Etika Perjalanan

Garis panduan asas tentang etika perjalanan di kereta api dan bas kami.

Memakai Topeng Muka Adalah Wajib

Anda diwajibkan memakai topeng muka sepanjang masa apabila menggunakan sistem pengangkutan awam.

Patuhi Etika Jarak Sosial

Jauhkan jarak anda dengan penumpang lain. Berdiri di garisan merah dan jangan duduk di tempat duduk yang ditandai dengan notis.

Tempat Duduk Keutamaan

Tempat duduk keutamaan boleh didapati di semua kereta api dan bas Rapid. Kami menggesa penumpang untuk menawarkan tempat duduk anda kepada orang tua, orang kurang upaya, ibu mengandung atau penumpang dengan bayi.

Pastikan Pintu Terus

Sebelum menaiki kereta api atau bas, jauhkan dari pintu dan biarkan penumpang turun terlebih dahulu. Sekiranya anda menaiki kereta api atau bas, berikan sedikit ruang kepada mereka yang menaiki bas.

Letakkan Beg

Tidak ada yang mahu beg ditolak ke wajah mereka. Harap berhati-hati dan tanggalkan beg galas anda dan letakkan di lantai untuk memberi lebih banyak ruang kepada penumpang lain.

Buat Lebih Banyak Bilik

Beri ruang untuk orang lain menaiki kereta api atau bas. Bergerak ke arah tengah atau belakang terutama pada waktu puncak.


Telefon bimbit

Telefon bimbit sudah menjadi keperluan, tetapi tidak semua orang berminat dengan perbualan anda. Jauhkan suara anda dan elakkan berkongsi perbincangan anda.

Kebersihan diri

Jaga kebersihan diri anda. Sekiranya anda melihat orang lain mencubit hidung, jelas anda tidak berbau harum. Sentiasa ingat bahawa semua orang melakukan perjalanan di kawasan yang terhad untuk jarak yang jauh.

Dilarang merokok

Merokok tidak dibenarkan di semua stesen, platform dan kereta api dan bas di dalam kapal. Mari menjaga kebersihan persekitaran kita.

Tiang Hogger

Jangan memukul tiang dan pegangan tangan. Tiang ini bukan untuk menari tetapi untuk memastikan semua orang selamat dan terjamin ketika dalam perjalanan.

Jangan membuang sampah merata-rata

Menaiki kereta api dan bas yang bersih memang bagus. Bantu menjaga kebersihan dan memastikan bahawa tidak ada yang membuang.

Bahasa: