_

PENJIMATAN MELALUI PAS MUTIARA MY30, PAS LESTARI MY30 BERMULA HARI INI

PULAU PINANG, 1 Januari – Inisiatif penjimatan hebat melalui penggunaan pas perjalanan tanpa had My30, yang dinikmati oleh warga kota di Lembah Klang dan Selangor sebelum ini, dipanjangkan ke Pulau Pinang dan Pahang mulai hari ini dengan perlaksanaan Pas Mutiara My30 untuk perkhidmatan bas Rapid Penang; dan Pas Lestari My30 untuk perkhidmatan bas Rapid Kamunting untuk perkhidmatan bas di sekitar bandar Kuantan dan Pekan.

Dengan pakej istimewa yang ditawarkan oleh Rapid Bus Sdn Bhd – pengendali perkhidmatan bas henti-henti Rapid Penang dan Rapid Kuantan – pengguna pas Mutiara My30 dan Lestari My30 ini boleh menggunakan perkhidmatan bas Rapid Penang dan Rapid Kuantan berulang kali tanpa had untuk tempoh 30 hari dengan hanya berbelanja RM30 untuk melanggan pas berkenaan.

“Saranan saya kepada warga negara Malaysia yang mendapat perkhidmatan Rapid Penang dan Rapid Kuantan untuk segera ambil peluang ini. Usah berlengah lagi. Kunjungi kiosk-kiosk kami di Pulau Pinang dan bandar Kuantan untuk melanggan dan menikmati perjalanan selesa dan selamat tanpa had,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus, Encik Muhammad Yazurin Sallij dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

“Kami berharap jumlah penumpang atau ‘ridership’ untuk kedua-dua Rapid Penang dan Rapid Kuantan akan bertambah. Dan, apabila sudah bertambah, manfaat menggunakan kedua-dua pas ini akan bertambah dengan pengenalan aplikasi perancang perjalanan ‘P.U.L.S.E’, yang kami sasarkan untuk diperkenalkan buat Rapid Penang dan Rapid Kuantan pada pertengahan pertengahan tahun 2021,” tambah Encik Yazurin.

Diperkenalkan untuk kegunaan di rangkaian rel dan bas Rapid KL sejak bulan Mei tahun lepas, pas perjalanan tanpa had My30 adalah inisiatif yang diperkenalkan oleh Kerajaan untuk mengurangkan kos perbelanjaan rakyat dan sebagai rangsangan untuk pemulihan ekonomi dan aktiviti-aktiviti komersial.

Aplikasi P.U.L.S.E. atau ‘Planning Your Lifestyle Efficiently’ pula dilancarkan 17 Disember lepas dan meliputi perkhidmatan MRT, LRT, monorel, BRT-Sunway dan bas-bas henti di bawah jenama perkhidmatan Rapid KL; termasuk perkhidmatan bas perantara Jom Naik MRT. Aplikasi ini sudah boleh dimuat-turun dari Google Play Store and Apple App Store. Melalui aplikasi ini, para pengguna bukan saja boleh mendapat maklumat mengenai jangkaan masa ketibaan bas di samping maklumat-maklumat lain seperti destinasi pelancongan dan tempat-tempat makan popular.

Pas Mutiara My30 boleh dibeli di lapan (8) kios Rapid Penang – ibupejabat Rapid Penang (Lorong Kulit); Terminal Bas Weld Quay (Terminal B); Terminal Bas KOMTAR; Hab bas Bukit Jambul; Terminal Bas Balik Pulau; Terminal Bas Bukit Mertajam; Hab bas Kompleks Dato’ Kailan Kepala Batas; dan Penang Sentral (Aras 1).

Sementara menunggu pengenalan P.U.L.S.E., Encik Yazurin berkata para pengguna boleh menggunakan pautan (link) berikut untuk maklumat mengenai kedudukan bas terkini:

– https://myrapidbus.prasarana.com.my/kiosk/rpg untuk Rapid Penang
– https://myrapidbus.prasarana.com.my/kiosk/rkn untuk Rapid Kuantan

Pas Mutiara My30 dan Pas Lestari My30 ini dibuka eksklusif untuk warga Malaysia dan pengguna boleh menggunakannya berulang kali pada satu hari dengan hanya berbelanja RM30 sebulan.

“Bagaimanpun, pembelian kali pertama akan dikenakan bayaran sebanyak RM40 iaitu bayaran RM5 untuk pendaftaran serta RM5 untuk harga kad berkenaan. Pengguna hanya perlu membayar RM30 sahaja untuk pembelian semula langgan seterusnya,” tambah kenyataan itu.

Language: