YBhg Datuk Mohd Zarif Hashim

Ahli Lembaga Pengarah Prasarana Malaysia Berhad

Datuk Mohd Zarif Hashim dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah pada 23 September 2020.

Semasa berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Mass Rapid Transit Corp Sdn Bhd (MRT Corp), dia membawa kepada Prasarana banyak pengalaman dalam perniagaan dan telekomunikasi. Sebagai ketua eksekutif MRT Corp, dia memberikan arahan strategi keseluruhan kepada organisasi untuk memastikan pelaksanaan pelaksanaan Projek MRT sesuai dengan mandat dari Pemerintah dan arahan yang ditetapkan oleh Lembaga Pengarahnya.

Sebelum bergabung dengan MRT Corp, Zarif memegang pelbagai jawatan dalam kumpulan syarikat Sapura, yang disertainya pada tahun 2007. Dia adalah ketua pegawai operasi kumpulan, jawatan yang dipegangnya sejak 2014, di mana dia bersama-sama memimpin dan menguruskan kumpulan itu. Pada masa yang sama, dia memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif kumpulan perniagaan teknologi dan kereta api kumpulan itu, yang disandangnya pada tahun 2011.

Zarif lulus dengan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari JL Kellogg Graduate School of Management di Northwestern University di Amerika Syarikat, dan mempunyai Ijazah Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Kimia dari University of Pennsylvania.