_

SATU PEGAWAI STESEN LRT BANDARAYA DISAHKAN POSITIF COVID-19

KUALA LUMPUR, 26 Disember - Seorang pegawai stesen LRT, yang bertugas di Stesen Bandaraya, telah disahkan positif COVID-19 dua hari lepas dan kini menjalani rawatan di Hospital Sungai Buloh, Selangor. Staf berkaitan bertugas pada kali terakhir pada 19 Disember lepas dan tidak bekerja sejak tarikh berkaitan.

"Tentukan siasatan kami, ini adalah insiden di kawasan tertutup dan pegawai yang berkaitan dengan maklumat yang berkaitan dengan penumpang kompilasi bertugas," menurut satu kenyataan Rapid Rail, yang dikeluarkan hari ini.

Berikutan pengesahan itu, pihak pengurusan Rapid Rail, yang menjadi operator perkhidmatan rangkaian-rangkaian LRT, telah melakukan kerja-kerja disinfektasi dan pembersihan tempat kerja kakitangan itu pada malam berkenaan berpandukan garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Staf-staf lain yang mempunyai hubungan rapat dengan pegawai yang terkait di dalam menjalani ujian ujian saringan dan kuarantin kendiri selama 14 hari seperti yang ditetapkan di bawah prosedur operasi standard KKM.

"Rapid Rail akan terus memantau dengan rapi perkembangan kes ini dan selalu bekerja rapat dengan pihak tertentu KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sejak awal penularan pandemik ini sejak awal tahun bagi perkhidmatan perkhidmatan awam yang dikendalikan oleh Rapid Rail dan juga Rapid Bus selalu berkeadaan selamat dan senang digunakan.

“Tren-tren untuk semua jarak sememangnya ditetapkan untuk latihan kerja-kerja pembasmian kuman dan pembersihan setiap hari waktu puncak dan operasi pada hari berkaitan. Kakitangan yang bertugas di semua tempat dan di dalam tren selalu menggunakan prosedur operasi standard (SOP) dengan rapi khas pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan diri dan menggelakkan kontaks dengan para penumpang. Rapid Rail memberikan jaminan bahawa perkhidmatan awam yang kendaliannya adalah selamat, ”tambah berkaitan.

Pihak pengurusan dan staf Prasarana, khusus di Rapid Rail dan Rapid Bas, telah dilatih untuk menggunakan piawaian dan protokol untuk kebersihan dan sanitasi penggunaan COVID-19 selaras dengan panduan panduan keselamatan dan kesihatan yang ditetapkan oleh KKM untuk keselamatan dan keselesaan para penumpang.

Rapid Rail turut serta untuk penumpang selalu menggunakan rapi SOP yang ditentukan khas pemakaian pelitup muka dengan kemas sepanjang masa. Penumpang juga diperiksa suhu badan dan diperlukan permohonan aplikasi MySejahtera atau di buku log sebelum waktu dekat kawasan stesen. Mereka bersama-sama diingatkan berulang kali melalui pengumuman-pengumuman dalam tren untuk selalu mengamalkan kebersihan diri khas selalu mencuci tangan dengan cecair pembasmi kuman.

“Langkah-langkah ini adalah penting untuk kita bersama-sama memilih rantaian penularan wabak COVID-19 di samping memilih KKM membuat pengesanan semula waktu ada kes positif COVID-19. Pihak kami adalah komited menjalankan langkah-langkah yang dapat melindungi kesihatan dan keselamatan penumpang dan juga staf, ”tambah Rapid Rail.

Bahasa: