YBhg Datuk Isham bin Ishak

Ahli Lembaga Pengarah Prasarana Malaysia Berhad

Datuk Isham bin Ishak dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah pada 18 Januari 2021.

Dilahirkan di Johor pada tahun 1970, Datuk Isham berjaya menolong Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (MSME) dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Malaysia sambil bertugas sebagai Ketua
Pegawai Operasi dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif di SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dari tahun 2014 hingga 2016.

Datuk Isham juga berkhidmat selama 5 tahun di Amerika Syarikat, dari tahun 2006 hingga 2011, sebagai Menteri Penasihat (Ekonomi) di Pejabat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di Washington DC di mana dia berjaya meningkatkan aliran pelaburan antara kedua-dua negara. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pegawai Khas dan Setiausaha Swasta Kanan kepada Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan Perdana Menteri Malaysia yang kelima.

Datuk Isham dilantik sebagai Ketua Negosiator Malaysia untuk Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dari 2016 hingga 2018. Dia juga merupakan Timbalan Ketua Perunding Malaysia untuk Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) - yang kemudian dikenali sebagai Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) - dari 2011 hingga 2015.

Dia mula berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Malaysia pada tahun 2019. Dia sebelum ini memegang jawatan sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Timbalan Ketua Setiausaha (Perdagangan) dan kemudian Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.