YBhg Dato 'Seri Haji Mustafar Haji Ali

Ahli Lembaga Pengarah Prasarana Malaysia Berhad dan Pengerusi Rapid Bus

Dato 'Seri Haji Mustafar dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah pada 15 Februari 2021.

Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dari Universiti Malaya, Kuala Lumpur pada tahun 1984 dan Sarjana Sains (MSc) dalam Keadilan Jenayah, dari University of New Haven, Connecticut, Amerika Syarikat pada tahun 1995.

Dato 'Seri Haji Mustafar menyertai Perkhidmatan Awam pada tahun 1985 sebagai Pegawai Penyiasat Kanan, Badan Pencegah Rasuah (BPR) yang kini dikenali sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Dia memegang beberapa jawatan di SPRM, termasuk sebagai pendakwa di Bahagian Pendakwaan, Pengarah Penyelidikan dan Perancangan, Pengarah Siasatan, dan pada tahun 2014 dilantik sebagai Wakil Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM.

Beliau kemudian menjadi Timbalan Presiden Institut Integriti Malaysia (Jun 2004 - Februari 2010) dan dilantik sebagai Ketua Pengarah, Jabatan Imigresen Malaysia dari Ogos 2016 hingga Disember 2018. Merintis penubuhan Pusat Jenayah Anti Kewangan Nasional (NFCC) dan dilantik sebagai Pengarah Umum bermula 2019 hingga sekarang.

Dia menghadiri dan menyampaikan makalah di banyak persidangan antarabangsa, simposium, seminar, bengkel dan lawatan sambil belajar di pelbagai negara termasuk Amerika Syarikat dan Kanada, Amerika Latin, Rusia, Negara-negara Eropah, Afrika, Negara-negara Skandinavia, Timur Tengah, Asia Pasifik dan Asia Tenggara negara.

Dianugerahkan Tokoh Khalid Al-Walid oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor dan memegang jawatan Profesor Adun Ahmad Ibrahim Kulliyyah Undang-Undang dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada bulan Mac 2018. Beliau juga memegang banyak jawatan seperti Universiti Penasihat Industri Selangor (UNISEL) dan Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) dan Lembaga Penasihat Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM).