Soalan Lazim

Cari jawapan anda di sini

Senarai Soalan Lazim

Di bawah adalah senarai Soalan Lazim (Soalan Lazim) untuk rujukan anda.

Sila hantarkan pertanyaan kepada kami melalui saluran media sosial seperti Facebook, Twitter, atau e-mel kami di [email protected] jika jawapan yand anda cari tidak tersenarai di sini.

Nak tahu cara untuk #KamiBawaAnda?

Perkhidmatan rel dan bas kami beroperasi 7 hari seminggu dari 6 pagi hingga 12 pagi. Waktu sibuk pada hari bekerja antara 7 pagi hingga 9 pagi dan 5 petang hingga 7 malam. Bergantung pada tempat yang anda tuju, perhatikan papan tanda Rapid kami. Apabila bercakap tentang perjalanan dengan LRT, Monorel, BRT dan MRT, pastikan anda mengingati nama stesen, nama laluan atau warna. 

MUAT TURUN PETA TRANSIT BERSEPADU VALLEY KLANG

Kekerapan Perkhidmatan

Jadikan perjalanan anda akan lebih teratur dengan mengetahui kekerapan tren kami.

Laluan TrenKekerapan Waktu Puncak
Laluan Ampang6 minit
Laluan Sri Petaling6 minit
Laluan Kelana Jaya5 minit
Laluan Monorel KL7 minit
MRT Laluan Kajang6 minit
MRT Laluan Putrajaya5 minit
Kesesakan jalan raya mampu memberi kesan kepada jadual terutamanya pada waktu puncak. Kapten bas kami akan melakukan yang terbaik untuk memastikan kekerapan bas yang konsisten selain keselamatan anda semasa perjalanan.
BasKekerapan Waktu Puncak
Di bandar15-20 minit
Bas Alihan Cepat (BRT) - Sunway6 minit

Sambungan Berbumbung dan Laluan Keluar

Kebanyakan stesen kereta api kami mempunyai sambungan bawah tanah ke pusat membeli-belah utama seperti Suria KLCC, Avenue K, MyTown, IKEA Cheras dan laluan pejalan kaki berbumbung ke Berjaya Times Square, Nu Sentral, EkoCheras Mall dan KL Sentral.
 
 

Perkhidmatan Berkod Warna

Kenali perkhidmatan Rapid mana yang ingin anda lalui dengan membiasakan diri dengan ikon berwarna.

PerkhidmatanGarisanWaktu operasi
LRTKelana JayaPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan LRT.
LRTSri PetalingPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan LRT.
LRTAmpangPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan LRT.
MonorelMonorel KLPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan monorel.
MRTKajangPerkhidmatan MRT bermula dari jam 6.00 pagi hingga 10:55 malam (bergantung pada stesen masing-masing). Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan MRT.
MRTPutrajayaPerkhidmatan MRT bermula dari jam 6.00 pagi hingga 10:55 malam (bergantung pada stesen masing-masing). Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan MRT.
BasDi bandarPilihan yang menjimatkan perjalanan dari jam 6.00 pagi hingga 12.00 tengah hari. Tambang untuk bas di bandar dikenakan berdasarkan zon. Bas feeder berharga RM1.00 sahaja. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan bas.
BRTSunwaySambung melalui stesen LRT USJ 7 atau stesen Komuter Setia Jaya dan terokai bandar Sunway di landasan bas bertingkat khas. Perkhidmatan bermula dari jam 6.00 pagi hingga 12.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan BRT.

Semasa Menaiki Keretapi

Mesin Penjualan Tiket (TVM)

Sekiranya anda tidak mempunyai kad perjalanan, anda boleh membeli token perjalanan anda di TVM skrin sentuh kami. Anda boleh memilih landasan dan destinasi kereta api anda. Tambang juga dinyatakan di skrin.

Memilih Gerbang Anda

 
 
Sekiranya anda bepergian dengan bagasi besar atau menggunakan token merah, pergi ke pintu lorong khas untuk memasuki dan keluar stesen.
 

Masukkan hanya di pintu gerbang dengan 'tanda' hijau dan bukan 'salib' merah.

Memasuki Gerbang

 
 
Ketik kad perjalanan atau token anda pada pembaca sehingga anda mendengar bunyi bip. Anda juga dapat melihat baki anda di skrin. Masuk melalui pintu gerbang setelah pintu terbuka terbuka.

Untuk keluar, jatuhkan token ke dalam slot sehingga pintu pagar terbuka. Ketuk pembaca jika anda menggunakan kad perjalanan sehingga anda mendengar bunyi bip.

Menuju ke Platform

 
 
 
Rujuk tanda sebelum eskalator untuk mengetahui ke mana anda akan pergi. Tanda itu juga akan menunjukkan stesen akhir. Pastikan anda berada di platform yang betul sebelum menaiki kereta api. 
 

Menaiki Keretapi

 
 
Sentiasa berdiri di belakang garis kuning di platform. Untuk menaiki kereta api, beratur mengikut petunjuk panah dan biarkan penumpang turun dari kereta api sebelum naik. Tidak perlu tergesa-gesa atau mendorong.
 
Bunyi bip akan menunjukkan pintu ditutup. Pastikan anda tidak menutup pintu setiap masa.

Menaiki Keretapi

Dengarkan pengumuman dan rujuk paparan maklumat di atas pintu. Anda juga dapat mengintip melalui tingkap untuk melihat stesen yang anda berada. 
 

Semasa Menaiki Bas

Mengetahui Destinasi Anda

Hentian akhir laluan bas ditunjukkan di bahagian atas bas. Di kebanyakan pusat bas, paparan maklumat awam tersedia untuk memeriksa nombor bas, laluan dan anggaran waktu ketibaan dan keberangkatan. 

 

Menunggu bas

 

 

 

Ingatlah untuk selalu beratur di perhentian bas dan tunggu bas berhenti sebelum cuba masuk. Tidak perlu mendorong dan membahayakan nyawa anda. 

Menaiki Bas

 

 

 

Gunakan pintu depan untuk masuk ke dalam bas. Sekiranya anda membayar tambang secara tunai, pastikan anda mempunyai perubahan yang tepat dan pastikan anda mendapat tiket. Terdapat pemeriksa di dalam kapal yang melakukan pemeriksaan rutin. 

Menaiki Bas

Tempat duduk untuk mereka yang berkeperluan khas ditunjukkan dengan pelekat di dinding dan tingkap bas. Beri mereka keutamaan. Pegang pegangan tangan jika anda berdiri. 
 

Turun dari

Sebelum turun, ingatlah untuk mengetuk kad perjalanan anda di pembaca kad berhampiran pintu belakang bas sehingga anda mendengar bunyi bip. Sekiranya anda terlupa, mungkin menyusahkan apabila anda menaiki bas lagi.

Soalan Lazim: Pas Perjalanan Tanpa Had My50

Dikemas kini pada 27 Disember 2021, 7:00 malam

Pas perjalanan tanpa had My50 (My50) menawarkan tunggangan tanpa had pada semua perkhidmatan yang dikendalikan oleh Prasarana di Lembah Klang selama 30 hari berturut-turut. 

Bagi Pulau Pinang, My50 dikenali sebagai Pas Mutiara My50 dan sah digunakan bagi semua perkhidmatan bas Rapid Penang. 

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah My50 dan apakah faedahnya?

 My50 adalah pas perjalanan tanpa had yang menawarkan perjalanan tanpa had selama 30 hari untuk warganegara Malaysia bagi perkhidmatan Rapid KL, MRT, Monorel, BRT, bas Rapid KL dan bas perantara MRT di Lembah Klang. Bagi Pulau Pinang, Pas Mutiara My50 menawarkan 30 hari perjalanan tanpa had untuk semua warganegara Malaysia bagi perkhidmatan bas Rapid Penang. Bagi Kuantan, produk My50 belum ditawarkan bagi perkhidmatan bas Rapid Kuantan. 

2. Apakah kriteria kelayakan untuk membeli My50?

 Anda mestilah warganegara Malaysia yang mempunyai MyKad atau MyTentera yang sah untuk layak membeli My50 di Lembah Klang dan Pas Mutiara My50 di Pulau Pinang. 

3. Berapakah harga My50?

 Harga My50 ialah RM50. 

4. Bilakah My50 sedia untuk pembelian?

 My50 boleh dibeli bermula dari 1 Januari hingga 31 Disember 2022. 

5. Di manakah saya boleh membeli My50?

 Anda boleh membeli My50 dari Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL yang bertempat di: 

(i) Semua stesen LRT 

(ii) Semua stesen MRT 

(iii) Semua stesen Monorel 

(iv) Semua stesen BRT 

(v) Hab bas terpilih Rapid KL seperti yang disenaraikan di bawah:

a. Pasar Seni 

b. Chow Kit 

c. KLCC 

d. Sri Nilam 

e. Puchong Utama 

f. Titik Mutiara 

g. Sunway Pyramid 

h. kayu hijau 

i. Seksyen 2 Shah Alam 

 

(vi) Kiosk Rapid Penang seperti yang disenaraikan di bawah: 

a. Komtar

b. Weld Quay (Terminal B)

c. Penang Sentral

d. Bukit Jambul

e. Ibu Pejabat Rapid Penang (Lorong Kulit)

f. Kompleks Dato' Kailan (Kepala Batas)

g. Balik Pulau

h. Bukit Mertajam

6. Bagaimakah cara untuk saya membeli My50 di Lembah Klang?

(i) Sila pastikan MyKad atau MyTentera anda mempunyai fungsi Touch ‘n Go. 

 

(ii) Sila bawa MyKad atau MyTentera anda ke mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan rel atau hab bas terpilih Rapid KL seperti di atas dan memastikan nilai baki minimum sebanyak RM55 berada di dalam MyKad atau MyTentera anda. Sekiranya nilai baki tidak mencukupi, anda perlu menambah nilai baki sehingga RM60 ke dalam MyKad atau MyTentera anda terlebih dahulu. Selepas itu, penolakan RM0.50 bagi yuran tambah nilai akan dikenakan dan nilai sebanyak RM9.50 akan disimpan ke dalam nilai dompet Touch ‘n Go anda. Baki ini tidak akan ditolak selepas pas My50 diaktifkan, melainkan anda menggunakan nilai ini untuk transaksi lain (tol, kedai runcit, tempat letak kereta, dan lain-lain) 

 

(iii) Tentukan lebih awal tarikh yang ingin anda aktifkan atau mula menggunakan My50. Pas ini akan diaktifkan sebaik sahaja pas menyentuh pintu masuk dan ia akan dianggap sebagai Hari 1. Anda juga boleh memohon pembaharuan automatik di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan rel atau hab bas terpilih Rapid KL. Apabila anda memilih untuk pembaharuan My50 secara automatik, anda boleh menambah nilai Touch ‘n Go pada MyKad atau MyTentera di mana-mana premis atau kedai runcit dengan kemudahan tambah nilai Touch ‘n Go pada bulan-bulan berikutnya. Sila pastikan baki nilai anda dikekalkan dengan nilai minimum RM55 untuk My50 anda diperbaharui secara automatik. 

7. Bagaimanakah cara untuk saya membeli Pas Mutiara My50 di Pulau Pinang?

(i) Sila bawa MyKad atau MyTentera anda ke mana-mana kiosk di Pulau Pinang seperti yang dinyatakan diatas untuk membeli Pas Mutiara My50. 

 

(ii) Tentukan lebih awal tarikh yang ingin anda aktifkan atau mula menggunakan Pas Mutiara My50. Pas Mutiara My50 akan diaktifkan setelah ianya menyentuh pengimbas kad bas apabila anda menggunakan perkhidmatan bus Rapid Penang. Perkhidmatan pembaharuan secara automatik bagi Pulau Pinang masih belum ditawarkan. 

8. Bilakah saya boleh mula menggunakan My50?

Anda boleh mula menggunakan My50 mulai 1 Januari 2022. 

9. Adakah yuran langganan akan dikenakan ke atas langganan My50?

Tiada yuran langganan bagi My50. Anda hanya perlu membayar harga pas iaitu RM50. Walaubagaimanapun, anda masih perlu untuk mengekalkan nilai dompet minimum* Touch ‘n Go sebanyak RM5 di dalam MyKad atau MyTentera. 

*Nilai dompet minimum tidak perlu ditambah nilai setiap bulan melainkan anda telah menggunakan nilai tersebut untuk membuat pembayaran lain. 

10. Adakah saya akan mendapat kad Touch ‘n Go baharu apabila saya melanggan My50?

Tidak. Bagi pengguna Rapid KL, My50 akan diaktifkan pada MyKad atau MyTentera sahaja. Untuk Rapid Penang, pas My50 akan diaktifkan dengan menggunakan Pas Mutiara My50. 

11. Bolehkan saya membeli My50 menggunakan kad Touch ‘n Go biasa?

Tidak, pas My50 hanya boleh dilanggan menggunakan MyKad atau MyTentera yang mempunyai fungsi Touch ‘n Go sahaja. Bagi Rapid Penang, My50 boleh diaktifkan menggunakan Pas Mutiara My50. 

12. Saya adalah seorang pelajar dibawah umur 12 tahun. Saya mempunyai kad pengenalan MyKid dan tidak mempunyai fungsi Touch n’ Go. Bagaimanakah cara-cara untuk melanggan pas My50?

Bagi pelajar yang berumur di bawah 12 tahun, anda hendaklah melanggan Kad Konsesi Pelajar MyRapid menerusi perkhidmatan atas talian di laman web Myrapid. Anda boleh melanggan pas My50 di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan dan hab bas terpilih Rapid KL setelah mendapat kad konsesi anda. Pas My50 akan diaktifkan di dalam kad konsesi anda. Manakala bagi Rapid Penang, pelajar yang berumur di bawah 12 tahun boleh melanggan kad Pas Mutiara di mana-mana kiosk di Rapid Penang. 

13. Bagaimana pula untuk kad konsesi seperti warga emas, OKU atau pelajar di atas 12 tahun? Bolehkah kami mengaktifkan produk My50 menggunakan kad konsesi kami?

Pemegang kad konsesi haruslah membeli My50 menggunakan MyKad atau MyTentera bagi pengguna Rapid KL manakala bagi pengguna Rapid Penang, anda perlu membeli Pas Mutiara My50. 

14. Apakah tempoh sah My50?

Tempoh sah adalah 30 hari berturut-turut (termasuk hujung minggu). Anda boleh memilih untuk menetapkan tarikh pertama pengaktifan semasa pembelian, atau anda boleh membiarkan tarikh terbuka, dan sentuhan pertama pada di pintu masuk rel atau pengimbas kad pada bas Rapid KL atau Rapid Penang akan menjadi tarikh pertama pas anda. 

15. Seawal bilakah saya boleh membeli My50?

Anda boleh membeli 30 hari lebih awal. Anda harus mengaktifkan pas anda dalam tempoh 30 hari selepas pembelian. Kegagalan untuk mengaktifkan pas My50 dalam tempoh 30 hari, pas tersebut akan luput secara automatik dan tiada pulangan wang akan diberikan. 

16. Bolehkah My50 saya dipindah milik kepada orang lain?

Tidak, My50 diaktifkan pada MyKad atau MyTentera anda bagi Rapid KL dan Pas Mutiara bagi Rapid Penang yang tidak boleh dipindah milik. 

17. Adakah saya perlu sentiasa memastikan nilai minimum Touch n’ Go bagi Rapid KL dan MyRapid untuk Pas Mutiara My50 bagi Rapid Penang?

Ya, anda masih perlu mengekalkan jumlah nilai dompet minimum pada Touch n’ Go dan MyRapid sebanyak RM5. 

18. Saya hanya menggunakan rangkaian rel Rapid KL. Adakah terdapat pas perjalanan tanpa had bagi rel sahaja?

Tidak, kami tidak mempunyai pas bulanan perjalanan tanpa had khusus untuk perkhidmatan rel. 

19. Bolehkan saya menggunakan My50 di rangkaian Rapid Penang atau Rapid Kuantan?

Pada masa ini, sekiranya anda membeli My50 di Lembah Klang, ianya hanya boleh digunakan untuk perjalanan tanpa had bagi perkhidmatan rel dan rangkaian bas Rapid KL di Lembah Klang sahaja. Begitu juga dengan Pas Mutiara My50. Pas tersebut hanya sah untuk perjalanan tanpa had bagi rangkaian bas di Pulau Pinang sahaja. My50 tidak ditawarkan bagi perkhidmatan Rapid Kuantan buat masa ini. 

20. Bolehkah saya menggunakan My50 di KTM Komuter atau ERL?

My50 hanya sah bagi perkhidmatan rangkaian rel dan bas Rapid KL dan bas Rapid Penang sahaja. 

21. Saya adalah pelanggan (Smart 7/ Smart 30/ My30). Bolehkah saya membeli My50?

Anda hanya boleh membeli My50 sekiranya pakej Smart anda diaktifkan pada kad generik Touch n’ Go. Sekiranya pakej Smart anda diaktifkan pada MyKad atau MyTentera, anda hanya boleh membeli My50 selepas pakej Smart 7/ Smart 30/ My30 anda tamat tempoh. 

22. Saya masih mempunyai baki hari di dalam pas Smart 7/ Smart 30/ My30. Bolehkah saya memindahkan baki hari kedalam My50?

Tidak, anda tidak boleh memindahkan baki hari Smart 7/ Smart 30/ My30 ke dalam My50. Anda boleh menyambung menggunakan pas sedia ada sehingga tamat tempoh. 

23. Bolehkan saya masih menikmati kadar rata bagi kemudahan Park n Ride Rapid KL di LRT dan MRT selepas saya mengaktifkan My50?

Ya, anda masih boleh menikmati kadar rata bagi kemudahan Park n Ride di LRT dan MRT apabila anda menggunakan perkhidmatan LRT/MRT/Monorail/BRT, tetapi anda harus menyentuh MyKad atau MyTentera anda yang telah diaktifkan dengan My50 pada pintu masuk dan keluar Park N Ride dengan menggunakan MyKad atau MyTentera yang sama semasa anda menaiki perkhidmatan rel atau bas. 

APAKAH YANG SAYA PERLU LAKUKAN SEBELUM MEMBELI My50?

1. Bagaimanakah cara untuk saya mengetahui bahawa cip Touch n’ Go pada MyKad atau MyTentera saya berfungsi?

Anda boleh mengesahkan cip berfungsi sebelum membeli pas melalui: 

(i) Menambah nilai dengan sebarang jumlah di mana-mana lokasi tambah nilai Touch n’ Go (stesen minyak, kedai serbaneka, Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL , dan lain-lain). Jika tambah nilai berjaya, cip Touch n’ Go pada MyKad atau MyTentera anda berfungsi; atau 

(ii) Memeriksa di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan Touch n’ Go atau Rapid KL. 

2. Bagaimanakah sekiranya cip Touch n’ Go pada MyKad atau MyTentera* tidak berfungsi?

Anda perlu menukarkan Mykad anda di mana-mana kaunter Jabatan Pendaftaran Negara sebelum membeli My50. 

*Proses penggantian MyTentera adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan Malasyia. 

3. Untuk membeli My50, adakah MyKad atau MyTentera saya perlu mempunyai nilai bagi Rapid KL dan Pas Mutiara bagi Rapid Penang?

Ya, MyKad atau MyTentera anda harus mempunyai nilai minimum sebanyak RM55 bagi Rapid KL dan Pas Mutiara My50 bagi Rapid Penang (RM50 bagi My50 dan RM5 bagi nilai dompet minimum). 

4. Adakah saya akan dikenakan cas cukai jualan dan perkhidmatan (SST) apabila membeli My50?

Cukai jualan dan perkhidmatan (SST) tidak akan dikenakan apabila anda membeli My50 di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan atau hab bas terpilih Rapid KL dan kiosk Rapid Penang. 

5. Saya telah membeli pas menggunakan MyKad yang mempunyai satu gambar sahaja di hadapan. Adakah saya perlu menaik taraf MyKad saya kepada yang baharu, yang mempunyai dua gambar sebelum saya menggunakan pas My50?

Semua Mykad yang mempunyai fungsi Touch n’ Go boleh digunakan untuk membeli My50. Sekiranya anda telah berjaya membeli My50 menggunakan MyKad yang mempunyai satu gambar dihadapan, anda dinasihatkan untuk menggunakan pas tersebut pada MyKad sedia ada terlebih dahulu, sebelum menaik taraf kepada MyKad yang baharu dengan dua gambar. 

APAKAH YANG SAYA PERLU LAKUKAN SELEPAS MEMBELI My50?

1. Bagaimanakah sekiranya MyKad atau MyTentera* saya ROSAK DAN TIDAK BOLEH DIBACA selepas saya membeli My50?

Anda perlu menukar MyKad di mana-mana kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). 

*Proses penggantian MyTentera adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan Malasyia. 

 

Anda boleh memohon bayaran balik untuk baki hari My50 anda dengan menyerahkan dokumen anda ke portal bayaran balik My50 di www.myrapid.com.my. Baki hari akan ditukarkan kepada nilai tunai. Permohonan bayaran balik mesti dikemukakan dalam tempoh tiga (3) bulan dari tarikh pembelian atau pembaharuan My50. Maklumat/dokumen yang diperlukan untuk bayaran balik adalah: 

(i) Nombor MFG MyKad (boleh didapati dari Slip Pengembalian Nilai Touch n’ Go dari JPN atau resit pembelian/pembaharuan My50 yang dikeluarkan oleh Rapid KL) 

(ii) Nama bank 

(iii) Nombor akaun bank 

(iv) Resit pembelian atau pembaharuan 

(v) Slip Pengembalian Nilai TNG dari JPN (terpakai untuk MyKad) 

2. Bagaimanakah sekiranya Mykad atau MyTentera dan Pas Mutiara My50 ROSAK TETAPI BOLEH DIBACA selepas membeli My50?

Sekiranya MyKad atau MyTentera anda rosak tetapi boleh dibaca, baki hari di dalam My50 yang dibeli sebelum ini perlu dipindahkan kepada kad Touch n’ Go generic anda. Apabila tempoh pas tersebut telah tamat, anda perlu membeli atau memperbaharui My50 di dalam MyKad atau MyTentera yang baru diterima dari JPN. Manakala bagi Pas Mutiara My50, anda boleh menggunakan kad yang sama sekiranya ia masih boleh dibaca. 

3. Bagaimanakah dengan pemulangan wang di dalam Touch n’ Go saya?

Anda boleh menghubungi talian khidmat pelanggan Touch n’ Go di 03-27148888 atau kunjungi mana-mana hab Touch n’ Go untuk memohon pemulangan wang. 

4. Bagaimana sekiranya saya kehilangan MyKad atau MyTentera* selepas saya membeli My50?

Anda perlu membuat laporan polis and membuat permohonan MyKad yang baharu di kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Walaubagaimanapun, kami tidak menerima permohonan pemulangan wang untuk My50 bagi kehilangan MyKad atau MyTentera. 

*Proses penggantian MyTentera adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan Malasyia. 

5. Bagaimanakah saya boleh mendapatkan pulangan wang bagi My50? Berapa lamakah masa yang diambil untuk proses pemulangan wang?

Pulangan wang akan dikreditkan ke dalam akaun bank anda berdasarkan butiran yang diberikan apabila anda menyerahkan permohonan pemulangan wang dalam masa 30 hari. 

6. Bolehkah saya mendapatkan pemulangan wang bagi My50 dengan serta merta?

Tidak, anda tidak boleh mendapatkan pulangan wang dengan serta merta. Ini kerana proses pengesahan terperinci perlu dijalankan bagi semua permohonan pemulangan wang. 

7. Bilakah saya perlu memperbaharui My50 saya?

Anda harus memperbaharui My50 dalam tempoh tujuh (7) hari sebelum atau tujuh (7) hari selepas tamat tempoh pas. 

8. Bagaimanakah cara untuk saya memperbaharui My50?

Anda mempunyai 2 pilihan: 

(i) Anda boleh pergi ke mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan rel, hab bas terpilih Rapid KL dan kiosk di Rapid Penang; atau 

(ii) Pengguna Rapid KL boleh mengaktifkan pembaharuan pas secara automatik dan perlu memastikan kad anda mempunyai nilai yang mencukupi pada bulan-bulan berikutnya. 

9. Bagaimanakah pembaharuan secara automatik berfungsi?

Fungsi pembaharuan automatik diaktifkan berdasarkan permohonan. Setelah fungsi pembaharuan automatik diaktifkan, My50 anda akan diperbaharui secara automatik tujuh (7) hari sebelum atau tujuh (7) hari selepas tamat tempoh, selagi anda mempunyai jumlah baki yang mencukupi di dalam Touch n’ Go untuk pembaharuan. Untuk My50, jumlah di dalam nilai dompet anda mestilah tidak kurang daripada RM55. Baki minimum sebanyak RM5 untuk penggunaan perkhidmatan rel and bas Rapid KL hendaklah sentiasa dikekalkan. Anda hanya boleh memilih untuk pembaharuan automatik apabila tarikh pengaktifan ditetapkan untuk My50 anda semasa pembelian pertama. 

10. Bolehkah saya menyahaktifkan fungsi pembaharuan automatik? Bagaimanakah caranya?

Ya, anda boleh menyahaktifkan fungsi pembaharuan automatik di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan atau hab bas terpilih. Wakil Rapid KL kami sedia membantu anda. 

11. Bagaimanakah cara untuk saya memeriksa baki hari pada My50?

Baki hari My50 anda akan dipaparkan apabila anda menyentuh keluar dari mana-mana stesen LRT, Monorail dan BRT atau pada pengimbas kad bas apabila anda menyentuh keluar dari bas Rapid KL dan bas perantara MRT. Bagi MRT, baki hari pas anda akan dipaparkan pada skrin masuk di stesen. Sebagai alternatif, anda boleh ke mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan atau hab bas terpilih Rapid KL dan kiosk Rapid Penang untuk memeriksa baki hari pas anda. 

12. Bolehkan saya menamatkan My50 sebelum tamat tempoh pas?

Tidak, anda tidak boleh menamatkan My50 sebelum tamat tempoh. 

13. Bolehkah saya memperbaharui My50 di mana-mana Kiosk Layan Diri Touch n’ Go?

Tidak. Anda hanya boleh memperbaharui My50 anda di Kaunter Khidmat Pelanggan dan hab bas terpilih Rapid KL. Walaubagaimanapun, anda boleh menambah nilai Touch n’ Go anda di dalam MyKad di mana-mana lokasi tambah nilai Touch n’ Go. 

14. Berapa lama masa yang akan diambil untuk penggantian MyKad yang baharu?

Pemohon yang memilih untuk mengambil MyKad mereka di Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Putrajaya, JPN Negeri, UTC dan cawangan terpilih boleh berbuat demikian dalam masa 45 minit. Mereka yang memilih untuk mengambil di mana-mana pejabat cawangan JPN di Semenanjung Malaysia boleh berbuat demikian dalam tempoh lima (5) hari bekerja. Mana-mana pejabat cawangan di Sabah, Sarawak atau Labuan pula akan mengambil masa selama tujuh (7) hari berkerja. 

 

Walaubagaimanapun, piagam ini hanya tertakluk kepada permohonan warganegara Malaysia dan permohonan yang tidak mempunyai sebarang komplikasi. (Sumber: Jabatan Pendaftaran Negara) 

15. Adakah terdapat sebarang bayaran untuk menggantikan MyKad saya jika keadaan fizikalnya tidak elok?

Sekiranya cip telah rosak bukan dengan sengaja atau melalui penyalahgunaan dalam tahun pertama, kad gantian akan dikeluarkan tanpa sebarang bayaran, tetapi sekiranya kad telah berusia lebih setahun, maka bayaran penggantian sebanyak RM10 akan dikenakan. (Sumber: Jabatan Pendaftaran Negara) 

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan, sila emelkan kepada kami di [email protected] atau Hubungi Kami di 03-7885 2585 pada hari Isnin hingga Jumaat, dari 7.00 pagi hingga 8.30 malam, Sabtu hingga Ahad dan Cuti Umum dari 8.30 pagi hingga 5:30 petang. 

Soalan Lazim: Pas MyCity - Pas 1 Hari / 3 Hari

Dikemas kini pada 26 April 2021, 16:00pm

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah MyCity Pass? Apakah kelebihan MyCity Pass?

MyCity Pass ialah pas perjalanan yang menawarkan penumpang perjalanan tanpa had di rel Rapid KL (LRT/ MRT/ Monorel) dan rangkaian BRT selama 1 hari 3 hari. MyCity Pass adalah berdasarkan kiraan kitaran hari, dan anda boleh membeli pas pada bila-bila masa sepanjang bulan.

2. Berapa jenis pas yang anda tawarkan?

Terdapat dua jenis MyCity Pass:

 • Pas 1 Hari MyCity: Pembelian kali pertama: RM 15.00 termasuk nilai dompet RM5 dalam kad Touch N' Go. Nilai dompet minimum RM5 diperlukan untuk menggunakan Pas 1 Hari di semua rangkaian rel dan BRT Rapid KL. Sah untuk 1 hari.

 • Pas 3 Hari MyCity: Pembelian kali pertama: RM 25.00 termasuk nilai dompet RM5 dalam kad Touch N' Go. Nilai dompet minimum RM5 diperlukan untuk menggunakan Pas 3 Hari di semua rangkaian rel dan BRT Rapid KL. Berlaku selama 3 hari.

3. Di manakah saya boleh membeli MyCity Pass?

Anda boleh membeli MyCity Pass dari Pejabat Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL di:

 

 • Semua stesen LRT
 • Semua stesen MRT
 • Semua stesen Monorel
 • Semua stesen BRT

4. Bagaimanakah cara saya membeli MyCity Pass?

i) Bawa MyKad anda ke mana-mana Kaunter Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL Rail atau BRT dan tunjukkan MyKad anda kepada Pegawai Khidmat Pelanggan semasa membeli untuk tujuan pengesahan.

ii) Setelah disahkan oleh Pegawai Khidmat Pelanggan Rapid KL, anda perlu mengemukakan kad Touch 'N Go anda (jika anda membeli dengan kad anda sendiri) untuk dikodkan dengan MyCity Pass. Anda mesti memastikan baki minimum RM5 tersedia dalam kad Touch N' Go anda untuk anda memasuki rangkaian rel atau BRT Rapid KL.

Senario: Saya tidak mempunyai kad Touch 'N Go sedia ada, apakah yang perlu saya lakukan?

Anda boleh membeli kad Touch 'n Go di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT. Harga kad Touch 'n Go ialah RM 15.00 (harga kad RM5.00 dan nilai dompet RM10.00).

Anda juga boleh membeli kad Touch 'n Go di: -

• Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
• Hab TNG
• Bintik TNG
• Kiosk Petrol
• Kedai serbaneka
• Farmasi

5. Berapakah harga MyCity Pass?

Pembelian kali pertama:

 • Pas 1 Hari MyCity - RM15
 • Pas 3 Hari MyCity - RM25
Beli dengan kad Touch N' Go milik pelanggan ATAU Pembaharuan pas:
 • Pas 1 Hari MyCity - RM5
 • Pas 3 Hari MyCity - RM15

6. Bolehkah saya mengaktifkan MyCity Pass pada MyKad berasaskan Touch N' Go saya?

Ya, anda boleh menggunakan MyKad berasaskan Touch N' Go untuk membeli MyCity Pass. Anda hanya perlu membayar RM 5.00 untuk pas 1 hari, dan RM15.00 untuk pas 3 hari.

 

Walau bagaimanapun, anda mesti memastikan nilai simpanan minimum RM5 tersedia dalam MyKad anda, untuk anda memasuki rangkaian rel Rapid KL atau BRT.

7. Saya adalah pelanggan My100/ My50/ My30/ Smart Package (Smart 7/ Smart 30), bolehkah saya membeli MyCity Pass menggunakan kad Touch N' Go yang sama?

MyCity Pass hanya boleh diaktifkan pada kad Touch N' Go anda selepas Pakej My100/ My50/ My30 / Smart anda telah tamat tempoh.

8. Saya seorang pelajar kolej. Bolehkah saya membeli Pas MyCity pada Kad Konsesi MyRapid saya?

MyCity Pass tidak boleh diaktifkan pada mana-mana Kad Konsesi MyRapid.

9. Saya warga asing/ekspatriat, bolehkah saya menikmati pakej MyCity Pass ini?

Tidak. MyCity Pass hanya terpakai untuk rakyat Malaysia. Warga asing/ ekspatriat boleh melakukan perjalanan dengan Rapid KL Rail dan rangkaian BRT menggunakan nilai dompet atau token kad Touch N' Go mereka.

10. Apakah tempoh sah MyCity Pass?

Tempoh sah adalah berdasarkan kiraan kitaran hari.

11. Bolehkah saya menggunakan MyCity Pass di perkhidmatan bas Rapid KL atau bas pengantara MRT?

MyCity Pass hanya boleh digunakan di rel Rapid KL dan rangkaian BRT buat masa ini. Tambang perjalanan tetap akan ditolak daripada nilai simpanan Touch N' Go anda apabila anda menaiki bas Rapid KL atau perkhidmatan bas pengantara MRT.

12. Adakah saya masih perlu mengekalkan nilai simpanan minimum RM5 apabila saya menggunakan MyCity Pass?

Ya, anda sentiasa perlu mengekalkan nilai simpanan minimum RM5.

13. Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya kehilangan MyCity Pass sebelum tamat tempohnya?

Anda perlu membeli Pas MyCity baharu. Tiada penggantian atau bayaran balik akan dibuat sekiranya anda kehilangan MyCity Pass anda.

14. Apakah yang perlu saya lakukan jika MyCity Pass saya tidak boleh dibaca

Jika MyCity Pass anda tidak boleh dibaca, anda boleh meminta baucar perjalanan sementara di Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL di LRT, MRT, Monorel dan BRT dengan mengemukakan resit pembelian asal MyCity Pass. Tiada bayaran balik tunai akan dilayan di Kaunter Khidmat Pelanggan.

 

Jika anda mempunyai soalan tambahan, sila hubungi kami di Facebook kami di Rapid KL atau e-mel kami di [email protected]

FAQ: Perkhidmatan Bas Di Putrajaya Dengan Rapid KL

Dikemas kini pada 30 Disember 2022, 5:00 petang

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah perkhidmatan bas Nadiputra?

Perkhidmatan bas Nadiputra ialah perkhidmatan bas henti-henti yang beroperasi di Putrajaya, dikendalikan oleh Rapid Bus Sdn Bhd.

2. Bilakah perkhidmatan bas ini akan bermula?

Perkhidmatan bas ini akan beroperasi mulai 1 Januari 2023.

3. Apakah waktu operasi perkhidmatan bas ini?

Isnin Jumaat:
6.30 pagi – 8.00 malam

Sabtu, Ahad & cuti umum:
7.00 pagi – 8.00 malam

4. Apakah waktu puncak dan bukan waktu puncak untuk perkhidmatan bas ini?

Waktu puncak:
6.30 pagi – 9.00 pagi
4.30 petang – 6.00 petang

Waktu Bukan Puncak:
9.00 pagi – 4.30 petang
6.00 petang – 8.00 malam


5. Apakah kekerapan perkhidmatan ini?

Waktu puncak:

 • 10 minit (untuk laluan P101)
 • 20 minit (untuk laluan P102 – P108)

Waktu Bukan Puncak:

 • 30 minit (untuk laluan P101)
 • 40 minit (untuk laluan P102 – P108)

Sabtu, Ahad dan cuti umum: 45 minit untuk semua laluan.

Kekerapan ini tertakluk kepada keadaan trafik semasa.

6. Berapakah laluan untuk perkhidmatan bas ini?

Terdapat tujuh (7) laluan untuk perkhidmatan bas ini.

7. Apakah laluan bas untuk perkhidmatan ini?

Laluan bas adalah seperti berikut:

 

8. Berapakah tambang perkhidmatan bas ini?

Percuma untuk laluan P101.

RM1.00 untuk laluan P102 – P108.

9. Apakah cara pembayaran?

Mod pembayaran tanpa tunai menggunakan kad Touch 'n Go atau MyRapid Concession (untuk warga emas, orang kurang upaya atau pelajar) sahaja.

10. Adakah terdapat sebarang diskaun untuk warga emas, orang kurang upaya, atau pelajar?

Ya, diskaun 50% diberikan kepada pemegang Kad Konsesi MyRapid (warga emas, orang kurang upaya atau pelajar) sahaja.

11. Bagaimanakah cara untuk memohon Kad Konsesi MyRapid ini?

Untuk maklumat lanjut atau permohonan Kad Konsesi MyRapid, sila layari www.myrapid.com.my/our-products/concession-cards/

12. Bolehkah saya menggunakan Pas Perjalanan Tanpa Had (My50) untuk perkhidmatan ini?

Tidak, ia tidak boleh digunakan pada masa ini

13. Di manakah saya boleh memuatkan semula kad Touch 'n Go saya?

Anda boleh memuatkan semula kad Touch 'n Go anda di lebih 14,000 titik sentuh tambah nilai di seluruh Semenanjung Malaysia.

 

Untuk senarai lokasi tambah nilai, sila rujuk di https://www.touchngo.com.my/consumer/toll/card/reload-your-card/

14. Adakah terdapat laluan bas ke stesen MRT terdekat?

Tiada laluan bas ke stesen MRT terdekat buat masa ini.

15. Adakah terdapat sebarang talian am khusus yang boleh saya hubungi sekiranya saya mempunyai sebarang pertanyaan berkaitan operasi perkhidmatan bas ini?

Talian Bantuan Rapid KL: 03-7885 2585

Waktu operasi adalah seperti berikut:

Isnin – Jumaat: 7:00 pagi hingga 8:30 malam

Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8:30 pagi - 5:30 petang

 

e-mel: [email protected]

Muat turun PDF Soalan Lazim dwi-bahasa daripada ini PAUTAN.

Soalan Lazim: Mobiliti Pantas

Dikemas kini pada 8 November 2021, 2:00 petang

MAKLUMAT UMUM:

1. Apa itu ‘Rapid Mobility’?

‘Rapid Mobility’ adalah perkhidmatan tambahan oleh Rapid Bus yang bertujuan untuk memberikan satu pengalaman yang lebih selesa kepada pelanggan kurang upaya, terutama bagi mereka yang menggunakan alat bantuan untuk bergerak, seperti kerusi roda.

 

Kenderaan tersebut dilengkapi dengan lif hidraulik yang membolehkan penumpang yang bekerusi roda di angkat masuk ke dalam van dengan mudah dan dihantar ke destinasi mereka.

 

Van ini direka untuk perkhidmatan eksklusif 'pintu ke pintu' bagi kawasan di Lembah Klang.

 

Kami menawarkan pelanggan kami perkhidmatan dengan kualiti terbaik dan perjalanan yang selesa.

2. Apakah kawasan liputan perkhidmatan?

Shah Alam, Kajang, Seri Kembangan, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Ampang, Selayang, Kuala Lumpur.

3. Berapakah kadar tambang yang dikenakan?

RM5 untuk setiap perjalanan bagi setiap penumpang.

4. Apakah caj lain yang perlu dibayar oleh penumpang?

Bayaran tol akan ditanggung oleh penumpang.

5. Apakah kaedah pembayaran untuk perkhidmatan ini?

Pembayaran hanya boleh dibuat secara TUNAI sahaja. TUNAI hanya.

6. Bolehkah saya gunakan Pas Bulanan My30 atau Kad Konsesi untuk perkhidmatan ini?

Tidak.

7. Adakah saya perlu membuat sebarang tempahan awal?

Ya, sekurang-kurangnya tujuh (7) hari sebelum.

8. Apakah waktu operasi pekhidmatan?

Isnin hingga Jumaat sahaja, 7:00 pagi hingga 4:00 petang.

(Perkhidmatan ini tidak beroperasi pada Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

9. Berapa banyak kerusi roda yang boleh dimasukkan ke dalam van?

Boleh muat sehingga tiga (3) buah kerusi roda biasa. Untuk lebih keselesaan hanya dua (2) buah kerusi roda yang sesuai. (Kerusi roda tidak disediakan)

10. Berapa ramai penjaga yang boleh menemani?

Hanya dua (2) orang penjaga sahaja.

11. Berapa banyak kenderaan yang disediakan oleh Rapid Mobility?

Satu (1) van.

12. Bagaimana saya menempah perkhidmatan Rapid Mobility?

Hubungi 03 – 8964 5189,

Isnin hingga Jumaat sahaja, 8:30 pagi hingga 5:00 petang

(Kecuali Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

FAQ: Perkhidmatan Mobiliti Pantas Di Pulau Pinang

Dikemas kini pada 16 November 2021, 6:00 petang

MAKLUMAT UMUM:

1. Apa itu ‘Rapid Mobility’?

‘Rapid Mobility’ adalah perkhidmatan tambahan oleh Rapid Bus yang bertujuan untuk memberikan satu pengalaman yang lebih selesa kepada pelanggan kurang upaya, terutama bagi mereka yang menggunakan alat bantuan untuk bergerak, seperti kerusi roda.

 

Kenderaan tersebut dilengkapi dengan lif hidraulik yang membolehkan penumpang yang bekerusi roda di angkat masuk ke dalam van dengan mudah dan dihantar ke destinasi mereka.

 

Van ini direka untuk perkhidmatan eksklusif 'door to door' di dalam Pulau Pinang.

 

Kami menawarkan pelanggan kami perkhidmatan dengan kualiti terbaik dan perjalanan yang selesa.

2. Apakah kawasan liputan perkhidmatan?

Pulau Pinang sahaja.

 

3. Berapakah kadar tambang yang dikenakan?

Kadar tetap ialah RM6.00 dan diikuti dengan RM0.20 bagi setiap 100 meter atau 21 saat.

4. Apakah caj lain yang perlu dibayar oleh penumpang?

Tiada caj tambahan akan dikenakan kerana tiada tol di pulau itu, dan pemandu untuk memilih dan menurunkan pelanggan tanpa meletak kenderaan.

5. Apakah kaedah pembayaran untuk perkhidmatan ini?

Pembayaran hanya boleh dibuat secara TUNAI sahaja. TUNAI hanya.

6. Bolehkah saya gunakan Pas Bulanan My30 atau Kad Konsesi untuk perkhidmatan ini?

Tidak.

7. Adakah saya perlu membuat sebarang tempahan awal?

Ya, sekurang-kurangnya 3 hari bekerja sebelum tarikh penggunaan, dan tertakluk kepada ketersediaan berdasarkan asas siapa cepat dia dapat.

8. Apakah waktu operasi pekhidmatan?

Isnin hingga Ahad, 8:00 pagi hingga 9.30 malam. (Termasuk Cuti Umum)

9. Berapa banyak kerusi roda yang boleh dimasukkan ke dalam van?

empat (4) kerusi roda bergantung pada saiz. (Kerusi roda tidak disediakan)

10. Berapa ramai penjaga yang boleh menemani?

Maksimum sebanyak tiga (3) penjaga dibenarkan.

11. Berapa banyak kenderaan yang disediakan oleh Rapid Mobility?

Dua (2) buah van.

12. Bagaimana saya menempah perkhidmatan Rapid Mobility?

Hubungi 04 – 2381 214,

Hari minggu 6:30 pagi hingga 10.30 malam
Hujung minggu 7:30 pagi hingga 9.30 malam

13. Adakah katil dibenarkan menaiki van untuk pesakit menerima rawatan di hospital?

Katil tidak dibenarkan menaiki van.

SOALAN LAZIM: Pas Keluarga Malaysia

Dikemaskini pada 27 Mei 2022, 05:00 petang

Pada 22 November 2021, Perdana Menteri, YAB Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob melancarkan pas 'Keluarga Malaysia' oleh Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) sebagai satu lagi inisiatif untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam. Prasarana berharap pengenalan pas 'Keluarga Malaysia' akan menggalakkan rakyat Malaysia untuk menaiki pengangkutan awam untuk beriadah atau melawat pelbagai tarikan pelancong di Lembah Klang dan menyumbang kepada pemulihan ekonomi negara dalam proses

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah Pas Keluarga Malaysia?

Pas Keluarga Malaysia merupakan pas perjalanan berkumpulan bagi warganegara Malaysia yang menawarkan perjalanan tanpa had selama satu hari di semua laluan, LRT, MRT, Monorel, BRT, Bas Rapid KL serta bas perantara MRT di bawah kendalian Rapid KL . Pas Keluarga Malaysia adalah berdasarkan kiraan kitaran harian dan boleh dibeli pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja.

2. Berapakah harga Pas Keluarga Malaysia?

Pas Keluarga Malaysia sebelum ini dijual menggunakan baucar manual, namun bermula pada 1 Mei 2022, jualan Pas Keluarga Malaysia akan menggunakan sistem transaksi Touch ‘N Go. Pas Keluarga Malaysia bernilai RM15.00 untuk kesemua empat (4) orang pelanggan. Walaubagaimana pun, untuk pelanggan yang tidak mempunyai kad Touch ‘N Go, and perlu membeli Pas Keluarga Malaysia yang akan didatangi bersama kad Touch ‘N Go berserta dengan nilai baki. Nilai baki minima sekurang-kurangnya RM5.00 diperlukan untuk menggunakan Pas Keluarga Malaysia.

 

Pelanggan yang tidak mempunyai kad Touch ‘N Go

Pelanggan yang mempunyai kad Touch ‘N Go

Kad Utama

Kad Sekunder (seorang)

Kad Utama

Kad Sekunder (seorang)

RM 25.00

RM 15.00

RM 15.00

RM 0.00

Kad utama akan dienkodkan dengan produk Pas Keluarga Malaysia yang berharga RM15.00. Kad sekunder pula akan dienkodkan dengan Pas Keluarga Malaysia yang berharga RM0.00.

 

Senario 1:

Saya berserta rakan-rakan saya seramai 3 orang tidak mempunyai kad Touch ‘N Go dan berminat untuk membeli Pas Keluarga Malaysia. Berapakah jumlah yang perlu kami bayar?

Pemegang kad utama perlu membayar RM25.00, termasuk dengan produk Pas Keluarga Malaysia, RM5.00 baki minima di dalam kad tersebut berserta dengan kad Touch ‘N Go yang berharga RM5.00. Untuk pemegang kad sekunder, anda perlu membayar RM15.00 seorang, termasuk dengan RM10.00 baki minima di dalam kad berserta dengan kad Touch ‘N Go yang berharga RM5.00. Jumlah yang perlu dibayar oleh anda dan rakan-rakan anda ialah RM70.00 untuk keempat-empat pas.

 

Senario 2:

Saya berserta rakan-rakan saya seramai 3 orang mempunyai kad Touch ‘N Go kami masing-masing. Berapakah jumlah yang perlu kami bayar?

Jumlah yang perlu dibayar adalah RM15.00 untuk kesemua pelanggan. Walaubagaimana pun, sila pastikan anda dan rakan-rakan anda mempunyai baki minima sebanyak RM5.00 di dalam kad Touch ‘N Go anda.

 

Senario 3:

Saya dan pasangan saya mempunyai kad Touch ‘N Go tetapi anak-anak kami yang berumur 9 tahun dan 11 tahun tidak mempunyai kad Touch ‘N Go. Bolehkah kami membeli Pas Keluarga Malaysia dengan menggunakan dua keping kad Touch ‘N Go sahaja?

Tidak. Kesemua pelanggan yang ingin menggunakan Pas Keluarga Malaysia perlu mempunyai kad Touch ‘N Go untuk pengaktifan produk. Jika tiada, pembelian kad boleh dilakukan di Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL di LRT, MRT, Monorel dan BRT.

3. Berapakah bilangan pengguna bagi setiap Pas Keluarga Malaysia? Adakah kanak – kanak termasuk dalam pakej ini?

Bilangan pengguna bagi setiap Pas Keluarga Malaysia adalah seramai empat (4) orang sahaja. Kanak – kanak yang berumur 6 tahun dan ke bawah masuk secara percuma.

 

Senario 4:

Keluarga saya terdiri daripada tiga orang dewasa dan dua orang anak yang berumur 15 tahun dan 5 tahun. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia?

Boleh. Anak anda yang berumur 5 tahun dapat menikmati pakej ini secara percuma. Bagi tujuan keselamatan anda dinasihatkan untuk mendukung anak anda sewaktu melepasi pintu pagar masuk dan keluar.

 

Senario 5:

Keluarga saya terdiri daripada dua orang dewasa dan dua orang anak yang berumur 5 dan 15 tahun. Oleh kerana anak saya yang berumur 5 tahun dapat menaiki perkhidmatan RapidKL secara percuma, bolehkah saya meminta baki daripada nilai pas perjalanan yang tidak digunakan?

Tidak. Tiada sebarang baki akan diberi untuk nilai pas perjalanan yang tidak digunakan.

 

Senario 6:

Saya dan anak – anak saya adalah warganegara Malaysia tetapi pasangan saya bukan warganegara Malaysia, adakah kami layak untuk membeli Pas Keluarga Malaysia?

Langganan Pas Keluarga Malaysia adalah terhad bagi warganegara Malaysia sahaja. Untuk melanggan, kesemua empat orang pengguna perlu menunjukkan MyKad atau MyTentera mereka sebelum pembelian. Pasangan anda tidak dapat menikmati penjimatan pas ini kerana beliau tidak mempunyai MyKad atau MyTentera dan perlu membeli tiket yang berasingan (token atau penggunaan kad Touch ‘N Go biasa).

 

Senario 7:

Saya telah kehilangan kad Touch ‘N Go saya yang telah dienkodkan dengan Pas Keluarga Malaysia di dalam perjalanan ke stesen seterusnya. Adakah saya masih layak menikmati penjimatan perjalanan tanpa pas tersebut?

Tidak. Jika hilang, anda perlu membuat pembelian Pas Keluarga Malaysia atau produk Rapid KL yang lain yang ditawarkan untuk meneruskan perjalanan. Mana – mana pengguna yang didapati atau disyaki melakukan kesalahan atau salah guna tidak akan dibenarkan untuk meneruskan perjalanan ke stesen seterusnya.

 

Senario 8:

Saya adalah warganegara Malaysia manakala tiga orang rakan saya bukan warganegara Malaysia. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia ini untuk saya dan rakan-rakan tersebut?

Tidak. Pas Keluarga Malaysia adalah terhad untuk warganegara Malaysia sahaja. Sebelum membeli Pas Keluarga Malaysia, kesemua empat orang pengguna perlu mempamerkan MyKad atau MyTentera mereka untuk proses pengesahan.

4. Bilakah saya boleh membeli dan mula menggunakan Pas Keluarga Malaysia?

Pas Keluarga Malaysia ini boleh dibeli pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja. Pas hanya boleh digunakan pada hari yang sama pembelian dilakukan.

5. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia sebelum hari perjalanan?

Tidak. Pas tersebut hanya boleh dibeli pada hari yang sama perjalanan dilakukan.

6. Di manakah saya boleh membeli Pas Keluarga Malaysia?

Anda boleh membeli Pas Keluarga Malaysia dari Pejabat Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL di:

(i) Semua stesen LRT

(ii) Semua stesen MRT

(iii) Semua stesen Monorel

(iv) Semua stesen BRT

(v) Hab – hab bas terpilih seperti tertera di bawah (pada hari Sabtu sahaja):

 • Pasar Seni
 • Seksyen 2, Shah Alam
 • Sri Nilam
 • Greenwood
 • Pearl Point
 • Chow Kit
 • Puchong Utama
 • KLCC
 • Sunway Pyramid

7. Adakah Pas Keluarga Malaysia boleh digunakan di rangkaian Rapid Penang dan Rapid Kuantan?

Tidak. Pas Keluarga Malaysia hanya boleh digunakan di Lembah Klang melalui rangkaian Rapid KL.

8. Bagaimanakah cara untuk membeli Pas Keluarga Malaysia?

i) Anda dan tiga orang rakan/ahli keluarga anda yang lain perlu membawa MyKad atau MyTentera ke mana-mana Kaunter Perkhidmatan Pelanggan rel, BRT atau hab – hab bas Rapid KL terpilih untuk ditunjukkan kepada Pegawai Khidmat Pelanggan semasa pembelian bagi tujuan pengesahan.

 

ii) Setelah pengesahan dilakukan, anda dan rakan-rakan anda yang lain perlu mengemukakan kad Touch ‘N Go untuk dienkodkan produk Pas Keluarga Malaysia. Anda perlu memastikan nilai baki minima sebanyak RM5 berada di dalam kad anda sepanjang masa.

 

iii) Selepas transaksi pembelian anda berjaya, anda perlu mengimbas Kod QR yang disediakan dan mengisi maklumat peribadi yang diperlukan untuk tujuan pendaftaran. Dengan membuat pembelian pas Keluarga Malaysia dan maklumat peribadi anda kepada kami, anda telah mengisytiharkan yang anda bersetuju dan membenarkan supaya kami mengumpul, memproses untuk digunakan oleh pihak Prasarana Malaysia Berhad mengikut cara yang ditetapkan di dalam Notis Di Bawah Akta Perlindungan Peribadi (PDPA) yang boleh dilayari dan dibaca sepenuhnya di www.myrapid.com.my ("Notis Privasi Syarikat").

 

iv) Pas Keluarga Malaysia tidak boleh dipindah milik dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai, kredit atau sebarang bentuk dan tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan pihak Prasarana.

 

v) Jika pas Keluarga Malaysia anda hilang atau rosak, sebarang tuntutan pembayaran balik atau ganti rugi tidak akan dilayan.

9. Sekiranya terdapat gangguan perkhidmatan rel atau bas, bolehkah wang saya dikembalikan?

Tidak. Tiada pengembalian wang akan diberikan kerana perkhidmatan alternatif akan disediakan.

10. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia dengan menggunakan MyKad atau MyTentera saya?

Anda boleh membeli Pas Keluarga Malaysia dengan menggunakan MyKad atau MyTentera anda. Walaubagimana pun, anda perlu memastikan MyKad atau MyTentera anda tidak mempunyai produk Rapid KL yang lain (My50 atau MyCity Pass). Anda perlu memastikan nilai baki minima sebanyak RM5.00 berada di dalam MyKad atau MyTentera anda sepanjang masa.

11. Adakah saya dan rakan-rakan perlu memastikan nilai baki minimum sebanyak RM5.00 berada di dalam kad semasa menggunakan Pas Keluarga Malaysia?

Ya. Anda dan rakan-rakan perlu memastikan nilai baki minima sebanyak RM5.00 berada di dalam kad sepanjang masa semasa menggunakan Pas Keluarga Malaysia

12. Sekiranya terdapat lanjutan perkhidmatan rel dan bas pada hari pembelian Pas Keluarga Malaysia, adakah pas masih boleh digunakan?

Ya. Pas Keluarga Malaysia masih boleh digunakan sehingga tamat lanjutan perkhidmatan rel dan bas pada hari tersebut.

13. Bolehkah saya menikmati kadar rata di kemudahan Rapid KL Park n Ride di LRT atau MRT dengan pembelian Pas Keluarga Malaysia?

Ya, anda boleh menikmati kadar rata bagi kemudahan fasiliti Park n Ride di LRT atau MRT dengan menggunakan kad Touch ‘N Go yang sama semasa menaiki perkhidmatan rel atau bas Rapid KL.

14. Bolehkah saya menggunakan Pas Keluarga Malaysia untuk perkhidmatan KTM Komuter atau ERL?

Tidak. Pas Keluarga Malaysia hanya boleh digunakan untuk perkhidmatan Rapid KL LRT, MRT, Monorel, BRT, bas Rapid KL dan bas perantara MRT sahaja.

15. Apakah yang perlu saya lakukan Jika Pas Keluarga Malaysia saya tidak dapat dibaca?

Jika Pas Keluarga Malaysia anda tidak boleh dibaca, anda boleh meminta baucar perjalanan sementara di Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL di LRT, MRT, Monorel BRT dan hab – hab bas terpilih dengan mengemukakan resit pembelian asal Pas Keluarga Malaysia. Tiada bayaran balik tunai akan dilayan di Kaunter Khidmat Pelanggan.

Prasarana berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini dan / atau meminda maklumat serta terma dan syarat ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terdahulu.

Jika anda mempunyai soalan tambahan, sila hubungi kami e-mel [email protected] atau Hubungi kami di 03 – 7885 2585 di Isnin hingga Jumaat, dari 7.00pagi hingga 8.30malam, manakala dari 7.00pagi hingga 5.30petang pada Sabtu hingga Ahad dan Hari Cuti Umum.

Soalan Lazim: Insurans Berbayar AIG - Dapatkan Perlindungan Yang Tepat Untuk Kehidupan Sibuk Anda

Dikemas kini pada 1 Oktober 2022, 12:01 pagi

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah Insurans Berbayar AIG - Dapatkan perlindungan yang sesuai untuk kehidupan sibuk anda?

AIG Paid Insurance ialah produk insurans yang ditaja jamin oleh AIG Malaysia Insurance Berhad.

Produk:
1. Hospital Protection Plus (RM20) – Tempoh polisi selama 3 bulan
Produk ini menyediakan faedah elaun tunai hospital harian sebanyak RM100 sekiranya dimasukkan ke hospital akibat kemalangan atau penyakit termasuk penyakit berjangkit tertentu.
2. Plus Perlindungan Penumpang (RM30) – Tempoh polisi selama 12 bulan
Produk ini memberikan perlindungan sekiranya berlaku kecederaan yang disebabkan semata-mata oleh Kemalangan dan boleh diperbaharui setiap tahun

2. Bilakah saya boleh membeli produk ini?

Produk Insurans AIG tersedia untuk pembelian daripada 1 Oktober 2022 seterusnya pada NADI MyRapid permohonan

3. Bagaimanakah cara untuk saya membeli produk Insurans AIG?

Pelanggan boleh membeli produk dengan mengimbas Kod QR yang boleh didapati di semua Pejabat Khidmat Pelanggan Rapid KL atau dengan memuat turun Aplikasi MyRapid PULSE.

 

4. Bilakah saya akan menerima e-polisi saya?

Apabila pembelian berjaya, pelanggan akan menerima e-polisi dalam masa 3 hari. Polisi ini bermula 48 jam selepas pembayaran premium dilakukan. Untuk Hospital Protection Plus, terdapat tempoh menunggu selama 30 hari dari tarikh mula polisi. Untuk pelan Perlindungan Penumpang Plus, walau bagaimanapun, tempoh menunggu tidak terpakai.

5. Polisi insurans ini ditaja jamin oleh syarikat insurans mana?

Insurans polisi ini ditaja jamin oleh AIG Insurance Malaysia Bhd.

6. Apakah definisi Penyakit Berjangkit Tertentu dan senarai penyakit berjangkit yang dinyatakan?

Definisi Penyakit Berjangkit Tertentu adalah seperti di bawah:
Penyakit Berjangkit Tertentu hendaklah bermaksud mana-mana penyakit berjangkit berikut yang pertama kali dijangkiti di Malaysia dan disenaraikan di bawah Jadual Pertama Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988:

(i) Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD);

(ii) Demam denggi / Demam Denggi berdarah (DHF);

(iii) Selesema burung atau 'selesema burung' disebabkan oleh strain virus influenza A H5N1, H9N2, H7N7, H7N9;

(iv) Penyakit virus Ebola;

(v) Batuk kering

(vi) Campak

(vii) Ensefalitis virus nipah

(viii) Ensefalitis virus Jepun

(ix) Malaria;

(x) Wabak;

(xi) Rabies;

(xii) coronavirus sindrom pernafasan timur tengah (MERS-CoV);

(xiii) Penyakit virus Zika;

(xiv) Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19),

dan setelah didiagnosis oleh doktor, memerlukan pemberitahuan segera kepada 'pegawai perubatan kesihatan' seperti yang dinyatakan di bawah Seksyen 10(2) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

 

Ini juga termasuk sebarang penyakit atau komplikasi yang timbul secara langsung atau tidak langsung disebabkan oleh penyakit berjangkit yang sama.

7. Apakah yang dimaksudkan dengan pekerjaan yang dikecualikan”?

Pekerjaan yang dikecualikan – Orang yang terlibat dalam pekerjaan yang berisiko tinggi atau terdedah kepada keadaan berbahaya. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada pekerjaan berikut:

(i) Anggota tentera termasuk angkatan tentera, perkhidmatan atau operasi tentera laut atau udara;

(ii) Polis, anggota keselamatan termasuk mana-mana pasukan penjaga keamanan;

(iii)Ahli sukan profesional apabila orang yang diinsuranskan boleh atau akan memperoleh pendapatan

pendapatan atau imbuhan daripada melibatkan diri dalam sukan tersebut.

(iv) Juruterbang atau anak kapal mana-mana kapal udara atau air;

(v) Kerja atau aktiviti luar pesisir termasuk kerja pelantar minyak;

8. Adakah terdapat sebarang elaun tunai jika saya dimasukkan ke hospital kerana Penyakit Berjangkit Tertentu?

Ya, elaun tunai hospital RM100 sehari jika dimasukkan ke hospital sehingga 14 hari kerana Penyakit Berjangkit Tertentu*

9. Adakah terdapat sebarang pembayaran balik kos yang ditanggung untuk perbelanjaan perubatan bagi merawat kecederaan akibat kemalangan?

ya. Bagi Bayaran Balik Perubatan Kemalangan – Luar Premis Prasarana, terdapat bayaran balik perubatan untuk merawat kecederaan akibat kemalangan sehingga RM1,000. Bagi Bayaran Balik Perubatan Kemalangan - Di premis Prasarana, ia akan menjadi sehingga RM2,000.

Untuk Passenger Protection Plus, setiap polisi mempunyai had maksimum 2 tuntutan sahaja.

10. Apakah kriteria yang perlu saya penuhi untuk pembayaran balik perubatan dilakukan?

Bayaran balik perubatan akan dibuat tertakluk kepada:

(i) Rawatan perubatan pertama mesti dicari dalam tempoh 30 hari dari tarikh kemalangan.

(ii) Laporan kejadian mesti dibuat dengan Polis Bantuan dalam tempoh 24 jam selepas kecederaan – untuk kecederaan yang dialami semasa Waktu Operasi.

(iii) Semua perbelanjaan perubatan untuk rawatan kecederaan mesti ditanggung dalam tempoh 60 hari dari tarikh kemalangan.

11. Apakah maksud tempoh menunggu?

Tempoh menunggu untuk diagnosis sebarang penyakit atau penyakit berjangkit tertentu adalah 30 hari dari tarikh kuat kuasa (selepas menerima polisi).

12. Di manakah saya boleh mendapatkan butiran lanjut tentang Pelan Perlindungan Hospital & Pelan Perlindungan Penumpang?

Sila rujuk Lembaran Pendedahan Produk (Penumpang | Hospital) Dokumen dilampirkan untuk butiran lanjut atau hubungi AIG Insurance Malaysia Bhd

Untuk Pertanyaan Umum, Produk & Bantuan Jalan:
Bebas tol : 1800 88 8811
Faks : 603-26854896
Emel : [email protected]
Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat, 9 pagi hingga 5 petang (kecuali cuti umum) Laman web: https://www.aig.my

Prasarana berhak mengikut budi bicara mutlaknya untuk mengubah, memadam atau menambah mana-mana maklumat ini, Terma dan syarat tanpa sebarang notis awal.

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan, sila emelkan kepada kami di [email protected] atau Hubungi Kami di 03 – 7885 2585 pada hari Isnin hingga Jumaat, dari 7.00 pagi hingga 8.30 malam, Sabtu hingga Ahad dan Cuti Umum dari 7.00 pagi hingga 5:30 petang. 

Soalan Lazim: Perkhidmatan Laluan MRT Kajang

Soalan Lazim mengenai Tambang

1. Berapakah tambang?

Orang kurang upaya (OKU), pelajar, dan warga emas menikmati diskaun 50% dari kadar tunai. Kanak-kanak di bawah umur 7 tahun melancong secara percuma.
(Nota: Tambang RM1 merujuk kepada perjalanan sehenti antara stesen Pasar Seni dan Merdeka berdasarkan struktur tambang bulanan)

2. Bagaimana tambang dikira?

Tambang dikira berdasarkan tiga komponen - penurunan bendera nominal; yuran nominal untuk Transit Acquirer System atau Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Bersepadu; ditambah caj berdasarkan jarak perjalanan, dengan kadar lata setiap empat atau lima kilometer.
Pengiraan tambang adalah serupa dengan perkhidmatan LRT dan monorel.

3. Di manakah saya boleh mendapatkan jadual tambang terperinci untuk MRT Laluan Kajang?

Jadual tambang untuk Laluan MRT Kajang terdapat di laman web SINI, dan di Pejabat Perkhidmatan Pelanggan di stesen LRT, monorel dan MRT.

4. Adakah tambang minimum dikenakan semasa memasuki dan keluar di stesen yang sama?

Ya, tambang minimum RM0.80 dikenakan semasa anda masuk dan keluar dari stesen yang sama.

5. Adakah kita perlu mengekalkan baki nilai kedai minimum semasa menggunakan pembayaran tanpa tunai di MRT

Pelanggan mesti mengekalkan baki nilai simpanan minimum sebanyak RM3.00 semasa menggunakan pembayaran tanpa tunai di MRT.

6. Saya pemegang kad konsesi. Adakah saya dapat menikmati diskaun 50% tambahan?

Ya, anda juga akan mendapat diskaun 50%, selain tambang konsesi anda.

Soalan Lazim mengenai Kaedah Pembayaran

1. Apakah kaedah pembayaran untuk MRT Kajang Line?

Pelanggan mempunyai pilihan untuk membeli token tunai atau menggunakan kad Touch 'n Go untuk perjalanan tanpa tunai.

2. Adakah semua gerbang menerima token?

Token diterima di semua pintu masuk. Untuk pintu keluar, slot untuk token hanya tersedia di kedua-dua hujung pintu

3. Adakah anda mempunyai pintu pagar untuk menerima token merah seperti di stesen LRT / Monorel?

Ya, pintu lorong lebar terletak di kedua-dua hujung pintu.

4. Bagaimana saya boleh memeriksa transaksi tambang saya? Adakah urus niaga tersedia dalam talian?

Sekiranya anda memegang kad Touch 'n Go, anda boleh menghubungi Touch n Go Careline di talian 03-2714 8888 untuk memeriksa transaksi tambang. Anda juga boleh melawat www.touchngo.com.my untuk perincian mengenai e-penyata.

5. Pembayaran tanpa tunai untuk MRT hanya tersedia pada kad Touch 'n Go. Adakah anda menjual kad Touch 'n Go di stesen? Dan berapa banyak yang perlu saya bayar?

Ya, kad Touch 'n Go boleh dijual di semua Pejabat Perkhidmatan Pelanggan di rangkaian MRT Kajang Line, LRT, Monorel dan BRT.
Harga jualan masing-masing RM15.00 (RM5.50: yuran kad + RM9.50: nilai dompet).

6. Adakah MRT Kajang Line mempunyai mesin tambah nilai untuk menambah kad Touch n Go di stesen?

Ya, pelanggan boleh memuatkan semula kad Touch 'n Go mereka di mesin tambah nilai di semua stesen MRT Laluan Kajang.

7. Adakah bayaran tambah nilai dikenakan untuk aktiviti tambah nilai yang dilakukan di stesen?

Ya, bayaran tambah nilai RM0.50 akan dikenakan. Walau bagaimanapun, penumpang boleh memilih untuk memuat semula di tempat tambah nilai lain tanpa suapan tambah nilai RM0.50. Antara lain adalah:
 
- Sentuh Pusat Pengalaman Pelanggan 'N Go
- Sentuh Pusat Khidmat Pelanggan 'N Go
- Sentuh 'N Go Spot
- Kios Layan Diri Sentuh 'N Go Hub (SSK)
- Kedai Buku MPH
- Gergasi
- KK Mart
- Tesco
- Penjaga
- Farmasi Penyayang
- Watsons

8. Bolehkah saya menggunakan kad Touch 'n Go yang ada untuk perkhidmatan MRT?

Ya awak boleh.

9. Sekiranya saya berhenti menggunakan kad Touch n Go, bagaimana saya boleh meminta bayaran balik untuk baki nilai kedai yang tinggal?

Anda boleh mengunjungi hub Touch 'n Go untuk bayaran balik.

Soalan Lazim mengenai Perkhidmatan Bas Pengumpan MRT

1. Adakah terdapat perkhidmatan bas feeder ke stesen MRT?

Ya, sebanyak 300 bas pengumpan akan dikerahkan untuk menyokong 49 laluan di 23 stesen MRT.
Waktu operasi adalah dari jam 5.30 pagi hingga 11.30 malam.
 
Perincian perkhidmatan bas feeder MRT akan disediakan di laman web: www.myrapid.com.my
 

2. Berapakah harga bas?

Ya. Tambang nominal RM1 setiap perjalanan ditetapkan untuk perkhidmatan bas feeder MRT. Warga emas, pelajar, dan OKU menikmati diskaun 50 peratus. Kanak-kanak di bawah umur 7 tahun melancong secara percuma.
 
Tambang boleh dibayar dengan wang tunai atau kad Tough 'n Go.

3. Bagaimana warga emas, pelajar, dan OKU mendapat potongan 50 peratus ketika menaiki bas feeder?

Mereka hanya perlu menunjukkan kad pengenalan, kad pelajar (jika tidak berpakaian seragam), atau kad OKU kepada Kapten Bas ketika menaiki bas pengumpan untuk menikmati potongan 50 peratus.  

Soalan Lazim mengenai Kemudahan Taman N 'Ride

1. Adakah terdapat kemudahan tempat letak kereta di stesen MRT?

2. Bagaimana saya membayar untuk tempat letak kereta?

Untuk pengguna MRT, anda boleh membayar menggunakan kad Touch 'N Go anda. Harga adalah RM4.30 (setiap kemasukan sehari)

3. Bagaimana warga emas, pelajar, dan OKU mendapat potongan 50 peratus ketika menaiki bas feeder?

Mereka hanya perlu menunjukkan kad pengenalan, kad pelajar (jika tidak berpakaian seragam), atau kad OKU kepada Kapten Bas ketika menaiki bas pengumpan untuk menikmati potongan 50 peratus.  

Soalan Lazim di Talian Bantuan

1. Siapa yang saya panggil untuk meminta pertolongan dan pertolongan?

Anda boleh menghubungi melalui saluran ini:
 
i) Pergi ke Pejabat Khidmat Pelanggan terdekat di mana-mana stesen MRT Kajang Line
 
ii) Kirimkan pertanyaan anda ke Facebook Rapid KL kami: Myrapid
iii) Kirim pertanyaan anda ke Rapid KL Twitter kami: @MyRapidKL
iv) Hubungi Talian Bantuan kami di talian 03-7885 2855 pada waktu-waktu berikut:
 • Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
 • Sabtu dan Ahad: 8.30 pagi hingga 5.30 petang (Tutup pada semua cuti umum kebangsaan)
v) E-mel kepada kami di [email protected]

Soalan Lazim: Tanpa Tunai untuk MRT Feeder Bus

Dikemas kini pada 1 Februari 2019, 11:30 malam

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah pembayaran tanpa tunai?

Sistem pembayaran tanpa tunai adalah kaedah pembayaran elektronik yang tidak menggunakan wang fizikal. Urus niaga / pembayaran berlaku melalui kad tanpa tunai yang perlu anda muatkan sebelum menggunakannya.

2. Mengapa saya harus menukar ke mod pembayaran tanpa tunai dan bukannya hanya membayar secara tunai? Apa faedahnya?

Sistem pembayaran tambang tanpa tunai ialah cara yang lebih pantas, selamat dan mudah untuk membayar tambang bas dengan hanya mengetik kad tanpa tunai anda pada pembaca semasa menaiki dan turun dari bas. Ia mempercepatkan masa anda semasa menaiki dan keluar dari bas.

 

Jangan lupa untuk memasukkan kad tanpa tunai anda semasa menaiki bas dan ketik semasa anda keluar dari bas.

3. Di mana saya boleh mendapatkan kad tanpa tunai?

Kami menggunakan kad tanpa tunai yang dikendalikan oleh sistem Touch 'n Go. Anda boleh membeli di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL yang terletak di semua stesen LRT, MRT dan Monorel atau dari Touch 'n Go Hubs dan stesen minyak terpilih.

4. Bolehkah saya menggunakan kad MyRapid Touch 'n Go atau MyKad untuk membayar tambang bas saya?

Ya. Anda boleh menggunakan kad MyRapid Touch 'n Go atau MyKad untuk membayar tambang.

5. Di mana saya boleh membeli kad Touch 'n Go?

Kad Touch 'n Go boleh dibeli di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL yang terletak di semua stesen LRT, MRT dan Monorel. Anda juga boleh membeli di Touch 'n Go Hubs dan Touch' n Go SPOT di stesen minyak terpilih.

 

Perhatikan bahawa semasa anda membeli kad MyRapid Touch 'n Go di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL, harganya adalah RM 15.00 (RM5.20 adalah harga kad dan RM9.80 adalah nilai dompet).

6. Di mana saya boleh memuatkan semula kad saya?

Kemudahan tambah nilai tersedia di semua pejabat perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, dan Monorel.

 

Walau bagaimanapun, terdapat bayaran perkhidmatan tambahan sebanyak RM0.50 untuk setiap transaksi tambah nilai di kaunter. Untuk mengelakkan bayaran perkhidmatan tambahan, pelanggan boleh memuat semula kad mereka di kios tambah nilai Touch 'n Go di stesen LRT terpilih, memuatkan semula mesin di semua stesen MRT, hub Touch' n Go, kaunter penjualan Touch 'n Go yang dikendalikan oleh Touch' n Go.

7. Bagaimanakah cara memeriksa baki kad saya?

Anda boleh memeriksa baki kad di semua pejabat perkhidmatan pelanggan LRT, Monorel dan MRT. Anda boleh mengesan transaksi kad anda dari e-penyata Touch 'n Go.

 

Pelanggan dapat memperoleh penyata e-mel mereka melalui Touch 'n Go Portal di https://tngportal.touchngo.com.my atau muat turun aplikasi mudah alih Touch 'n Go untuk semakan baki pantas.

8. Adakah saya perlu mempunyai baki minimum dalam kad saya?

Ya, pastikan anda mempunyai baki minimum RM3.00 nilai dompet sebelum menaiki bas dan RM5.00 sebelum menaiki kereta api.

9. Bagaimana saya menggunakan kad?

Cukup ketuk kad anda pada pembaca Touch 'n Go semasa anda menaiki bas dan tambang maksimum laluan yang dilalui akan ditolak dari kad anda.

 

Apabila anda mengeluarkan kad anda sebelum turun dari bas, sistem akan secara automatik mengira tambang tepat anda. Tambang ini ditunjukkan pada pembaca, dan bakinya dikembalikan ke dalam kad.

10. Bolehkah saya membayar beberapa penumpang dengan satu kad?

Tidak, kad hanya boleh digunakan oleh satu orang dalam satu masa.

11. Bagaimana jika saya terlupa mengeluarkan kad saya?

Tambang maksimum akan dikenakan jika anda tidak mengetuk semasa turun dari bas.

12. Bagaimana jika baki kad saya tidak mencukupi semasa saya Ketuk Dalam bas?

Pembaca kad bas akan memaklumkan 'ralat' jika anda mempunyai baki yang tidak mencukupi dalam kad anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat menaiki bas sehingga anda memuat semula kad anda.

 

Pastikan anda mempunyai nilai dompet minimum RM3.00 sebelum anda Ketik kad anda di atas bas.

13. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya kad hilang atau kad dicuri?

Untuk kehilangan kad, pelanggan boleh menghubungi Touch 'n Go Careline di talian 03-2714 8888, berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo, log masuk ke Perkhidmatan e-Pelanggan Touch' n Go di www.touchngo.com.my .

14. Apa yang berlaku dengan wang saya sekiranya saya kehilangan kad?

Kami sangat menggalakkan pelanggan untuk mendaftarkan kad mereka dengan Touch 'n Go ketika mereka menerimanya untuk melindungi baki kad.

 

Apabila kad hilang, pelanggan boleh menghubungi Touch 'n Go Careline di talian 03-2714 8888, berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo, log masuk ke Perkhidmatan e-Pelanggan Touch n Go di www.touchngo.com.my untuk pembayaran balik kad seimbang.

15. Saya warga emas / orang kurang upaya (OKU) / pelajar, adakah saya menikmati tambang diskaun 50%?

Ya, anda layak menikmati tambang diskaun 50%. Anda perlu memohon Kad Konsesi MyRapid Touch n 'Go. Permohonan dalam talian boleh didapati di https://myrapid.com.my/our-products/concession-cards/

16. Di manakah tempat pengumpulan Kad Konsesi MyRapid Touch 'n Go?

Semasa permohonan kad konsesi dalam talian, anda boleh memilih tempat pengumpulan pilihan anda. Terdapat 4 tempat pengumpulan: -

 

1. Stesen LRT Hang Tuah
2. Stesen MRT Bandar Tun Hussien Onn
3. Stesen BRU SunU- Monash
4. Kaunter Kad Konsesi Pasar Seni (terletak di Pusat Bas Pasar Seni)

17. Bagaimana jika saya mempunyai pertanyaan dengan transaksi bas?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan.

 

Butiran seperti di bawah: Isnin hingga Jumaat: 7 pagi hingga 8.30 malam Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

 

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

18. Apa yang berlaku apabila pembaca kad bas rosak?

Kami mengambil setiap langkah untuk memastikan pembaca bas dalam keadaan baik sebelum bas dibenarkan beroperasi. Walau bagaimanapun, jika pembaca rosak, Kapten Bas kami akan mengembalikan bas ke depot untuk mengurangkan kesulitan kepada penumpang kami.

19. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pembaca kad bas rosak semasa saya ingin Ketuk?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk proses pembayaran balik.

 

Butiran seperti di bawah: Isnin hingga Jumaat: 7 pagi hingga 8.30 malam Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

 

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

20. Apa yang berlaku sekiranya saya tidak mempunyai kad tanpa tunai semasa menaiki bas?

Anda tidak akan dapat menaiki bas tanpa kad tanpa tunai. Oleh itu, anda mesti membeli kad tersebut di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL yang terletak di semua stesen LRT, MRT dan Monorel atau dari Touch 'n Go Hubs dan stesen minyak terpilih.

21. Bagaimana jika bas yang saya naiki rosak? Adakah saya perlu Ketuk Lagi ketika menaiki bas pengganti?

Ya. Anda perlu Ketuk sekali lagi semasa anda menaiki bas pengganti dan tidak akan dikenakan bayaran dua kali ganda.

22. Bagaimana tanpa tunai mengurangkan barisan dan memperbaiki kelewatan?

Dengan menggunakan pembayaran tambang tanpa tunai untuk membayar tambang anda, tidak ada pertukaran wang tunai, menahan barisan penumpang yang ingin menaiki bas. Penumpang boleh menaiki bas dengan lebih cepat dan bertolak tepat pada waktunya.

23. Saya memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan mod pembayaran tanpa tunai baru ini, adakah anda mempunyai masa tenggang untuk pelanggan?

Hanya pemegang kad konsesi yang akan diberi tempoh tangguh sehingga 28 Februari 2019 untuk menukar sistem pembayaran tanpa tunai.

24. Di mana saya boleh menyalurkan maklum balas saya jika saya mempunyai pertanyaan mengenai tanpa tunai?

Pelanggan boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan.

 

Butiran seperti di bawah: Isnin hingga Jumaat: 7 pagi hingga 8.30 malam Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

 

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

Soalan Lazim: 100% Tanpa Tunai untuk Bas Rapid KL

Dikemas kini pada 2 April 2019, 12:00 PM

MAKLUMAT UMUM:

1. Bilakah bas Rapid KL memulakan mod pembayaran tanpa tunai?

Mod pembayaran tanpa tunai adalah secara berperingkat dan mengikut koridor: -

 

1) Ampang - 15 April 2019
2) Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama - 29 April 2019
3) Damansara, Jalan Ipoh, Jalan Pahang - 13 Mei 2019
4) Lebuhraya Persekutuan - 27 Mei 2019

2. Laluan/nombor bas yang manakah terjejas?

1) Ampang - 300, 302, 303, BET7, T300, T301, T302, T303, T304, T350, T351

 

2) Cheras - 400, 402, 420, 421, 450, T406, T450

 

3) Sungai Besi - 506, 540, 541, 580, 581, 590, T571, T580, T581, T582, T583

 

4) Jalan Klang Lama - 600, 602, 640, 641, 650, 651, 652, 690, T600, T601, T602, T603, T604, T605, T640

 

5) Damansara - 801, 802, 821, 822, 851, 852, T850

 

6) Jalan Ipoh - 170, 171, 172, 173, 180, 190, 191, T120, T180, T190

 

7) Jalan Pahang - 200, 201, 202, 220, 221, 222, 250, 251, 253, 254, BET16, BET17, T200, T201, T202, T203, T204, T222, T4, T222, T22, T4

 

8) Lebuhraya Persekutuan - 708, 750, 751, 752, 753, 754, 770, 771, 772, 780, 781, 782, 783, BET3, BET4, T715, T750, T5257, T5, T52, T57, T52, T4 , T757, T758, T759, T773, T774, T776, T778, T780, T781, T782, T783, T784, T785, T786, T787, T788, T789, T790, T791

 

3. Apakah pembayaran tanpa tunai?

Sistem pembayaran tanpa tunai ialah kaedah pembayaran elektronik yang tidak menggunakan sebarang wang fizikal. Urus niaga/pembayaran berlaku melalui kad Touch 'n Go yang anda perlu pramuat sebelum menggunakan.

4. Mengapakah saya perlu menukar kepada mod pembayaran tanpa tunai dan bukannya hanya membayar tunai? Apakah faedahnya?

Sistem pembayaran tambang tanpa tunai ialah cara yang lebih pantas, selamat dan mudah untuk membayar tambang bas dengan hanya mengetik kad tanpa tunai anda pada pembaca semasa menaiki dan turun dari bas. Ia mempercepatkan masa anda semasa menaiki dan keluar dari bas.

5. Bagaimanakah saya boleh mendapatkan lebih banyak penjimatan melalui pembayaran tanpa tunai?

Pemegang/pengguna kad Touch 'n Go akan menikmati diskaun 20% daripada tambang biasa apabila mereka menggunakan kad mereka untuk pembayaran dalam bas.

 

Anda juga boleh membeli Pas Tanpa Had Rapid KL (My100 & My50) di mana-mana stesen LRT/MRT/ Monorel dan BRT untuk menikmati lebih penjimatan bas Rapid KL. My100 dan My50 adalah pas yang menawarkan penumpang perjalanan tanpa had di rangkaian rel dan bas Rapid KL selama 30 hari berturut-turut. Untuk maklumat lanjut tentang pas tanpa had, sila layari:-

https://www.myrapid.com.my/fares-and-payments/all-tickets/unlimited-pass-my100my50

6. Di manakah saya boleh membeli Kad Touch 'N Go?

Anda boleh membeli kad Touch 'n Go di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT. Harga kad Touch 'n Go ialah RM 15.00 (harga kad RM5.00 dan nilai dompet RM10.00).

Anda juga boleh membeli kad Touch 'n Go di: -

 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • farmasi

7. Bolehkah saya menggunakan kad Touch 'N Go atau MyKad untuk membayar tambang bas saya?

ya. Anda boleh menggunakan kad Touch 'n Go atau MyKad untuk membayar tambang anda.

8. Di manakah saya boleh memuatkan semula kad Touch 'N Go saya?

Kemudahan tambah nilai boleh didapati di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT.

Walau bagaimanapun, terdapat bayaran perkhidmatan tambahan sebanyak RM0.50 dikenakan untuk setiap transaksi tambah nilai di kaunter. Untuk mengelakkan bayaran perkhidmatan tambahan, pelanggan boleh memuat semula kad mereka di kios tambah nilai layan diri Touch 'n Go di stesen LRT terpilih atau memuatkan semula kad anda di: 

 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • ATM
 • farmasi
 • Kiosk layan diri
 • Kaunter Perkhidmatan Pelanggan di Plaza Tol terpilih
 • Muat semula lorong di plaza tol di lebuh raya terpilih

Senarai mata tambah nilai Touch 'n Go:- https://www.touchngo.com.my/CMS/Personal/TNG-Reload/No-Reload-Fee/

9. Bagaimanakah cara saya menyemak baki kad Touch 'N Go saya?

Anda boleh menyemak baki kad di mana-mana pejabat perkhidmatan pelanggan LRT, Monorel, MRT dan BRT.

Anda boleh menjejaki transaksi kad anda daripada e-penyata Touch 'n Go. Pelanggan boleh mendapatkan e-penyata mereka melalui Portal Touch 'n Go di https://tngportal.touchngo.com.my atau muat turun aplikasi mudah alih Touch 'n Go untuk semakan baki pantas.

10. Adakah saya perlu mempunyai baki minimum dalam kad saya?

Ya, sila pastikan anda mempunyai baki minimum RM3.00 nilai dompet sebelum anda menaiki bas dan RM5.00 sebelum anda menaiki kereta api.

11. Bagaimanakah cara saya menggunakan kad tersebut?

Hanya ketik kad anda pada pembaca bas semasa anda menaiki bas dan tambang maksimum laluan yang dilalui akan ditolak terlebih dahulu daripada kad anda.

 

Apabila anda mengetuk keluar kad anda sebelum turun dari bas, sistem akan mengira tambang tepat anda secara automatik. Tambang ini dipaparkan pada pembaca, dan baki dikembalikan ke dalam kad.

12. Bolehkah saya membayar untuk berbilang penumpang dengan satu kad?

Ya, anda boleh menggunakan satu kad Touch 'n Go untuk bayaran masuk berbilang. Walau bagaimanapun, sila maklumkan kepada Kapten Bas terlebih dahulu semasa menaiki bas.

 

Berbilang penumpang mesti keluar dari bas di destinasi yang sama dan sila pastikan anda mempunyai baki minimum RM3.00 nilai dompet sebelum anda menaiki bas.

13. Bagaimana jika saya terlupa mengetuk keluar kad saya?

Tambang maksimum akan dikenakan jika anda tidak mengetuk semasa turun dari bas.

14. Bagaimana jika saya mempunyai baki yang tidak mencukupi dalam kad saya apabila saya mengetik dalam bas dalam kapal?

Pembaca kad bas akan memaklumkan 'ralat' jika anda mempunyai baki yang tidak mencukupi dalam kad anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat menaiki bas sehingga anda memuat semula kad anda.

 

Pastikan anda mempunyai nilai dompet minimum RM3.00 sebelum anda Ketik kad anda di atas bas.

15. Apakah yang perlu saya lakukan jika saya kehilangan kad atau kad itu dicuri?

Untuk kad yang hilang, pelanggan boleh

 

 • hubungi Touch 'n Go Careline di 03-2714 8888
 • berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo
 • log masuk ke Touch 'n Go e-Customer Service di www.touchngo.com.my

16. Apa yang berlaku dengan wang saya sekiranya saya kehilangan kad itu?

Kami sangat menggalakkan pelanggan untuk mendaftarkan kad mereka dengan Touch 'n Go ketika mereka menerimanya untuk melindungi baki kad.

Apabila kad hilang, pelanggan boleh menghubungi Touch 'n Go Careline di talian 03-2714 8888, berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo, log masuk ke Perkhidmatan e-Pelanggan Touch n Go di www.touchngo.com.my untuk pembayaran balik baki kad.

17. Saya adalah Warga Emas / Orang Kurang Upaya (OKU) / Pelajar, adakah saya menikmati tambang diskaun 50%?

Ya, anda layak menikmati tambang diskaun 50%. Anda perlu memohon Kad Konsesi MyRapid Touch n 'Go.

Permohonan dalam talian boleh didapati di https://www.myrapid.com.my/fares-and-payments/all-tickets/concession-cards

18. Di manakah tempat pengumpulan Kad Konsesi MyRapid Touch 'n Go?

Semasa permohonan kad konsesi dalam talian, anda boleh memilih tempat pengumpulan pilihan anda. Terdapat 4 tempat pengumpulan: 

 

1. Stesen LRT Hang Tuah
2. Stesen MRT Bandar Tun Hussien Onn
3. Stesen BRU SunU- Monash
4. Kaunter Kad Konsesi Pasar Seni (terletak di Pusat Bas Pasar Seni)

19. Bagaimana jika saya mempunyai pertanyaan dengan transaksi bas?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan. Perincian seperti di bawah:

Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang
Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

20. Apa yang berlaku apabila pembaca kad bas rosak?

Kami mengambil setiap langkah untuk memastikan pembaca bas berada dalam keadaan baik sebelum bas dapat beroperasi. Walau bagaimanapun, jika pembaca rosak, Kapten Bas kami akan mengembalikan bas ke depot untuk mengurangkan kesulitan kepada penumpang kami.

21. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pembaca kad bas rosak semasa saya ingin Ketuk?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk proses pembayaran balik. Perincian seperti di bawah:

Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang
Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

22. Apa yang berlaku sekiranya saya tidak mempunyai kad tanpa tunai semasa menaiki bas?

Anda boleh membeli kad Touch 'n Go di dalam bas.

Perhatikan bahawa semasa anda membeli kad Touch 'n Go di dalam bas, harganya adalah RM 10.00 (RM5.20 adalah harga kad dan RM4.80 adalah nilai dompet).

23. Bagaimana jika bas yang saya naiki rosak? Adakah saya perlu Ketuk Lagi ketika menaiki bas pengganti?

Ya. Anda perlu Ketuk sekali lagi semasa anda menaiki bas pengganti dan tidak akan dikenakan bayaran dua kali ganda.

24. Saya memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan mod pembayaran tanpa tunai baru ini, adakah anda mempunyai masa tenggang untuk pelanggan?

Hanya pemegang kad konsesi yang akan diberi tempoh tangguh selama satu (1) bulan dari awal tarikh pelancaran untuk setiap koridor.

 
1) Ampang: 15 April 2019 - 14 Mei 2019
2) Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama: 29 April 2019 - 28 Mei 2019
3) Damansara, Jalan Ipoh, Jalan Pahang: 13 Mei 2019 - 12 Jun 2019
4) Lebuhraya Persekutuan: 27 Mei 2019 - 26 Jun 2019

25. Saya tidak tinggal di kawasan Lembah Klang dan saya tidak mempunyai kad Touch N 'Go, bagaimana saya menggunakan perkhidmatan Rapid KL?

Bagi pelawat Malaysia, MyKad (kad pengenalan Malaysia) anda mempunyai cip Touch 'n Go yang boleh digunakan sebagai kad Touch' n Go. Anda boleh memuatkan semula MyKad anda di: -

Kemudahan tambah nilai boleh didapati di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT.

Walau bagaimanapun, terdapat bayaran perkhidmatan tambahan sebanyak RM0.50 untuk setiap transaksi tambah nilai di kaunter. Untuk mengelakkan bayaran perkhidmatan tambahan, pelanggan boleh memuat semula kad mereka di kios tambah nilai layan diri Touch 'n Go di stesen LRT terpilih atau di: - 


 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • ATM
 • farmasi
 • Kiosk layan diri
 • Kaunter Perkhidmatan Pelanggan di Plaza Tol terpilih
 • Muat semula lorong di plaza tol di lebuh raya terpilih
Bagi pengunjung bukan Malaysia, anda boleh membeli kad Touch 'n Go di: -

 • Kaunter Perkhidmatan Pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT
 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • farmasi

26. Di mana saya boleh menyalurkan maklum balas saya jika saya mempunyai pertanyaan mengenai tanpa tunai?

Pelanggan boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan. Perincian seperti di bawah:

Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected] 

Nak tahu cara untuk #KamiBawaAnda?

Perkhidmatan rel dan bas kami beroperasi 7 hari seminggu dari 6 pagi hingga 12 pagi. Waktu sibuk pada hari bekerja antara 7 pagi hingga 9 pagi dan 5 petang hingga 7 malam. Bergantung pada tempat yang anda tuju, perhatikan papan tanda Rapid kami. Apabila bercakap tentang perjalanan dengan LRT, Monorel, BRT dan MRT, pastikan anda mengingati nama stesen, nama laluan atau warna. 

MUAT TURUN PETA TRANSIT BERSEPADU VALLEY KLANG

Kekerapan Perkhidmatan

Jadikan perjalanan anda akan lebih teratur dengan mengetahui kekerapan tren kami.

Laluan TrenKekerapan Waktu Puncak
Laluan Ampang6 minit
Laluan Sri Petaling6 minit
Laluan Kelana Jaya5 minit
Laluan Monorel KL7 minit
MRT Laluan Kajang6 minit
MRT Laluan Putrajaya5 minit
Kesesakan jalan raya mampu memberi kesan kepada jadual terutamanya pada waktu puncak. Kapten bas kami akan melakukan yang terbaik untuk memastikan kekerapan bas yang konsisten selain keselamatan anda semasa perjalanan.
BasKekerapan Waktu Puncak
Di bandar15-20 minit
Bas Alihan Cepat (BRT) - Sunway6 minit

Sambungan Berbumbung dan Laluan Keluar

Kebanyakan stesen kereta api kami mempunyai sambungan bawah tanah ke pusat membeli-belah utama seperti Suria KLCC, Avenue K, MyTown, IKEA Cheras dan laluan pejalan kaki berbumbung ke Berjaya Times Square, Nu Sentral, EkoCheras Mall dan KL Sentral.
 
 

Perkhidmatan Berkod Warna

Kenali perkhidmatan Rapid mana yang ingin anda lalui dengan membiasakan diri dengan ikon berwarna.

PerkhidmatanGarisanWaktu operasi
LRTKelana JayaPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan LRT.
LRTSri PetalingPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan LRT.
LRTAmpangPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan LRT.
MonorelMonorel KLPerkhidmatan keretapi bermula pada pukul 6.00 pagi setiap hari dan berakhir sebelum jam 12:00 pagi. Pada hari-hari istimewa, kami bahkan boleh melanjutkan perkhidmatan sehingga jam 1.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan monorel.
MRTKajangPerkhidmatan MRT bermula dari jam 6.00 pagi hingga 10:55 malam (bergantung pada stesen masing-masing). Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan MRT.
MRTPutrajayaPerkhidmatan MRT bermula dari jam 6.00 pagi hingga 10:55 malam (bergantung pada stesen masing-masing). Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan MRT.
BasDi bandarPilihan yang menjimatkan perjalanan dari jam 6.00 pagi hingga 12.00 tengah hari. Tambang untuk bas di bandar dikenakan berdasarkan zon. Bas feeder berharga RM1.00 sahaja. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan bas.
BRTSunwaySambung melalui stesen LRT USJ 7 atau stesen Komuter Setia Jaya dan terokai bandar Sunway di landasan bas bertingkat khas. Perkhidmatan bermula dari jam 6.00 pagi hingga 12.00 pagi. Ketahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan BRT.

Semasa Menaiki Keretapi

Mesin Penjualan Tiket (TVM)

Sekiranya anda tidak mempunyai kad perjalanan, anda boleh membeli token perjalanan anda di TVM skrin sentuh kami. Anda boleh memilih landasan dan destinasi kereta api anda. Tambang juga dinyatakan di skrin.

Memilih Gerbang Anda

 
 
Sekiranya anda bepergian dengan bagasi besar atau menggunakan token merah, pergi ke pintu lorong khas untuk memasuki dan keluar stesen.
 

Masukkan hanya di pintu gerbang dengan 'tanda' hijau dan bukan 'salib' merah.

Memasuki Gerbang

 
 
Ketik kad perjalanan atau token anda pada pembaca sehingga anda mendengar bunyi bip. Anda juga dapat melihat baki anda di skrin. Masuk melalui pintu gerbang setelah pintu terbuka terbuka.

Untuk keluar, jatuhkan token ke dalam slot sehingga pintu pagar terbuka. Ketuk pembaca jika anda menggunakan kad perjalanan sehingga anda mendengar bunyi bip.

Menuju ke Platform

 
 
 
Rujuk tanda sebelum eskalator untuk mengetahui ke mana anda akan pergi. Tanda itu juga akan menunjukkan stesen akhir. Pastikan anda berada di platform yang betul sebelum menaiki kereta api. 
 

Menaiki Keretapi

 
 
Sentiasa berdiri di belakang garis kuning di platform. Untuk menaiki kereta api, beratur mengikut petunjuk panah dan biarkan penumpang turun dari kereta api sebelum naik. Tidak perlu tergesa-gesa atau mendorong.
 
Bunyi bip akan menunjukkan pintu ditutup. Pastikan anda tidak menutup pintu setiap masa.

Menaiki Keretapi

Dengarkan pengumuman dan rujuk paparan maklumat di atas pintu. Anda juga dapat mengintip melalui tingkap untuk melihat stesen yang anda berada. 
 

Semasa Menaiki Bas

Mengetahui Destinasi Anda

Hentian akhir laluan bas ditunjukkan di bahagian atas bas. Di kebanyakan pusat bas, paparan maklumat awam tersedia untuk memeriksa nombor bas, laluan dan anggaran waktu ketibaan dan keberangkatan. 

 

Menunggu bas

 

 

 

Ingatlah untuk selalu beratur di perhentian bas dan tunggu bas berhenti sebelum cuba masuk. Tidak perlu mendorong dan membahayakan nyawa anda. 

Menaiki Bas

 

 

 

Gunakan pintu depan untuk masuk ke dalam bas. Sekiranya anda membayar tambang secara tunai, pastikan anda mempunyai perubahan yang tepat dan pastikan anda mendapat tiket. Terdapat pemeriksa di dalam kapal yang melakukan pemeriksaan rutin. 

Menaiki Bas

Tempat duduk untuk mereka yang berkeperluan khas ditunjukkan dengan pelekat di dinding dan tingkap bas. Beri mereka keutamaan. Pegang pegangan tangan jika anda berdiri. 
 

Turun dari

Sebelum turun, ingatlah untuk mengetuk kad perjalanan anda di pembaca kad berhampiran pintu belakang bas sehingga anda mendengar bunyi bip. Sekiranya anda terlupa, mungkin menyusahkan apabila anda menaiki bas lagi.

Soalan Lazim: Pas Perjalanan Tanpa Had My50

Dikemas kini pada 27 Disember 2021, 7:00 malam

Pas perjalanan tanpa had My50 (My50) menawarkan tunggangan tanpa had pada semua perkhidmatan yang dikendalikan oleh Prasarana di Lembah Klang selama 30 hari berturut-turut. 

Bagi Pulau Pinang, My50 dikenali sebagai Pas Mutiara My50 dan sah digunakan bagi semua perkhidmatan bas Rapid Penang. 

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah My50 dan apakah faedahnya?

 My50 adalah pas perjalanan tanpa had yang menawarkan perjalanan tanpa had selama 30 hari untuk warganegara Malaysia bagi perkhidmatan Rapid KL, MRT, Monorel, BRT, bas Rapid KL dan bas perantara MRT di Lembah Klang. Bagi Pulau Pinang, Pas Mutiara My50 menawarkan 30 hari perjalanan tanpa had untuk semua warganegara Malaysia bagi perkhidmatan bas Rapid Penang. Bagi Kuantan, produk My50 belum ditawarkan bagi perkhidmatan bas Rapid Kuantan. 

2. Apakah kriteria kelayakan untuk membeli My50?

 Anda mestilah warganegara Malaysia yang mempunyai MyKad atau MyTentera yang sah untuk layak membeli My50 di Lembah Klang dan Pas Mutiara My50 di Pulau Pinang. 

3. Berapakah harga My50?

 Harga My50 ialah RM50. 

4. Bilakah My50 sedia untuk pembelian?

 My50 boleh dibeli bermula dari 1 Januari hingga 31 Disember 2022. 

5. Di manakah saya boleh membeli My50?

 Anda boleh membeli My50 dari Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL yang bertempat di: 

(i) Semua stesen LRT 

(ii) Semua stesen MRT 

(iii) Semua stesen Monorel 

(iv) Semua stesen BRT 

(v) Hab bas terpilih Rapid KL seperti yang disenaraikan di bawah:

a. Pasar Seni 

b. Chow Kit 

c. KLCC 

d. Sri Nilam 

e. Puchong Utama 

f. Titik Mutiara 

g. Sunway Pyramid 

h. kayu hijau 

i. Seksyen 2 Shah Alam 

 

(vi) Kiosk Rapid Penang seperti yang disenaraikan di bawah: 

a. Komtar

b. Weld Quay (Terminal B)

c. Penang Sentral

d. Bukit Jambul

e. Ibu Pejabat Rapid Penang (Lorong Kulit)

f. Kompleks Dato' Kailan (Kepala Batas)

g. Balik Pulau

h. Bukit Mertajam

6. Bagaimakah cara untuk saya membeli My50 di Lembah Klang?

(i) Sila pastikan MyKad atau MyTentera anda mempunyai fungsi Touch ‘n Go. 

 

(ii) Sila bawa MyKad atau MyTentera anda ke mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan rel atau hab bas terpilih Rapid KL seperti di atas dan memastikan nilai baki minimum sebanyak RM55 berada di dalam MyKad atau MyTentera anda. Sekiranya nilai baki tidak mencukupi, anda perlu menambah nilai baki sehingga RM60 ke dalam MyKad atau MyTentera anda terlebih dahulu. Selepas itu, penolakan RM0.50 bagi yuran tambah nilai akan dikenakan dan nilai sebanyak RM9.50 akan disimpan ke dalam nilai dompet Touch ‘n Go anda. Baki ini tidak akan ditolak selepas pas My50 diaktifkan, melainkan anda menggunakan nilai ini untuk transaksi lain (tol, kedai runcit, tempat letak kereta, dan lain-lain) 

 

(iii) Tentukan lebih awal tarikh yang ingin anda aktifkan atau mula menggunakan My50. Pas ini akan diaktifkan sebaik sahaja pas menyentuh pintu masuk dan ia akan dianggap sebagai Hari 1. Anda juga boleh memohon pembaharuan automatik di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan rel atau hab bas terpilih Rapid KL. Apabila anda memilih untuk pembaharuan My50 secara automatik, anda boleh menambah nilai Touch ‘n Go pada MyKad atau MyTentera di mana-mana premis atau kedai runcit dengan kemudahan tambah nilai Touch ‘n Go pada bulan-bulan berikutnya. Sila pastikan baki nilai anda dikekalkan dengan nilai minimum RM55 untuk My50 anda diperbaharui secara automatik. 

7. Bagaimanakah cara untuk saya membeli Pas Mutiara My50 di Pulau Pinang?

(i) Sila bawa MyKad atau MyTentera anda ke mana-mana kiosk di Pulau Pinang seperti yang dinyatakan diatas untuk membeli Pas Mutiara My50. 

 

(ii) Tentukan lebih awal tarikh yang ingin anda aktifkan atau mula menggunakan Pas Mutiara My50. Pas Mutiara My50 akan diaktifkan setelah ianya menyentuh pengimbas kad bas apabila anda menggunakan perkhidmatan bus Rapid Penang. Perkhidmatan pembaharuan secara automatik bagi Pulau Pinang masih belum ditawarkan. 

8. Bilakah saya boleh mula menggunakan My50?

Anda boleh mula menggunakan My50 mulai 1 Januari 2022. 

9. Adakah yuran langganan akan dikenakan ke atas langganan My50?

Tiada yuran langganan bagi My50. Anda hanya perlu membayar harga pas iaitu RM50. Walaubagaimanapun, anda masih perlu untuk mengekalkan nilai dompet minimum* Touch ‘n Go sebanyak RM5 di dalam MyKad atau MyTentera. 

*Nilai dompet minimum tidak perlu ditambah nilai setiap bulan melainkan anda telah menggunakan nilai tersebut untuk membuat pembayaran lain. 

10. Adakah saya akan mendapat kad Touch ‘n Go baharu apabila saya melanggan My50?

Tidak. Bagi pengguna Rapid KL, My50 akan diaktifkan pada MyKad atau MyTentera sahaja. Untuk Rapid Penang, pas My50 akan diaktifkan dengan menggunakan Pas Mutiara My50. 

11. Bolehkan saya membeli My50 menggunakan kad Touch ‘n Go biasa?

Tidak, pas My50 hanya boleh dilanggan menggunakan MyKad atau MyTentera yang mempunyai fungsi Touch ‘n Go sahaja. Bagi Rapid Penang, My50 boleh diaktifkan menggunakan Pas Mutiara My50. 

12. Saya adalah seorang pelajar dibawah umur 12 tahun. Saya mempunyai kad pengenalan MyKid dan tidak mempunyai fungsi Touch n’ Go. Bagaimanakah cara-cara untuk melanggan pas My50?

Bagi pelajar yang berumur di bawah 12 tahun, anda hendaklah melanggan Kad Konsesi Pelajar MyRapid menerusi perkhidmatan atas talian di laman web Myrapid. Anda boleh melanggan pas My50 di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan dan hab bas terpilih Rapid KL setelah mendapat kad konsesi anda. Pas My50 akan diaktifkan di dalam kad konsesi anda. Manakala bagi Rapid Penang, pelajar yang berumur di bawah 12 tahun boleh melanggan kad Pas Mutiara di mana-mana kiosk di Rapid Penang. 

13. Bagaimana pula untuk kad konsesi seperti warga emas, OKU atau pelajar di atas 12 tahun? Bolehkah kami mengaktifkan produk My50 menggunakan kad konsesi kami?

Pemegang kad konsesi haruslah membeli My50 menggunakan MyKad atau MyTentera bagi pengguna Rapid KL manakala bagi pengguna Rapid Penang, anda perlu membeli Pas Mutiara My50. 

14. Apakah tempoh sah My50?

Tempoh sah adalah 30 hari berturut-turut (termasuk hujung minggu). Anda boleh memilih untuk menetapkan tarikh pertama pengaktifan semasa pembelian, atau anda boleh membiarkan tarikh terbuka, dan sentuhan pertama pada di pintu masuk rel atau pengimbas kad pada bas Rapid KL atau Rapid Penang akan menjadi tarikh pertama pas anda. 

15. Seawal bilakah saya boleh membeli My50?

Anda boleh membeli 30 hari lebih awal. Anda harus mengaktifkan pas anda dalam tempoh 30 hari selepas pembelian. Kegagalan untuk mengaktifkan pas My50 dalam tempoh 30 hari, pas tersebut akan luput secara automatik dan tiada pulangan wang akan diberikan. 

16. Bolehkah My50 saya dipindah milik kepada orang lain?

Tidak, My50 diaktifkan pada MyKad atau MyTentera anda bagi Rapid KL dan Pas Mutiara bagi Rapid Penang yang tidak boleh dipindah milik. 

17. Adakah saya perlu sentiasa memastikan nilai minimum Touch n’ Go bagi Rapid KL dan MyRapid untuk Pas Mutiara My50 bagi Rapid Penang?

Ya, anda masih perlu mengekalkan jumlah nilai dompet minimum pada Touch n’ Go dan MyRapid sebanyak RM5. 

18. Saya hanya menggunakan rangkaian rel Rapid KL. Adakah terdapat pas perjalanan tanpa had bagi rel sahaja?

Tidak, kami tidak mempunyai pas bulanan perjalanan tanpa had khusus untuk perkhidmatan rel. 

19. Bolehkan saya menggunakan My50 di rangkaian Rapid Penang atau Rapid Kuantan?

Pada masa ini, sekiranya anda membeli My50 di Lembah Klang, ianya hanya boleh digunakan untuk perjalanan tanpa had bagi perkhidmatan rel dan rangkaian bas Rapid KL di Lembah Klang sahaja. Begitu juga dengan Pas Mutiara My50. Pas tersebut hanya sah untuk perjalanan tanpa had bagi rangkaian bas di Pulau Pinang sahaja. My50 tidak ditawarkan bagi perkhidmatan Rapid Kuantan buat masa ini. 

20. Bolehkah saya menggunakan My50 di KTM Komuter atau ERL?

My50 hanya sah bagi perkhidmatan rangkaian rel dan bas Rapid KL dan bas Rapid Penang sahaja. 

21. Saya adalah pelanggan (Smart 7/ Smart 30/ My30). Bolehkah saya membeli My50?

Anda hanya boleh membeli My50 sekiranya pakej Smart anda diaktifkan pada kad generik Touch n’ Go. Sekiranya pakej Smart anda diaktifkan pada MyKad atau MyTentera, anda hanya boleh membeli My50 selepas pakej Smart 7/ Smart 30/ My30 anda tamat tempoh. 

22. Saya masih mempunyai baki hari di dalam pas Smart 7/ Smart 30/ My30. Bolehkah saya memindahkan baki hari kedalam My50?

Tidak, anda tidak boleh memindahkan baki hari Smart 7/ Smart 30/ My30 ke dalam My50. Anda boleh menyambung menggunakan pas sedia ada sehingga tamat tempoh. 

23. Bolehkan saya masih menikmati kadar rata bagi kemudahan Park n Ride Rapid KL di LRT dan MRT selepas saya mengaktifkan My50?

Ya, anda masih boleh menikmati kadar rata bagi kemudahan Park n Ride di LRT dan MRT apabila anda menggunakan perkhidmatan LRT/MRT/Monorail/BRT, tetapi anda harus menyentuh MyKad atau MyTentera anda yang telah diaktifkan dengan My50 pada pintu masuk dan keluar Park N Ride dengan menggunakan MyKad atau MyTentera yang sama semasa anda menaiki perkhidmatan rel atau bas. 

APAKAH YANG SAYA PERLU LAKUKAN SEBELUM MEMBELI My50?

1. Bagaimanakah cara untuk saya mengetahui bahawa cip Touch n’ Go pada MyKad atau MyTentera saya berfungsi?

Anda boleh mengesahkan cip berfungsi sebelum membeli pas melalui: 

(i) Menambah nilai dengan sebarang jumlah di mana-mana lokasi tambah nilai Touch n’ Go (stesen minyak, kedai serbaneka, Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL , dan lain-lain). Jika tambah nilai berjaya, cip Touch n’ Go pada MyKad atau MyTentera anda berfungsi; atau 

(ii) Memeriksa di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan Touch n’ Go atau Rapid KL. 

2. Bagaimanakah sekiranya cip Touch n’ Go pada MyKad atau MyTentera* tidak berfungsi?

Anda perlu menukarkan Mykad anda di mana-mana kaunter Jabatan Pendaftaran Negara sebelum membeli My50. 

*Proses penggantian MyTentera adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan Malasyia. 

3. Untuk membeli My50, adakah MyKad atau MyTentera saya perlu mempunyai nilai bagi Rapid KL dan Pas Mutiara bagi Rapid Penang?

Ya, MyKad atau MyTentera anda harus mempunyai nilai minimum sebanyak RM55 bagi Rapid KL dan Pas Mutiara My50 bagi Rapid Penang (RM50 bagi My50 dan RM5 bagi nilai dompet minimum). 

4. Adakah saya akan dikenakan cas cukai jualan dan perkhidmatan (SST) apabila membeli My50?

Cukai jualan dan perkhidmatan (SST) tidak akan dikenakan apabila anda membeli My50 di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan atau hab bas terpilih Rapid KL dan kiosk Rapid Penang. 

5. Saya telah membeli pas menggunakan MyKad yang mempunyai satu gambar sahaja di hadapan. Adakah saya perlu menaik taraf MyKad saya kepada yang baharu, yang mempunyai dua gambar sebelum saya menggunakan pas My50?

Semua Mykad yang mempunyai fungsi Touch n’ Go boleh digunakan untuk membeli My50. Sekiranya anda telah berjaya membeli My50 menggunakan MyKad yang mempunyai satu gambar dihadapan, anda dinasihatkan untuk menggunakan pas tersebut pada MyKad sedia ada terlebih dahulu, sebelum menaik taraf kepada MyKad yang baharu dengan dua gambar. 

APAKAH YANG SAYA PERLU LAKUKAN SELEPAS MEMBELI My50?

1. Bagaimanakah sekiranya MyKad atau MyTentera* saya ROSAK DAN TIDAK BOLEH DIBACA selepas saya membeli My50?

Anda perlu menukar MyKad di mana-mana kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). 

*Proses penggantian MyTentera adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan Malasyia. 

 

Anda boleh memohon bayaran balik untuk baki hari My50 anda dengan menyerahkan dokumen anda ke portal bayaran balik My50 di www.myrapid.com.my. Baki hari akan ditukarkan kepada nilai tunai. Permohonan bayaran balik mesti dikemukakan dalam tempoh tiga (3) bulan dari tarikh pembelian atau pembaharuan My50. Maklumat/dokumen yang diperlukan untuk bayaran balik adalah: 

(i) Nombor MFG MyKad (boleh didapati dari Slip Pengembalian Nilai Touch n’ Go dari JPN atau resit pembelian/pembaharuan My50 yang dikeluarkan oleh Rapid KL) 

(ii) Nama bank 

(iii) Nombor akaun bank 

(iv) Resit pembelian atau pembaharuan 

(v) Slip Pengembalian Nilai TNG dari JPN (terpakai untuk MyKad) 

2. Bagaimanakah sekiranya Mykad atau MyTentera dan Pas Mutiara My50 ROSAK TETAPI BOLEH DIBACA selepas membeli My50?

Sekiranya MyKad atau MyTentera anda rosak tetapi boleh dibaca, baki hari di dalam My50 yang dibeli sebelum ini perlu dipindahkan kepada kad Touch n’ Go generic anda. Apabila tempoh pas tersebut telah tamat, anda perlu membeli atau memperbaharui My50 di dalam MyKad atau MyTentera yang baru diterima dari JPN. Manakala bagi Pas Mutiara My50, anda boleh menggunakan kad yang sama sekiranya ia masih boleh dibaca. 

