Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

TREN BARU KLAV27 KINI SUDAH BEROPERASI

KUALA LUMPUR, 27 Jun- Memperagakan angka 192 dan 193 sebagai nombor pengenalan tren, dua set tren pertama di bawah projek 'Kuala Lumpur Tambahan Vehicles 27' (KLAV27) sudah beroperasi setiap hari Rapid KL LRT Laluan Kelana Jaya setelah selesai menjalani sesi ujian dan pentauliahan ; serta mendapat izin kelulusan penggunaan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Mula digunakan dalam operasi jarak jauh yang paling sibuk, kedua-dua tren set empat-gerabak model Bombardier Innovia Metro 300 yang baru ini dengan beberapa ciri penambahbaikan; 14 unit set tren bermodel sama, yang digunakan sejak 2018 dan diperolehi di bawah inisiatif KLAV14.

Menurut satu kenyataan media Rapid KL hari ini, kesemua 27 set tren yang diperolehi di bawah projek KLAV27, yang secara keseluruhan bernilai RM1.7 bilion, dilengkapi dengan beberapa ciri penambahbaikan termasuk dalam sistem brek, sistem pintu penumpang, sistem pengurusan tren, sistem kuasa penggunaan (auxialiary), dan pengenalan 'Paparan Peta Laluan Digital'. Ini adalah sebahagian daripada Sistem Maklumat Penumpang yang diintegrasikan dengan sistem pintu, yang sebelum ini berjenis LED.

Setakat ini, lapan set tren KLAV27 sudahpun berada di Depoh LRT Laluan Kelana Jaya di Subang termasuk dua yang menjalankan operasi harian semalam. Enam yang lain masih dalam berbagai peringkat ujian, pentauliahan dan kelulusan sepanjang APAD sebelum disuntik memasuki perkhidmatan harian. Ujian sistem brek, ujian kuasa tarikan (kekuatan daya tarikan kereta api) dan ujian tanpa gagal (lari bebas kesalahan) adalah antara ujian siri-siri atau pentauliahan yang telah dilalui oleh tren-tren ini sebelum diluluskan oleh APAD.

Untuk perjalanan mudah dan lancar bersama Rapid KL, para pengguna digalakkan untuk perjalanan mereka dengan lebih mudah, dengan menggunakan aplikasi 'PULSE' yang boleh dimuat turun melalui 'Google Play Store' atau 'Apple App Store'.