid Kuantan di bandar Kuantan dan kawasan-kawasan persekitarannya; dan Rapid Kamunting untuk perkhidmatan di bandar Taiping dan Kamunting.

Di samping perkhidmatan bas henti-henti ini, Rapid Bus turut bertanggungjawab mengendalikan perkhidmatan bas perantara untuk menyokong perkhidmatan LRT dan MRT Sungai Buloh Kajang di samping sokongan kepada perkhidmatan bas percuma Go KL dan SMART Selangor.  

Rapid Bus kini sedang dalam persiapan akhir untuk memulakan operasi Rapid Manjung di Perak dan Rapid Sungai Petani di Kedah.

Berucap pada majlis berkenaan, Azam berkata Rapid Bus akan terus mengadakan inisiatif-inisiatif baru dalam misinya untuk usaha dan misi Prasarana Malaysia Berhad khususnya Rapid Bus dalam memartabatkan industri perkhidmatan bas henti-henti dan meningkatkan ‘modal share’ pengangkutan awam kepada 40 peratus menjelang 2030.

“Hari ini, kita mengambil satu langkah kecil daripada banyak lagi siri inisiatif yang akan Rapid Bus akan adakan dalam usaha kami untuk meningkatkan lagi prestasi Rapid Bus khususnya dalam mengeratkan lagi persefahaman dengan para pelanggan.

“Program Kad Identiti Kapten Bas ini dilancarkan sebagai jambatan untuk menghubungkan Rapid Bus dan jenama-jenama perkhidmatannnya – Rapid KL, Rapid Penang, Rapid Kuantan dan Rapid Kamunting dengan para pelanggannya.

“Dengan memperagakan identiti Kapten-kapten Bas yang mengendalikan bas ketika itu, kami berharap ia akan merapatkan hubungan para Kapten dengan para penumpangnya dalam berinteraksi dan memberikan komen,” kata Azam.

Menurut Azam, di samping pengenalan Kad Identiti ini, Rapid Bus akan terus memantapkan program Budaya Layanan Cemerlang di kalangan staf dan kakitangan kami khususnya yang bertugas di barisan depan (frontliners) sebagai Kapten Bas dan pengawal trafik (Traffic Controllers).

“Penekanan akan diberikan untuk memastikan staf dan kakitangan kami bekerja dengan memberikan senyuman ketika bertugas, bekerja dengan bersopan santun berbudi mulia dan ikhlas dalam melaksanakan tanggungjawab mereka,” tambah beliau.

Language:

Search
Rate Our Services

Bus, Rail or Station Performance (Rapid KL, Rapid Penang, Rapid Kuantan)

Rate Our Retail Offerings

Our Retailers, Business Partner and Mobile App