3. Bagaimanakah dengan pemulangan wang di dalam Touch n’ Go saya?

Anda boleh menghubungi talian khidmat pelanggan Touch n’ Go di 03-27148888 atau kunjungi mana-mana hab Touch n’ Go untuk memohon pemulangan wang. 

4. Bagaimana sekiranya saya kehilangan MyKad atau MyTentera* selepas saya membeli My50?

Anda perlu membuat laporan polis and membuat permohonan MyKad yang baharu di kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Walaubagaimanapun, kami tidak menerima permohonan pemulangan wang untuk My50 bagi kehilangan MyKad atau MyTentera. 

*Proses penggantian MyTentera adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan Malasyia. 

5. Bagaimanakah saya boleh mendapatkan pulangan wang bagi My50? Berapa lamakah masa yang diambil untuk proses pemulangan wang?

Pulangan wang akan dikreditkan ke dalam akaun bank anda berdasarkan butiran yang diberikan apabila anda menyerahkan permohonan pemulangan wang dalam masa 30 hari. 

6. Bolehkah saya mendapatkan pemulangan wang bagi My50 dengan serta merta?

Tidak, anda tidak boleh mendapatkan pulangan wang dengan serta merta. Ini kerana proses pengesahan terperinci perlu dijalankan bagi semua permohonan pemulangan wang. 

7. Bilakah saya perlu memperbaharui My50 saya?

Anda harus memperbaharui My50 dalam tempoh tujuh (7) hari sebelum atau tujuh (7) hari selepas tamat tempoh pas. 

8. Bagaimanakah cara untuk saya memperbaharui My50?

Anda mempunyai 2 pilihan: 

(i) Anda boleh pergi ke mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan rel, hab bas terpilih Rapid KL dan kiosk di Rapid Penang; atau 

(ii) Pengguna Rapid KL boleh mengaktifkan pembaharuan pas secara automatik dan perlu memastikan kad anda mempunyai nilai yang mencukupi pada bulan-bulan berikutnya. 

9. Bagaimanakah pembaharuan secara automatik berfungsi?

Fungsi pembaharuan automatik diaktifkan berdasarkan permohonan. Setelah fungsi pembaharuan automatik diaktifkan, My50 anda akan diperbaharui secara automatik tujuh (7) hari sebelum atau tujuh (7) hari selepas tamat tempoh, selagi anda mempunyai jumlah baki yang mencukupi di dalam Touch n’ Go untuk pembaharuan. Untuk My50, jumlah di dalam nilai dompet anda mestilah tidak kurang daripada RM55. Baki minimum sebanyak RM5 untuk penggunaan perkhidmatan rel and bas Rapid KL hendaklah sentiasa dikekalkan. Anda hanya boleh memilih untuk pembaharuan automatik apabila tarikh pengaktifan ditetapkan untuk My50 anda semasa pembelian pertama. 

10. Bolehkah saya menyahaktifkan fungsi pembaharuan automatik? Bagaimanakah caranya?

Ya, anda boleh menyahaktifkan fungsi pembaharuan automatik di mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan atau hab bas terpilih. Wakil Rapid KL kami sedia membantu anda. 

11. Bagaimanakah cara untuk saya memeriksa baki hari pada My50?

Baki hari My50 anda akan dipaparkan apabila anda menyentuh keluar dari mana-mana stesen LRT, Monorail dan BRT atau pada pengimbas kad bas apabila anda menyentuh keluar dari bas Rapid KL dan bas perantara MRT. Bagi MRT, baki hari pas anda akan dipaparkan pada skrin masuk di stesen. Sebagai alternatif, anda boleh ke mana-mana Kaunter Khidmat Pelanggan atau hab bas terpilih Rapid KL dan kiosk Rapid Penang untuk memeriksa baki hari pas anda. 

12. Bolehkan saya menamatkan My50 sebelum tamat tempoh pas?

Tidak, anda tidak boleh menamatkan My50 sebelum tamat tempoh. 

13. Bolehkah saya memperbaharui My50 di mana-mana Kiosk Layan Diri Touch n’ Go?

Tidak. Anda hanya boleh memperbaharui My50 anda di Kaunter Khidmat Pelanggan dan hab bas terpilih Rapid KL. Walaubagaimanapun, anda boleh menambah nilai Touch n’ Go anda di dalam MyKad di mana-mana lokasi tambah nilai Touch n’ Go. 

14. Berapa lama masa yang akan diambil untuk penggantian MyKad yang baharu?

Pemohon yang memilih untuk mengambil MyKad mereka di Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Putrajaya, JPN Negeri, UTC dan cawangan terpilih boleh berbuat demikian dalam masa 45 minit. Mereka yang memilih untuk mengambil di mana-mana pejabat cawangan JPN di Semenanjung Malaysia boleh berbuat demikian dalam tempoh lima (5) hari bekerja. Mana-mana pejabat cawangan di Sabah, Sarawak atau Labuan pula akan mengambil masa selama tujuh (7) hari berkerja. 

 

Walaubagaimanapun, piagam ini hanya tertakluk kepada permohonan warganegara Malaysia dan permohonan yang tidak mempunyai sebarang komplikasi. (Sumber: Jabatan Pendaftaran Negara) 

15. Adakah terdapat sebarang bayaran untuk menggantikan MyKad saya jika keadaan fizikalnya tidak elok?

Sekiranya cip telah rosak bukan dengan sengaja atau melalui penyalahgunaan dalam tahun pertama, kad gantian akan dikeluarkan tanpa sebarang bayaran, tetapi sekiranya kad telah berusia lebih setahun, maka bayaran penggantian sebanyak RM10 akan dikenakan. (Sumber: Jabatan Pendaftaran Negara) 

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan, sila emelkan kepada kami di [email protected] atau Hubungi Kami di 03-7885 2585 pada hari Isnin hingga Jumaat, dari 7.00 pagi hingga 8.30 malam, Sabtu hingga Ahad dan Cuti Umum dari 8.30 pagi hingga 5:30 petang. 

Soalan Lazim: Pas MyCity - Pas 1 Hari / 3 Hari

Dikemas kini pada 26 April 2021, 16:00pm

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah MyCity Pass? Apakah kelebihan MyCity Pass?

MyCity Pass ialah pas perjalanan yang menawarkan penumpang perjalanan tanpa had di rel Rapid KL (LRT/ MRT/ Monorel) dan rangkaian BRT selama 1 hari 3 hari. MyCity Pass adalah berdasarkan kiraan kitaran hari, dan anda boleh membeli pas pada bila-bila masa sepanjang bulan.

2. Berapa jenis pas yang anda tawarkan?

Terdapat dua jenis MyCity Pass:

 • Pas 1 Hari MyCity: Pembelian kali pertama: RM 15.00 termasuk nilai dompet RM5 dalam kad Touch N' Go. Nilai dompet minimum RM5 diperlukan untuk menggunakan Pas 1 Hari di semua rangkaian rel dan BRT Rapid KL. Sah untuk 1 hari.

 • Pas 3 Hari MyCity: Pembelian kali pertama: RM 25.00 termasuk nilai dompet RM5 dalam kad Touch N' Go. Nilai dompet minimum RM5 diperlukan untuk menggunakan Pas 3 Hari di semua rangkaian rel dan BRT Rapid KL. Berlaku selama 3 hari.

3. Di manakah saya boleh membeli MyCity Pass?

Anda boleh membeli MyCity Pass dari Pejabat Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL di:

 

 • Semua stesen LRT
 • Semua stesen MRT
 • Semua stesen Monorel
 • Semua stesen BRT

4. Bagaimanakah cara saya membeli MyCity Pass?

i) Bawa MyKad anda ke mana-mana Kaunter Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL Rail atau BRT dan tunjukkan MyKad anda kepada Pegawai Khidmat Pelanggan semasa membeli untuk tujuan pengesahan.

ii) Setelah disahkan oleh Pegawai Khidmat Pelanggan Rapid KL, anda perlu mengemukakan kad Touch 'N Go anda (jika anda membeli dengan kad anda sendiri) untuk dikodkan dengan MyCity Pass. Anda mesti memastikan baki minimum RM5 tersedia dalam kad Touch N' Go anda untuk anda memasuki rangkaian rel atau BRT Rapid KL.

Senario: Saya tidak mempunyai kad Touch 'N Go sedia ada, apakah yang perlu saya lakukan?

Anda boleh membeli kad Touch 'n Go di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT. Harga kad Touch 'n Go ialah RM 15.00 (harga kad RM5.00 dan nilai dompet RM10.00).

Anda juga boleh membeli kad Touch 'n Go di: -

• Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
• Hab TNG
• Bintik TNG
• Kiosk Petrol
• Kedai serbaneka
• Farmasi

5. Berapakah harga MyCity Pass?

Pembelian kali pertama:

 • Pas 1 Hari MyCity - RM15
 • Pas 3 Hari MyCity - RM25
Beli dengan kad Touch N' Go milik pelanggan ATAU Pembaharuan pas:
 • Pas 1 Hari MyCity - RM5
 • Pas 3 Hari MyCity - RM15

6. Bolehkah saya mengaktifkan MyCity Pass pada MyKad berasaskan Touch N' Go saya?

Ya, anda boleh menggunakan MyKad berasaskan Touch N' Go untuk membeli MyCity Pass. Anda hanya perlu membayar RM 5.00 untuk pas 1 hari, dan RM15.00 untuk pas 3 hari.

 

Walau bagaimanapun, anda mesti memastikan nilai simpanan minimum RM5 tersedia dalam MyKad anda, untuk anda memasuki rangkaian rel Rapid KL atau BRT.

7. Saya adalah pelanggan My100/ My50/ My30/ Smart Package (Smart 7/ Smart 30), bolehkah saya membeli MyCity Pass menggunakan kad Touch N' Go yang sama?

MyCity Pass hanya boleh diaktifkan pada kad Touch N' Go anda selepas Pakej My100/ My50/ My30 / Smart anda telah tamat tempoh.

8. Saya seorang pelajar kolej. Bolehkah saya membeli Pas MyCity pada Kad Konsesi MyRapid saya?

MyCity Pass tidak boleh diaktifkan pada mana-mana Kad Konsesi MyRapid.

9. Saya warga asing/ekspatriat, bolehkah saya menikmati pakej MyCity Pass ini?

Tidak. MyCity Pass hanya terpakai untuk rakyat Malaysia. Warga asing/ ekspatriat boleh melakukan perjalanan dengan Rapid KL Rail dan rangkaian BRT menggunakan nilai dompet atau token kad Touch N' Go mereka.

10. Apakah tempoh sah MyCity Pass?

Tempoh sah adalah berdasarkan kiraan kitaran hari.

11. Bolehkah saya menggunakan MyCity Pass di perkhidmatan bas Rapid KL atau bas pengantara MRT?

MyCity Pass hanya boleh digunakan di rel Rapid KL dan rangkaian BRT buat masa ini. Tambang perjalanan tetap akan ditolak daripada nilai simpanan Touch N' Go anda apabila anda menaiki bas Rapid KL atau perkhidmatan bas pengantara MRT.

12. Adakah saya masih perlu mengekalkan nilai simpanan minimum RM5 apabila saya menggunakan MyCity Pass?

Ya, anda sentiasa perlu mengekalkan nilai simpanan minimum RM5.

13. Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya kehilangan MyCity Pass sebelum tamat tempohnya?

Anda perlu membeli Pas MyCity baharu. Tiada penggantian atau bayaran balik akan dibuat sekiranya anda kehilangan MyCity Pass anda.

14. Apakah yang perlu saya lakukan jika MyCity Pass saya tidak boleh dibaca

Jika MyCity Pass anda tidak boleh dibaca, anda boleh meminta baucar perjalanan sementara di Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL di LRT, MRT, Monorel dan BRT dengan mengemukakan resit pembelian asal MyCity Pass. Tiada bayaran balik tunai akan dilayan di Kaunter Khidmat Pelanggan.

 

Jika anda mempunyai soalan tambahan, sila hubungi kami di Facebook kami di Rapid KL atau e-mel kami di [email protected]

FAQ: Perkhidmatan Bas Di Putrajaya Dengan Rapid KL

Dikemas kini pada 30 Disember 2022, 5:00 petang

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah perkhidmatan bas Nadiputra?

Perkhidmatan bas Nadiputra ialah perkhidmatan bas henti-henti yang beroperasi di Putrajaya, dikendalikan oleh Rapid Bus Sdn Bhd.

2. Bilakah perkhidmatan bas ini akan bermula?

Perkhidmatan bas ini akan beroperasi mulai 1 Januari 2023.

3. Apakah waktu operasi perkhidmatan bas ini?

Isnin Jumaat:
6.30 pagi – 8.00 malam

Sabtu, Ahad & cuti umum:
7.00 pagi – 8.00 malam

4. Apakah waktu puncak dan bukan waktu puncak untuk perkhidmatan bas ini?

Waktu puncak:
6.30 pagi – 9.00 pagi
4.30 petang – 6.00 petang

Waktu Bukan Puncak:
9.00 pagi – 4.30 petang
6.00 petang – 8.00 malam


5. Apakah kekerapan perkhidmatan ini?

Waktu puncak:

 • 10 minit (untuk laluan P101)
 • 20 minit (untuk laluan P102 – P108)

Waktu Bukan Puncak:

 • 30 minit (untuk laluan P101)
 • 40 minit (untuk laluan P102 – P108)

Sabtu, Ahad dan cuti umum: 45 minit untuk semua laluan.

Kekerapan ini tertakluk kepada keadaan trafik semasa.

6. Berapakah laluan untuk perkhidmatan bas ini?

Terdapat tujuh (7) laluan untuk perkhidmatan bas ini.

7. Apakah laluan bas untuk perkhidmatan ini?

Laluan bas adalah seperti berikut:

 

8. Berapakah tambang perkhidmatan bas ini?

Percuma untuk laluan P101.

RM1.00 untuk laluan P102 – P108.

9. Apakah cara pembayaran?

Mod pembayaran tanpa tunai menggunakan kad Touch 'n Go atau MyRapid Concession (untuk warga emas, orang kurang upaya atau pelajar) sahaja.

10. Adakah terdapat sebarang diskaun untuk warga emas, orang kurang upaya, atau pelajar?

Ya, diskaun 50% diberikan kepada pemegang Kad Konsesi MyRapid (warga emas, orang kurang upaya atau pelajar) sahaja.

11. Bagaimanakah cara untuk memohon Kad Konsesi MyRapid ini?

Untuk maklumat lanjut atau permohonan Kad Konsesi MyRapid, sila layari www.myrapid.com.my/our-products/concession-cards/

12. Bolehkah saya menggunakan Pas Perjalanan Tanpa Had (My50) untuk perkhidmatan ini?

Tidak, ia tidak boleh digunakan pada masa ini

13. Di manakah saya boleh memuatkan semula kad Touch 'n Go saya?

Anda boleh memuatkan semula kad Touch 'n Go anda di lebih 14,000 titik sentuh tambah nilai di seluruh Semenanjung Malaysia.

 

Untuk senarai lokasi tambah nilai, sila rujuk di https://www.touchngo.com.my/consumer/toll/card/reload-your-card/

14. Adakah terdapat laluan bas ke stesen MRT terdekat?

Tiada laluan bas ke stesen MRT terdekat buat masa ini.

15. Adakah terdapat sebarang talian am khusus yang boleh saya hubungi sekiranya saya mempunyai sebarang pertanyaan berkaitan operasi perkhidmatan bas ini?

Talian Bantuan Rapid KL: 03-7885 2585

Waktu operasi adalah seperti berikut:

Isnin – Jumaat: 7:00 pagi hingga 8:30 malam

Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8:30 pagi - 5:30 petang

 

e-mel: [email protected]

Muat turun PDF Soalan Lazim dwi-bahasa daripada ini PAUTAN.

Soalan Lazim: Mobiliti Pantas

Dikemas kini pada 8 November 2021, 2:00 petang

MAKLUMAT UMUM:

1. Apa itu ‘Rapid Mobility’?

‘Rapid Mobility’ adalah perkhidmatan tambahan oleh Rapid Bus yang bertujuan untuk memberikan satu pengalaman yang lebih selesa kepada pelanggan kurang upaya, terutama bagi mereka yang menggunakan alat bantuan untuk bergerak, seperti kerusi roda.

 

Kenderaan tersebut dilengkapi dengan lif hidraulik yang membolehkan penumpang yang bekerusi roda di angkat masuk ke dalam van dengan mudah dan dihantar ke destinasi mereka.

 

Van ini direka untuk perkhidmatan eksklusif 'pintu ke pintu' bagi kawasan di Lembah Klang.

 

Kami menawarkan pelanggan kami perkhidmatan dengan kualiti terbaik dan perjalanan yang selesa.

2. Apakah kawasan liputan perkhidmatan?

Shah Alam, Kajang, Seri Kembangan, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Ampang, Selayang, Kuala Lumpur.

3. Berapakah kadar tambang yang dikenakan?

RM5 untuk setiap perjalanan bagi setiap penumpang.

4. Apakah caj lain yang perlu dibayar oleh penumpang?

Bayaran tol akan ditanggung oleh penumpang.

5. Apakah kaedah pembayaran untuk perkhidmatan ini?

Pembayaran hanya boleh dibuat secara TUNAI sahaja. TUNAI hanya.

6. Bolehkah saya gunakan Pas Bulanan My30 atau Kad Konsesi untuk perkhidmatan ini?

Tidak.

7. Adakah saya perlu membuat sebarang tempahan awal?

Ya, sekurang-kurangnya tujuh (7) hari sebelum.

8. Apakah waktu operasi pekhidmatan?

Isnin hingga Jumaat sahaja, 7:00 pagi hingga 4:00 petang.

(Perkhidmatan ini tidak beroperasi pada Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

9. Berapa banyak kerusi roda yang boleh dimasukkan ke dalam van?

Boleh muat sehingga tiga (3) buah kerusi roda biasa. Untuk lebih keselesaan hanya dua (2) buah kerusi roda yang sesuai. (Kerusi roda tidak disediakan)

10. Berapa ramai penjaga yang boleh menemani?

Hanya dua (2) orang penjaga sahaja.

11. Berapa banyak kenderaan yang disediakan oleh Rapid Mobility?

Satu (1) van.

12. Bagaimana saya menempah perkhidmatan Rapid Mobility?

Hubungi 03 – 8964 5189,

Isnin hingga Jumaat sahaja, 8:30 pagi hingga 5:00 petang

(Kecuali Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

FAQ: Perkhidmatan Mobiliti Pantas Di Pulau Pinang

Dikemas kini pada 16 November 2021, 6:00 petang

MAKLUMAT UMUM:

1. Apa itu ‘Rapid Mobility’?

‘Rapid Mobility’ adalah perkhidmatan tambahan oleh Rapid Bus yang bertujuan untuk memberikan satu pengalaman yang lebih selesa kepada pelanggan kurang upaya, terutama bagi mereka yang menggunakan alat bantuan untuk bergerak, seperti kerusi roda.

 

Kenderaan tersebut dilengkapi dengan lif hidraulik yang membolehkan penumpang yang bekerusi roda di angkat masuk ke dalam van dengan mudah dan dihantar ke destinasi mereka.

 

Van ini direka untuk perkhidmatan eksklusif 'door to door' di dalam Pulau Pinang.

 

Kami menawarkan pelanggan kami perkhidmatan dengan kualiti terbaik dan perjalanan yang selesa.

2. Apakah kawasan liputan perkhidmatan?

Pulau Pinang sahaja.

 

3. Berapakah kadar tambang yang dikenakan?

Kadar tetap ialah RM6.00 dan diikuti dengan RM0.20 bagi setiap 100 meter atau 21 saat.

4. Apakah caj lain yang perlu dibayar oleh penumpang?

Tiada caj tambahan akan dikenakan kerana tiada tol di pulau itu, dan pemandu untuk memilih dan menurunkan pelanggan tanpa meletak kenderaan.

5. Apakah kaedah pembayaran untuk perkhidmatan ini?

Pembayaran hanya boleh dibuat secara TUNAI sahaja. TUNAI hanya.

6. Bolehkah saya gunakan Pas Bulanan My30 atau Kad Konsesi untuk perkhidmatan ini?

Tidak.

7. Adakah saya perlu membuat sebarang tempahan awal?

Ya, sekurang-kurangnya 3 hari bekerja sebelum tarikh penggunaan, dan tertakluk kepada ketersediaan berdasarkan asas siapa cepat dia dapat.

8. Apakah waktu operasi pekhidmatan?

Isnin hingga Ahad, 8:00 pagi hingga 9.30 malam. (Termasuk Cuti Umum)

9. Berapa banyak kerusi roda yang boleh dimasukkan ke dalam van?

empat (4) kerusi roda bergantung pada saiz. (Kerusi roda tidak disediakan)

10. Berapa ramai penjaga yang boleh menemani?

Maksimum sebanyak tiga (3) penjaga dibenarkan.

11. Berapa banyak kenderaan yang disediakan oleh Rapid Mobility?

Dua (2) buah van.

12. Bagaimana saya menempah perkhidmatan Rapid Mobility?

Hubungi 04 – 2381 214,

Hari minggu 6:30 pagi hingga 10.30 malam
Hujung minggu 7:30 pagi hingga 9.30 malam

13. Adakah katil dibenarkan menaiki van untuk pesakit menerima rawatan di hospital?

Katil tidak dibenarkan menaiki van.

SOALAN LAZIM: Pas Keluarga Malaysia

Dikemaskini pada 27 Mei 2022, 05:00 petang

Pada 22 November 2021, Perdana Menteri, YAB Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob melancarkan pas 'Keluarga Malaysia' oleh Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) sebagai satu lagi inisiatif untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam. Prasarana berharap pengenalan pas 'Keluarga Malaysia' akan menggalakkan rakyat Malaysia untuk menaiki pengangkutan awam untuk beriadah atau melawat pelbagai tarikan pelancong di Lembah Klang dan menyumbang kepada pemulihan ekonomi negara dalam proses

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah Pas Keluarga Malaysia?

Pas Keluarga Malaysia merupakan pas perjalanan berkumpulan bagi warganegara Malaysia yang menawarkan perjalanan tanpa had selama satu hari di semua laluan, LRT, MRT, Monorel, BRT, Bas Rapid KL serta bas perantara MRT di bawah kendalian Rapid KL . Pas Keluarga Malaysia adalah berdasarkan kiraan kitaran harian dan boleh dibeli pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja.

