YBrs Ir. Tan Yean Chin

Ahli Lembaga Pengarah Prasarana Malaysia Berhad

Ir. Dr. Tan Yean Chin dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah Kumpulan pada 23 Julai 2020. Beliau adalah Jurutera Profesional dan Pemeriksa Bertauliah (Geoteknik) yang berdaftar dengan Lembaga Jurutera Malaysia (BEM). Dia adalah Jurutera Profesional Berkanun ASEAN (ACPE) dan juga Jurutera APEC dan Jurutera Profesional Antarabangsa (IPEA).

Ir. Dr Tan memegang jawatan sebagai Ketua Setiausaha (2008-2020) Persekutuan Institusi Kejuruteraan Asia dan Pasifik (FEIAP), sebuah organisasi payung bebas antarabangsa untuk institusi kejuruteraan di rantau Asia dan Pasifik. Beliau adalah Presiden Institusi Jurutera, Malaysia (IEM) dari tahun 2016 hingga 2018. Dia juga telah berkhidmat selama 10 tahun sebagai ahli Lembaga Pengarah Jurutera, Malaysia (BEM), sebuah badan pengawalseliaan kerajaan yang mendaftarkan dan mentadbir semua kakitangan kejuruteraan di Malaysia. Beliau adalah Felo Kehormat ASEAN Federation of Engineering Organisations (AFEO), Fellow IEM, Institution of Civil Engineers (ICE, UK), ASEAN Academy of Engineering & Technology (AAET) dan Academy of Engineering and Technology of the Developing World ( AETDEW).

Dia adalah salah seorang Pengasas dan Pengarah Kanan kumpulan G&P Professionals firma perunding kejuruteraan pelbagai disiplin. Dia telah memimpin pasukannya dalam merancang projek-projek mega seperti projek Landasan Keretapi Berkembar Elektrik dari sekitar Taiping ke Alor Setar, dan di Lembah Klang, Laluan MRT Kajang dan Laluan Putrajaya.