2. Berapakah harga Pas Keluarga Malaysia?

Pas Keluarga Malaysia sebelum ini dijual menggunakan baucar manual, namun bermula pada 1 Mei 2022, jualan Pas Keluarga Malaysia akan menggunakan sistem transaksi Touch ‘N Go. Pas Keluarga Malaysia bernilai RM15.00 untuk kesemua empat (4) orang pelanggan. Walaubagaimana pun, untuk pelanggan yang tidak mempunyai kad Touch ‘N Go, and perlu membeli Pas Keluarga Malaysia yang akan didatangi bersama kad Touch ‘N Go berserta dengan nilai baki. Nilai baki minima sekurang-kurangnya RM5.00 diperlukan untuk menggunakan Pas Keluarga Malaysia.

 

Pelanggan yang tidak mempunyai kad Touch ‘N Go

Pelanggan yang mempunyai kad Touch ‘N Go

Kad Utama

Kad Sekunder (seorang)

Kad Utama

Kad Sekunder (seorang)

RM 25.00

RM 15.00

RM 15.00

RM 0.00

Kad utama akan dienkodkan dengan produk Pas Keluarga Malaysia yang berharga RM15.00. Kad sekunder pula akan dienkodkan dengan Pas Keluarga Malaysia yang berharga RM0.00.

 

Senario 1:

Saya berserta rakan-rakan saya seramai 3 orang tidak mempunyai kad Touch ‘N Go dan berminat untuk membeli Pas Keluarga Malaysia. Berapakah jumlah yang perlu kami bayar?

Pemegang kad utama perlu membayar RM25.00, termasuk dengan produk Pas Keluarga Malaysia, RM5.00 baki minima di dalam kad tersebut berserta dengan kad Touch ‘N Go yang berharga RM5.00. Untuk pemegang kad sekunder, anda perlu membayar RM15.00 seorang, termasuk dengan RM10.00 baki minima di dalam kad berserta dengan kad Touch ‘N Go yang berharga RM5.00. Jumlah yang perlu dibayar oleh anda dan rakan-rakan anda ialah RM70.00 untuk keempat-empat pas.

 

Senario 2:

Saya berserta rakan-rakan saya seramai 3 orang mempunyai kad Touch ‘N Go kami masing-masing. Berapakah jumlah yang perlu kami bayar?

Jumlah yang perlu dibayar adalah RM15.00 untuk kesemua pelanggan. Walaubagaimana pun, sila pastikan anda dan rakan-rakan anda mempunyai baki minima sebanyak RM5.00 di dalam kad Touch ‘N Go anda.

 

Senario 3:

Saya dan pasangan saya mempunyai kad Touch ‘N Go tetapi anak-anak kami yang berumur 9 tahun dan 11 tahun tidak mempunyai kad Touch ‘N Go. Bolehkah kami membeli Pas Keluarga Malaysia dengan menggunakan dua keping kad Touch ‘N Go sahaja?

Tidak. Kesemua pelanggan yang ingin menggunakan Pas Keluarga Malaysia perlu mempunyai kad Touch ‘N Go untuk pengaktifan produk. Jika tiada, pembelian kad boleh dilakukan di Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL di LRT, MRT, Monorel dan BRT.

3. Berapakah bilangan pengguna bagi setiap Pas Keluarga Malaysia? Adakah kanak – kanak termasuk dalam pakej ini?

Bilangan pengguna bagi setiap Pas Keluarga Malaysia adalah seramai empat (4) orang sahaja. Kanak – kanak yang berumur 6 tahun dan ke bawah masuk secara percuma.

 

Senario 4:

Keluarga saya terdiri daripada tiga orang dewasa dan dua orang anak yang berumur 15 tahun dan 5 tahun. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia?

Boleh. Anak anda yang berumur 5 tahun dapat menikmati pakej ini secara percuma. Bagi tujuan keselamatan anda dinasihatkan untuk mendukung anak anda sewaktu melepasi pintu pagar masuk dan keluar.

 

Senario 5:

Keluarga saya terdiri daripada dua orang dewasa dan dua orang anak yang berumur 5 dan 15 tahun. Oleh kerana anak saya yang berumur 5 tahun dapat menaiki perkhidmatan RapidKL secara percuma, bolehkah saya meminta baki daripada nilai pas perjalanan yang tidak digunakan?

Tidak. Tiada sebarang baki akan diberi untuk nilai pas perjalanan yang tidak digunakan.

 

Senario 6:

Saya dan anak – anak saya adalah warganegara Malaysia tetapi pasangan saya bukan warganegara Malaysia, adakah kami layak untuk membeli Pas Keluarga Malaysia?

Langganan Pas Keluarga Malaysia adalah terhad bagi warganegara Malaysia sahaja. Untuk melanggan, kesemua empat orang pengguna perlu menunjukkan MyKad atau MyTentera mereka sebelum pembelian. Pasangan anda tidak dapat menikmati penjimatan pas ini kerana beliau tidak mempunyai MyKad atau MyTentera dan perlu membeli tiket yang berasingan (token atau penggunaan kad Touch ‘N Go biasa).

 

Senario 7:

Saya telah kehilangan kad Touch ‘N Go saya yang telah dienkodkan dengan Pas Keluarga Malaysia di dalam perjalanan ke stesen seterusnya. Adakah saya masih layak menikmati penjimatan perjalanan tanpa pas tersebut?

Tidak. Jika hilang, anda perlu membuat pembelian Pas Keluarga Malaysia atau produk Rapid KL yang lain yang ditawarkan untuk meneruskan perjalanan. Mana – mana pengguna yang didapati atau disyaki melakukan kesalahan atau salah guna tidak akan dibenarkan untuk meneruskan perjalanan ke stesen seterusnya.

 

Senario 8:

Saya adalah warganegara Malaysia manakala tiga orang rakan saya bukan warganegara Malaysia. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia ini untuk saya dan rakan-rakan tersebut?

Tidak. Pas Keluarga Malaysia adalah terhad untuk warganegara Malaysia sahaja. Sebelum membeli Pas Keluarga Malaysia, kesemua empat orang pengguna perlu mempamerkan MyKad atau MyTentera mereka untuk proses pengesahan.

4. Bilakah saya boleh membeli dan mula menggunakan Pas Keluarga Malaysia?

Pas Keluarga Malaysia ini boleh dibeli pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja. Pas hanya boleh digunakan pada hari yang sama pembelian dilakukan.

5. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia sebelum hari perjalanan?

Tidak. Pas tersebut hanya boleh dibeli pada hari yang sama perjalanan dilakukan.

6. Di manakah saya boleh membeli Pas Keluarga Malaysia?

Anda boleh membeli Pas Keluarga Malaysia dari Pejabat Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL di:

(i) Semua stesen LRT

(ii) Semua stesen MRT

(iii) Semua stesen Monorel

(iv) Semua stesen BRT

(v) Hab – hab bas terpilih seperti tertera di bawah (pada hari Sabtu sahaja):

 • Pasar Seni
 • Seksyen 2, Shah Alam
 • Sri Nilam
 • Greenwood
 • Pearl Point
 • Chow Kit
 • Puchong Utama
 • KLCC
 • Sunway Pyramid

7. Adakah Pas Keluarga Malaysia boleh digunakan di rangkaian Rapid Penang dan Rapid Kuantan?

Tidak. Pas Keluarga Malaysia hanya boleh digunakan di Lembah Klang melalui rangkaian Rapid KL.

8. Bagaimanakah cara untuk membeli Pas Keluarga Malaysia?

i) Anda dan tiga orang rakan/ahli keluarga anda yang lain perlu membawa MyKad atau MyTentera ke mana-mana Kaunter Perkhidmatan Pelanggan rel, BRT atau hab – hab bas Rapid KL terpilih untuk ditunjukkan kepada Pegawai Khidmat Pelanggan semasa pembelian bagi tujuan pengesahan.

 

ii) Setelah pengesahan dilakukan, anda dan rakan-rakan anda yang lain perlu mengemukakan kad Touch ‘N Go untuk dienkodkan produk Pas Keluarga Malaysia. Anda perlu memastikan nilai baki minima sebanyak RM5 berada di dalam kad anda sepanjang masa.

 

iii) Selepas transaksi pembelian anda berjaya, anda perlu mengimbas Kod QR yang disediakan dan mengisi maklumat peribadi yang diperlukan untuk tujuan pendaftaran. Dengan membuat pembelian pas Keluarga Malaysia dan maklumat peribadi anda kepada kami, anda telah mengisytiharkan yang anda bersetuju dan membenarkan supaya kami mengumpul, memproses untuk digunakan oleh pihak Prasarana Malaysia Berhad mengikut cara yang ditetapkan di dalam Notis Di Bawah Akta Perlindungan Peribadi (PDPA) yang boleh dilayari dan dibaca sepenuhnya di www.myrapid.com.my ("Notis Privasi Syarikat").

 

iv) Pas Keluarga Malaysia tidak boleh dipindah milik dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai, kredit atau sebarang bentuk dan tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan pihak Prasarana.

 

v) Jika pas Keluarga Malaysia anda hilang atau rosak, sebarang tuntutan pembayaran balik atau ganti rugi tidak akan dilayan.

9. Sekiranya terdapat gangguan perkhidmatan rel atau bas, bolehkah wang saya dikembalikan?

Tidak. Tiada pengembalian wang akan diberikan kerana perkhidmatan alternatif akan disediakan.

10. Bolehkah saya membeli Pas Keluarga Malaysia dengan menggunakan MyKad atau MyTentera saya?

Anda boleh membeli Pas Keluarga Malaysia dengan menggunakan MyKad atau MyTentera anda. Walaubagimana pun, anda perlu memastikan MyKad atau MyTentera anda tidak mempunyai produk Rapid KL yang lain (My50 atau MyCity Pass). Anda perlu memastikan nilai baki minima sebanyak RM5.00 berada di dalam MyKad atau MyTentera anda sepanjang masa.

11. Adakah saya dan rakan-rakan perlu memastikan nilai baki minimum sebanyak RM5.00 berada di dalam kad semasa menggunakan Pas Keluarga Malaysia?

Ya. Anda dan rakan-rakan perlu memastikan nilai baki minima sebanyak RM5.00 berada di dalam kad sepanjang masa semasa menggunakan Pas Keluarga Malaysia

12. Sekiranya terdapat lanjutan perkhidmatan rel dan bas pada hari pembelian Pas Keluarga Malaysia, adakah pas masih boleh digunakan?

Ya. Pas Keluarga Malaysia masih boleh digunakan sehingga tamat lanjutan perkhidmatan rel dan bas pada hari tersebut.

13. Bolehkah saya menikmati kadar rata di kemudahan Rapid KL Park n Ride di LRT atau MRT dengan pembelian Pas Keluarga Malaysia?

Ya, anda boleh menikmati kadar rata bagi kemudahan fasiliti Park n Ride di LRT atau MRT dengan menggunakan kad Touch ‘N Go yang sama semasa menaiki perkhidmatan rel atau bas Rapid KL.

14. Bolehkah saya menggunakan Pas Keluarga Malaysia untuk perkhidmatan KTM Komuter atau ERL?

Tidak. Pas Keluarga Malaysia hanya boleh digunakan untuk perkhidmatan Rapid KL LRT, MRT, Monorel, BRT, bas Rapid KL dan bas perantara MRT sahaja.

15. Apakah yang perlu saya lakukan Jika Pas Keluarga Malaysia saya tidak dapat dibaca?

Jika Pas Keluarga Malaysia anda tidak boleh dibaca, anda boleh meminta baucar perjalanan sementara di Kaunter Khidmat Pelanggan Rapid KL di LRT, MRT, Monorel BRT dan hab – hab bas terpilih dengan mengemukakan resit pembelian asal Pas Keluarga Malaysia. Tiada bayaran balik tunai akan dilayan di Kaunter Khidmat Pelanggan.

Prasarana berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini dan / atau meminda maklumat serta terma dan syarat ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terdahulu.

Jika anda mempunyai soalan tambahan, sila hubungi kami e-mel [email protected] atau Hubungi kami di 03 – 7885 2585 di Isnin hingga Jumaat, dari 7.00pagi hingga 8.30malam, manakala dari 7.00pagi hingga 5.30petang pada Sabtu hingga Ahad dan Hari Cuti Umum.

Soalan Lazim: Insurans Berbayar AIG - Dapatkan Perlindungan Yang Tepat Untuk Kehidupan Sibuk Anda

Dikemas kini pada 1 Oktober 2022, 12:01 pagi

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah Insurans Berbayar AIG - Dapatkan perlindungan yang sesuai untuk kehidupan sibuk anda?

AIG Paid Insurance ialah produk insurans yang ditaja jamin oleh AIG Malaysia Insurance Berhad.

Produk:
1. Hospital Protection Plus (RM20) – Tempoh polisi selama 3 bulan
Produk ini menyediakan faedah elaun tunai hospital harian sebanyak RM100 sekiranya dimasukkan ke hospital akibat kemalangan atau penyakit termasuk penyakit berjangkit tertentu.
2. Plus Perlindungan Penumpang (RM30) – Tempoh polisi selama 12 bulan
Produk ini memberikan perlindungan sekiranya berlaku kecederaan yang disebabkan semata-mata oleh Kemalangan dan boleh diperbaharui setiap tahun

2. Bilakah saya boleh membeli produk ini?

Produk Insurans AIG tersedia untuk pembelian daripada 1 Oktober 2022 seterusnya pada NADI MyRapid permohonan

3. Bagaimanakah cara untuk saya membeli produk Insurans AIG?

Pelanggan boleh membeli produk dengan mengimbas Kod QR yang boleh didapati di semua Pejabat Khidmat Pelanggan Rapid KL atau dengan memuat turun Aplikasi MyRapid PULSE.

 

4. Bilakah saya akan menerima e-polisi saya?

Apabila pembelian berjaya, pelanggan akan menerima e-polisi dalam masa 3 hari. Polisi ini bermula 48 jam selepas pembayaran premium dilakukan. Untuk Hospital Protection Plus, terdapat tempoh menunggu selama 30 hari dari tarikh mula polisi. Untuk pelan Perlindungan Penumpang Plus, walau bagaimanapun, tempoh menunggu tidak terpakai.

5. Polisi insurans ini ditaja jamin oleh syarikat insurans mana?

Insurans polisi ini ditaja jamin oleh AIG Insurance Malaysia Bhd.

6. Apakah definisi Penyakit Berjangkit Tertentu dan senarai penyakit berjangkit yang dinyatakan?

Definisi Penyakit Berjangkit Tertentu adalah seperti di bawah:
Penyakit Berjangkit Tertentu hendaklah bermaksud mana-mana penyakit berjangkit berikut yang pertama kali dijangkiti di Malaysia dan disenaraikan di bawah Jadual Pertama Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988:

(i) Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD);

(ii) Demam denggi / Demam Denggi berdarah (DHF);

(iii) Selesema burung atau 'selesema burung' disebabkan oleh strain virus influenza A H5N1, H9N2, H7N7, H7N9;

(iv) Penyakit virus Ebola;

(v) Batuk kering

(vi) Campak

(vii) Ensefalitis virus nipah

(viii) Ensefalitis virus Jepun

(ix) Malaria;

(x) Wabak;

(xi) Rabies;

(xii) coronavirus sindrom pernafasan timur tengah (MERS-CoV);

(xiii) Penyakit virus Zika;

(xiv) Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19),

dan setelah didiagnosis oleh doktor, memerlukan pemberitahuan segera kepada 'pegawai perubatan kesihatan' seperti yang dinyatakan di bawah Seksyen 10(2) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

 

Ini juga termasuk sebarang penyakit atau komplikasi yang timbul secara langsung atau tidak langsung disebabkan oleh penyakit berjangkit yang sama.

7. Apakah yang dimaksudkan dengan pekerjaan yang dikecualikan”?

Pekerjaan yang dikecualikan – Orang yang terlibat dalam pekerjaan yang berisiko tinggi atau terdedah kepada keadaan berbahaya. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada pekerjaan berikut:

(i) Anggota tentera termasuk angkatan tentera, perkhidmatan atau operasi tentera laut atau udara;

(ii) Polis, anggota keselamatan termasuk mana-mana pasukan penjaga keamanan;

(iii)Ahli sukan profesional apabila orang yang diinsuranskan boleh atau akan memperoleh pendapatan

pendapatan atau imbuhan daripada melibatkan diri dalam sukan tersebut.

(iv) Juruterbang atau anak kapal mana-mana kapal udara atau air;

(v) Kerja atau aktiviti luar pesisir termasuk kerja pelantar minyak;

8. Adakah terdapat sebarang elaun tunai jika saya dimasukkan ke hospital kerana Penyakit Berjangkit Tertentu?

Ya, elaun tunai hospital RM100 sehari jika dimasukkan ke hospital sehingga 14 hari kerana Penyakit Berjangkit Tertentu*

9. Adakah terdapat sebarang pembayaran balik kos yang ditanggung untuk perbelanjaan perubatan bagi merawat kecederaan akibat kemalangan?

ya. Bagi Bayaran Balik Perubatan Kemalangan – Luar Premis Prasarana, terdapat bayaran balik perubatan untuk merawat kecederaan akibat kemalangan sehingga RM1,000. Bagi Bayaran Balik Perubatan Kemalangan - Di premis Prasarana, ia akan menjadi sehingga RM2,000.

Untuk Passenger Protection Plus, setiap polisi mempunyai had maksimum 2 tuntutan sahaja.

10. Apakah kriteria yang perlu saya penuhi untuk pembayaran balik perubatan dilakukan?

Bayaran balik perubatan akan dibuat tertakluk kepada:

(i) Rawatan perubatan pertama mesti dicari dalam tempoh 30 hari dari tarikh kemalangan.

(ii) Laporan kejadian mesti dibuat dengan Polis Bantuan dalam tempoh 24 jam selepas kecederaan – untuk kecederaan yang dialami semasa Waktu Operasi.

(iii) Semua perbelanjaan perubatan untuk rawatan kecederaan mesti ditanggung dalam tempoh 60 hari dari tarikh kemalangan.

11. Apakah maksud tempoh menunggu?

Tempoh menunggu untuk diagnosis sebarang penyakit atau penyakit berjangkit tertentu adalah 30 hari dari tarikh kuat kuasa (selepas menerima polisi).

12. Di manakah saya boleh mendapatkan butiran lanjut tentang Pelan Perlindungan Hospital & Pelan Perlindungan Penumpang?

Sila rujuk Lembaran Pendedahan Produk (Penumpang | Hospital) Dokumen dilampirkan untuk butiran lanjut atau hubungi AIG Insurance Malaysia Bhd

Untuk Pertanyaan Umum, Produk & Bantuan Jalan:
Bebas tol : 1800 88 8811
Faks : 603-26854896
Emel : [email protected]
Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat, 9 pagi hingga 5 petang (kecuali cuti umum) Laman web: https://www.aig.my

Prasarana berhak mengikut budi bicara mutlaknya untuk mengubah, memadam atau menambah mana-mana maklumat ini, Terma dan syarat tanpa sebarang notis awal.

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan, sila emelkan kepada kami di [email protected] atau Hubungi Kami di 03 – 7885 2585 pada hari Isnin hingga Jumaat, dari 7.00 pagi hingga 8.30 malam, Sabtu hingga Ahad dan Cuti Umum dari 7.00 pagi hingga 5:30 petang. 

Soalan Lazim: Perkhidmatan Laluan MRT Kajang

Soalan Lazim mengenai Tambang

1. Berapakah tambang?

Orang kurang upaya (OKU), pelajar, dan warga emas menikmati diskaun 50% dari kadar tunai. Kanak-kanak di bawah umur 7 tahun melancong secara percuma.
(Nota: Tambang RM1 merujuk kepada perjalanan sehenti antara stesen Pasar Seni dan Merdeka berdasarkan struktur tambang bulanan)

2. Bagaimana tambang dikira?

Tambang dikira berdasarkan tiga komponen - penurunan bendera nominal; yuran nominal untuk Transit Acquirer System atau Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Bersepadu; ditambah caj berdasarkan jarak perjalanan, dengan kadar lata setiap empat atau lima kilometer.
Pengiraan tambang adalah serupa dengan perkhidmatan LRT dan monorel.

3. Di manakah saya boleh mendapatkan jadual tambang terperinci untuk MRT Laluan Kajang?

Jadual tambang untuk Laluan MRT Kajang terdapat di laman web SINI, dan di Pejabat Perkhidmatan Pelanggan di stesen LRT, monorel dan MRT.

4. Adakah tambang minimum dikenakan semasa memasuki dan keluar di stesen yang sama?

Ya, tambang minimum RM0.80 dikenakan semasa anda masuk dan keluar dari stesen yang sama.

5. Adakah kita perlu mengekalkan baki nilai kedai minimum semasa menggunakan pembayaran tanpa tunai di MRT

Pelanggan mesti mengekalkan baki nilai simpanan minimum sebanyak RM3.00 semasa menggunakan pembayaran tanpa tunai di MRT.

6. Saya pemegang kad konsesi. Adakah saya dapat menikmati diskaun 50% tambahan?

Ya, anda juga akan mendapat diskaun 50%, selain tambang konsesi anda.

Soalan Lazim mengenai Kaedah Pembayaran

1. Apakah kaedah pembayaran untuk MRT Kajang Line?

Pelanggan mempunyai pilihan untuk membeli token tunai atau menggunakan kad Touch 'n Go untuk perjalanan tanpa tunai.

2. Adakah semua gerbang menerima token?

Token diterima di semua pintu masuk. Untuk pintu keluar, slot untuk token hanya tersedia di kedua-dua hujung pintu

3. Adakah anda mempunyai pintu pagar untuk menerima token merah seperti di stesen LRT / Monorel?

Ya, pintu lorong lebar terletak di kedua-dua hujung pintu.

4. Bagaimana saya boleh memeriksa transaksi tambang saya? Adakah urus niaga tersedia dalam talian?

Sekiranya anda memegang kad Touch 'n Go, anda boleh menghubungi Touch n Go Careline di talian 03-2714 8888 untuk memeriksa transaksi tambang. Anda juga boleh melawat www.touchngo.com.my untuk perincian mengenai e-penyata.

5. Pembayaran tanpa tunai untuk MRT hanya tersedia pada kad Touch 'n Go. Adakah anda menjual kad Touch 'n Go di stesen? Dan berapa banyak yang perlu saya bayar?

Ya, kad Touch 'n Go boleh dijual di semua Pejabat Perkhidmatan Pelanggan di rangkaian MRT Kajang Line, LRT, Monorel dan BRT.
Harga jualan masing-masing RM15.00 (RM5.50: yuran kad + RM9.50: nilai dompet).

6. Adakah MRT Kajang Line mempunyai mesin tambah nilai untuk menambah kad Touch n Go di stesen?

Ya, pelanggan boleh memuatkan semula kad Touch 'n Go mereka di mesin tambah nilai di semua stesen MRT Laluan Kajang.

7. Adakah bayaran tambah nilai dikenakan untuk aktiviti tambah nilai yang dilakukan di stesen?

Ya, bayaran tambah nilai RM0.50 akan dikenakan. Walau bagaimanapun, penumpang boleh memilih untuk memuat semula di tempat tambah nilai lain tanpa suapan tambah nilai RM0.50. Antara lain adalah:
 
- Sentuh Pusat Pengalaman Pelanggan 'N Go
- Sentuh Pusat Khidmat Pelanggan 'N Go
- Sentuh 'N Go Spot
- Kios Layan Diri Sentuh 'N Go Hub (SSK)
- Kedai Buku MPH
- Gergasi
- KK Mart
- Tesco
- Penjaga
- Farmasi Penyayang
- Watsons

8. Bolehkah saya menggunakan kad Touch 'n Go yang ada untuk perkhidmatan MRT?

Ya awak boleh.

9. Sekiranya saya berhenti menggunakan kad Touch n Go, bagaimana saya boleh meminta bayaran balik untuk baki nilai kedai yang tinggal?

Anda boleh mengunjungi hub Touch 'n Go untuk bayaran balik.

Soalan Lazim mengenai Perkhidmatan Bas Pengumpan MRT

1. Adakah terdapat perkhidmatan bas feeder ke stesen MRT?

Ya, sebanyak 300 bas pengumpan akan dikerahkan untuk menyokong 49 laluan di 23 stesen MRT.
Waktu operasi adalah dari jam 5.30 pagi hingga 11.30 malam.
 
Perincian perkhidmatan bas feeder MRT akan disediakan di laman web: www.myrapid.com.my
 

2. Berapakah harga bas?

Ya. Tambang nominal RM1 setiap perjalanan ditetapkan untuk perkhidmatan bas feeder MRT. Warga emas, pelajar, dan OKU menikmati diskaun 50 peratus. Kanak-kanak di bawah umur 7 tahun melancong secara percuma.
 
Tambang boleh dibayar dengan wang tunai atau kad Tough 'n Go.

3. Bagaimana warga emas, pelajar, dan OKU mendapat potongan 50 peratus ketika menaiki bas feeder?

Mereka hanya perlu menunjukkan kad pengenalan, kad pelajar (jika tidak berpakaian seragam), atau kad OKU kepada Kapten Bas ketika menaiki bas pengumpan untuk menikmati potongan 50 peratus.  

Soalan Lazim mengenai Kemudahan Taman N 'Ride

1. Adakah terdapat kemudahan tempat letak kereta di stesen MRT?

2. Bagaimana saya membayar untuk tempat letak kereta?

Untuk pengguna MRT, anda boleh membayar menggunakan kad Touch 'N Go anda. Harga adalah RM4.30 (setiap kemasukan sehari)

3. Bagaimana warga emas, pelajar, dan OKU mendapat potongan 50 peratus ketika menaiki bas feeder?

Mereka hanya perlu menunjukkan kad pengenalan, kad pelajar (jika tidak berpakaian seragam), atau kad OKU kepada Kapten Bas ketika menaiki bas pengumpan untuk menikmati potongan 50 peratus.  

Soalan Lazim di Talian Bantuan

1. Siapa yang saya panggil untuk meminta pertolongan dan pertolongan?

Anda boleh menghubungi melalui saluran ini:
 
i) Pergi ke Pejabat Khidmat Pelanggan terdekat di mana-mana stesen MRT Kajang Line
 
ii) Kirimkan pertanyaan anda ke Facebook Rapid KL kami: Myrapid
iii) Kirim pertanyaan anda ke Rapid KL Twitter kami: @MyRapidKL
iv) Hubungi Talian Bantuan kami di talian 03-7885 2855 pada waktu-waktu berikut:
 • Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
 • Sabtu dan Ahad: 8.30 pagi hingga 5.30 petang (Tutup pada semua cuti umum kebangsaan)
v) E-mel kepada kami di [email protected]

Soalan Lazim: Tanpa Tunai untuk MRT Feeder Bus

Dikemas kini pada 1 Februari 2019, 11:30 malam

MAKLUMAT UMUM:

1. Apakah pembayaran tanpa tunai?

Sistem pembayaran tanpa tunai adalah kaedah pembayaran elektronik yang tidak menggunakan wang fizikal. Urus niaga / pembayaran berlaku melalui kad tanpa tunai yang perlu anda muatkan sebelum menggunakannya.

2. Mengapa saya harus menukar ke mod pembayaran tanpa tunai dan bukannya hanya membayar secara tunai? Apa faedahnya?

Sistem pembayaran tambang tanpa tunai ialah cara yang lebih pantas, selamat dan mudah untuk membayar tambang bas dengan hanya mengetik kad tanpa tunai anda pada pembaca semasa menaiki dan turun dari bas. Ia mempercepatkan masa anda semasa menaiki dan keluar dari bas.

 

Jangan lupa untuk memasukkan kad tanpa tunai anda semasa menaiki bas dan ketik semasa anda keluar dari bas.

3. Di mana saya boleh mendapatkan kad tanpa tunai?

Kami menggunakan kad tanpa tunai yang dikendalikan oleh sistem Touch 'n Go. Anda boleh membeli di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL yang terletak di semua stesen LRT, MRT dan Monorel atau dari Touch 'n Go Hubs dan stesen minyak terpilih.

4. Bolehkah saya menggunakan kad MyRapid Touch 'n Go atau MyKad untuk membayar tambang bas saya?

Ya. Anda boleh menggunakan kad MyRapid Touch 'n Go atau MyKad untuk membayar tambang.

5. Di mana saya boleh membeli kad Touch 'n Go?

Kad Touch 'n Go boleh dibeli di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL yang terletak di semua stesen LRT, MRT dan Monorel. Anda juga boleh membeli di Touch 'n Go Hubs dan Touch' n Go SPOT di stesen minyak terpilih.

 

Perhatikan bahawa semasa anda membeli kad MyRapid Touch 'n Go di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL, harganya adalah RM 15.00 (RM5.20 adalah harga kad dan RM9.80 adalah nilai dompet).

6. Di mana saya boleh memuatkan semula kad saya?

Kemudahan tambah nilai tersedia di semua pejabat perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, dan Monorel.

 

Walau bagaimanapun, terdapat bayaran perkhidmatan tambahan sebanyak RM0.50 untuk setiap transaksi tambah nilai di kaunter. Untuk mengelakkan bayaran perkhidmatan tambahan, pelanggan boleh memuat semula kad mereka di kios tambah nilai Touch 'n Go di stesen LRT terpilih, memuatkan semula mesin di semua stesen MRT, hub Touch' n Go, kaunter penjualan Touch 'n Go yang dikendalikan oleh Touch' n Go.

7. Bagaimanakah cara memeriksa baki kad saya?

Anda boleh memeriksa baki kad di semua pejabat perkhidmatan pelanggan LRT, Monorel dan MRT. Anda boleh mengesan transaksi kad anda dari e-penyata Touch 'n Go.

 

Pelanggan dapat memperoleh penyata e-mel mereka melalui Touch 'n Go Portal di https://tngportal.touchngo.com.my atau muat turun aplikasi mudah alih Touch 'n Go untuk semakan baki pantas.

8. Adakah saya perlu mempunyai baki minimum dalam kad saya?

Ya, pastikan anda mempunyai baki minimum RM3.00 nilai dompet sebelum menaiki bas dan RM5.00 sebelum menaiki kereta api.

9. Bagaimana saya menggunakan kad?

Cukup ketuk kad anda pada pembaca Touch 'n Go semasa anda menaiki bas dan tambang maksimum laluan yang dilalui akan ditolak dari kad anda.

 

Apabila anda mengeluarkan kad anda sebelum turun dari bas, sistem akan secara automatik mengira tambang tepat anda. Tambang ini ditunjukkan pada pembaca, dan bakinya dikembalikan ke dalam kad.

10. Bolehkah saya membayar beberapa penumpang dengan satu kad?

Tidak, kad hanya boleh digunakan oleh satu orang dalam satu masa.

11. Bagaimana jika saya terlupa mengeluarkan kad saya?

Tambang maksimum akan dikenakan jika anda tidak mengetuk semasa turun dari bas.

12. Bagaimana jika baki kad saya tidak mencukupi semasa saya Ketuk Dalam bas?

Pembaca kad bas akan memaklumkan 'ralat' jika anda mempunyai baki yang tidak mencukupi dalam kad anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat menaiki bas sehingga anda memuat semula kad anda.

 

Pastikan anda mempunyai nilai dompet minimum RM3.00 sebelum anda Ketik kad anda di atas bas.

13. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya kad hilang atau kad dicuri?

Untuk kehilangan kad, pelanggan boleh menghubungi Touch 'n Go Careline di talian 03-2714 8888, berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo, log masuk ke Perkhidmatan e-Pelanggan Touch' n Go di www.touchngo.com.my .

14. Apa yang berlaku dengan wang saya sekiranya saya kehilangan kad?

Kami sangat menggalakkan pelanggan untuk mendaftarkan kad mereka dengan Touch 'n Go ketika mereka menerimanya untuk melindungi baki kad.

 

Apabila kad hilang, pelanggan boleh menghubungi Touch 'n Go Careline di talian 03-2714 8888, berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo, log masuk ke Perkhidmatan e-Pelanggan Touch n Go di www.touchngo.com.my untuk pembayaran balik kad seimbang.

15. Saya warga emas / orang kurang upaya (OKU) / pelajar, adakah saya menikmati tambang diskaun 50%?

Ya, anda layak menikmati tambang diskaun 50%. Anda perlu memohon Kad Konsesi MyRapid Touch n 'Go. Permohonan dalam talian boleh didapati di https://myrapid.com.my/our-products/concession-cards/

16. Di manakah tempat pengumpulan Kad Konsesi MyRapid Touch 'n Go?

Semasa permohonan kad konsesi dalam talian, anda boleh memilih tempat pengumpulan pilihan anda. Terdapat 4 tempat pengumpulan: -

 

1. Stesen LRT Hang Tuah
2. Stesen MRT Bandar Tun Hussien Onn
3. Stesen BRU SunU- Monash
4. Kaunter Kad Konsesi Pasar Seni (terletak di Pusat Bas Pasar Seni)

17. Bagaimana jika saya mempunyai pertanyaan dengan transaksi bas?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan.

 

Butiran seperti di bawah: Isnin hingga Jumaat: 7 pagi hingga 8.30 malam Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

 

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

18. Apa yang berlaku apabila pembaca kad bas rosak?

Kami mengambil setiap langkah untuk memastikan pembaca bas dalam keadaan baik sebelum bas dibenarkan beroperasi. Walau bagaimanapun, jika pembaca rosak, Kapten Bas kami akan mengembalikan bas ke depot untuk mengurangkan kesulitan kepada penumpang kami.

19. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pembaca kad bas rosak semasa saya ingin Ketuk?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk proses pembayaran balik.

 

Butiran seperti di bawah: Isnin hingga Jumaat: 7 pagi hingga 8.30 malam Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

 

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

20. Apa yang berlaku sekiranya saya tidak mempunyai kad tanpa tunai semasa menaiki bas?

Anda tidak akan dapat menaiki bas tanpa kad tanpa tunai. Oleh itu, anda mesti membeli kad tersebut di pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL yang terletak di semua stesen LRT, MRT dan Monorel atau dari Touch 'n Go Hubs dan stesen minyak terpilih.

21. Bagaimana jika bas yang saya naiki rosak? Adakah saya perlu Ketuk Lagi ketika menaiki bas pengganti?

Ya. Anda perlu Ketuk sekali lagi semasa anda menaiki bas pengganti dan tidak akan dikenakan bayaran dua kali ganda.

22. Bagaimana tanpa tunai mengurangkan barisan dan memperbaiki kelewatan?

Dengan menggunakan pembayaran tambang tanpa tunai untuk membayar tambang anda, tidak ada pertukaran wang tunai, menahan barisan penumpang yang ingin menaiki bas. Penumpang boleh menaiki bas dengan lebih cepat dan bertolak tepat pada waktunya.

23. Saya memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan mod pembayaran tanpa tunai baru ini, adakah anda mempunyai masa tenggang untuk pelanggan?

Hanya pemegang kad konsesi yang akan diberi tempoh tangguh sehingga 28 Februari 2019 untuk menukar sistem pembayaran tanpa tunai.

24. Di mana saya boleh menyalurkan maklum balas saya jika saya mempunyai pertanyaan mengenai tanpa tunai?

Pelanggan boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan.

 

Butiran seperti di bawah: Isnin hingga Jumaat: 7 pagi hingga 8.30 malam Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

 

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

Soalan Lazim: 100% Tanpa Tunai untuk Bas Rapid KL

Dikemas kini pada 2 April 2019, 12:00 PM

MAKLUMAT UMUM:

1. Bilakah bas Rapid KL memulakan mod pembayaran tanpa tunai?

Mod pembayaran tanpa tunai adalah secara berperingkat dan mengikut koridor: -

 

1) Ampang - 15 April 2019
2) Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama - 29 April 2019
3) Damansara, Jalan Ipoh, Jalan Pahang - 13 Mei 2019
4) Lebuhraya Persekutuan - 27 Mei 2019

2. Laluan/nombor bas yang manakah terjejas?

1) Ampang - 300, 302, 303, BET7, T300, T301, T302, T303, T304, T350, T351

 

2) Cheras - 400, 402, 420, 421, 450, T406, T450

 

3) Sungai Besi - 506, 540, 541, 580, 581, 590, T571, T580, T581, T582, T583

 

4) Jalan Klang Lama - 600, 602, 640, 641, 650, 651, 652, 690, T600, T601, T602, T603, T604, T605, T640

 

5) Damansara - 801, 802, 821, 822, 851, 852, T850

 

6) Jalan Ipoh - 170, 171, 172, 173, 180, 190, 191, T120, T180, T190

 

7) Jalan Pahang - 200, 201, 202, 220, 221, 222, 250, 251, 253, 254, BET16, BET17, T200, T201, T202, T203, T204, T222, T4, T222, T22, T4

 

8) Lebuhraya Persekutuan - 708, 750, 751, 752, 753, 754, 770, 771, 772, 780, 781, 782, 783, BET3, BET4, T715, T750, T5257, T5, T52, T57, T52, T4 , T757, T758, T759, T773, T774, T776, T778, T780, T781, T782, T783, T784, T785, T786, T787, T788, T789, T790, T791

 

3. Apakah pembayaran tanpa tunai?

Sistem pembayaran tanpa tunai ialah kaedah pembayaran elektronik yang tidak menggunakan sebarang wang fizikal. Urus niaga/pembayaran berlaku melalui kad Touch 'n Go yang anda perlu pramuat sebelum menggunakan.

4. Mengapakah saya perlu menukar kepada mod pembayaran tanpa tunai dan bukannya hanya membayar tunai? Apakah faedahnya?

Sistem pembayaran tambang tanpa tunai ialah cara yang lebih pantas, selamat dan mudah untuk membayar tambang bas dengan hanya mengetik kad tanpa tunai anda pada pembaca semasa menaiki dan turun dari bas. Ia mempercepatkan masa anda semasa menaiki dan keluar dari bas.

5. Bagaimanakah saya boleh mendapatkan lebih banyak penjimatan melalui pembayaran tanpa tunai?

Pemegang/pengguna kad Touch 'n Go akan menikmati diskaun 20% daripada tambang biasa apabila mereka menggunakan kad mereka untuk pembayaran dalam bas.

 

Anda juga boleh membeli Pas Tanpa Had Rapid KL (My100 & My50) di mana-mana stesen LRT/MRT/ Monorel dan BRT untuk menikmati lebih penjimatan bas Rapid KL. My100 dan My50 adalah pas yang menawarkan penumpang perjalanan tanpa had di rangkaian rel dan bas Rapid KL selama 30 hari berturut-turut. Untuk maklumat lanjut tentang pas tanpa had, sila layari:-

https://www.myrapid.com.my/fares-and-payments/all-tickets/unlimited-pass-my100my50

6. Di manakah saya boleh membeli Kad Touch 'N Go?

Anda boleh membeli kad Touch 'n Go di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT. Harga kad Touch 'n Go ialah RM 15.00 (harga kad RM5.00 dan nilai dompet RM10.00).

Anda juga boleh membeli kad Touch 'n Go di: -

 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • farmasi

7. Bolehkah saya menggunakan kad Touch 'N Go atau MyKad untuk membayar tambang bas saya?

ya. Anda boleh menggunakan kad Touch 'n Go atau MyKad untuk membayar tambang anda.

8. Di manakah saya boleh memuatkan semula kad Touch 'N Go saya?

Kemudahan tambah nilai boleh didapati di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT.

Walau bagaimanapun, terdapat bayaran perkhidmatan tambahan sebanyak RM0.50 dikenakan untuk setiap transaksi tambah nilai di kaunter. Untuk mengelakkan bayaran perkhidmatan tambahan, pelanggan boleh memuat semula kad mereka di kios tambah nilai layan diri Touch 'n Go di stesen LRT terpilih atau memuatkan semula kad anda di: 

 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • ATM
 • farmasi
 • Kiosk layan diri
 • Kaunter Perkhidmatan Pelanggan di Plaza Tol terpilih
 • Muat semula lorong di plaza tol di lebuh raya terpilih

Senarai mata tambah nilai Touch 'n Go:- https://www.touchngo.com.my/CMS/Personal/TNG-Reload/No-Reload-Fee/

9. Bagaimanakah cara saya menyemak baki kad Touch 'N Go saya?

Anda boleh menyemak baki kad di mana-mana pejabat perkhidmatan pelanggan LRT, Monorel, MRT dan BRT.

Anda boleh menjejaki transaksi kad anda daripada e-penyata Touch 'n Go. Pelanggan boleh mendapatkan e-penyata mereka melalui Portal Touch 'n Go di https://tngportal.touchngo.com.my atau muat turun aplikasi mudah alih Touch 'n Go untuk semakan baki pantas.

10. Adakah saya perlu mempunyai baki minimum dalam kad saya?

Ya, sila pastikan anda mempunyai baki minimum RM3.00 nilai dompet sebelum anda menaiki bas dan RM5.00 sebelum anda menaiki kereta api.

11. Bagaimanakah cara saya menggunakan kad tersebut?

Hanya ketik kad anda pada pembaca bas semasa anda menaiki bas dan tambang maksimum laluan yang dilalui akan ditolak terlebih dahulu daripada kad anda.

 

Apabila anda mengetuk keluar kad anda sebelum turun dari bas, sistem akan mengira tambang tepat anda secara automatik. Tambang ini dipaparkan pada pembaca, dan baki dikembalikan ke dalam kad.

12. Bolehkah saya membayar untuk berbilang penumpang dengan satu kad?

Ya, anda boleh menggunakan satu kad Touch 'n Go untuk bayaran masuk berbilang. Walau bagaimanapun, sila maklumkan kepada Kapten Bas terlebih dahulu semasa menaiki bas.

 

Berbilang penumpang mesti keluar dari bas di destinasi yang sama dan sila pastikan anda mempunyai baki minimum RM3.00 nilai dompet sebelum anda menaiki bas.

13. Bagaimana jika saya terlupa mengetuk keluar kad saya?

Tambang maksimum akan dikenakan jika anda tidak mengetuk semasa turun dari bas.

14. Bagaimana jika saya mempunyai baki yang tidak mencukupi dalam kad saya apabila saya mengetik dalam bas dalam kapal?

Pembaca kad bas akan memaklumkan 'ralat' jika anda mempunyai baki yang tidak mencukupi dalam kad anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat menaiki bas sehingga anda memuat semula kad anda.

 

Pastikan anda mempunyai nilai dompet minimum RM3.00 sebelum anda Ketik kad anda di atas bas.

15. Apakah yang perlu saya lakukan jika saya kehilangan kad atau kad itu dicuri?

Untuk kad yang hilang, pelanggan boleh

 

 • hubungi Touch 'n Go Careline di 03-2714 8888
 • berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo
 • log masuk ke Touch 'n Go e-Customer Service di www.touchngo.com.my

16. Apa yang berlaku dengan wang saya sekiranya saya kehilangan kad itu?

Kami sangat menggalakkan pelanggan untuk mendaftarkan kad mereka dengan Touch 'n Go ketika mereka menerimanya untuk melindungi baki kad.

Apabila kad hilang, pelanggan boleh menghubungi Touch 'n Go Careline di talian 03-2714 8888, berhubung melalui Facebook dan Twitter @MyTouchnGo, log masuk ke Perkhidmatan e-Pelanggan Touch n Go di www.touchngo.com.my untuk pembayaran balik baki kad.

17. Saya adalah Warga Emas / Orang Kurang Upaya (OKU) / Pelajar, adakah saya menikmati tambang diskaun 50%?

Ya, anda layak menikmati tambang diskaun 50%. Anda perlu memohon Kad Konsesi MyRapid Touch n 'Go.

Permohonan dalam talian boleh didapati di https://www.myrapid.com.my/fares-and-payments/all-tickets/concession-cards

18. Di manakah tempat pengumpulan Kad Konsesi MyRapid Touch 'n Go?

Semasa permohonan kad konsesi dalam talian, anda boleh memilih tempat pengumpulan pilihan anda. Terdapat 4 tempat pengumpulan: 

 

1. Stesen LRT Hang Tuah
2. Stesen MRT Bandar Tun Hussien Onn
3. Stesen BRU SunU- Monash
4. Kaunter Kad Konsesi Pasar Seni (terletak di Pusat Bas Pasar Seni)

19. Bagaimana jika saya mempunyai pertanyaan dengan transaksi bas?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan. Perincian seperti di bawah:

Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang
Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

20. Apa yang berlaku apabila pembaca kad bas rosak?

Kami mengambil setiap langkah untuk memastikan pembaca bas berada dalam keadaan baik sebelum bas dapat beroperasi. Walau bagaimanapun, jika pembaca rosak, Kapten Bas kami akan mengembalikan bas ke depot untuk mengurangkan kesulitan kepada penumpang kami.

21. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pembaca kad bas rosak semasa saya ingin Ketuk?

Anda boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk proses pembayaran balik. Perincian seperti di bawah:

Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang
Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected]

22. Apa yang berlaku sekiranya saya tidak mempunyai kad tanpa tunai semasa menaiki bas?

Anda boleh membeli kad Touch 'n Go di dalam bas.

Perhatikan bahawa semasa anda membeli kad Touch 'n Go di dalam bas, harganya adalah RM 10.00 (RM5.20 adalah harga kad dan RM4.80 adalah nilai dompet).

23. Bagaimana jika bas yang saya naiki rosak? Adakah saya perlu Ketuk Lagi ketika menaiki bas pengganti?

Ya. Anda perlu Ketuk sekali lagi semasa anda menaiki bas pengganti dan tidak akan dikenakan bayaran dua kali ganda.

24. Saya memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan mod pembayaran tanpa tunai baru ini, adakah anda mempunyai masa tenggang untuk pelanggan?

Hanya pemegang kad konsesi yang akan diberi tempoh tangguh selama satu (1) bulan dari awal tarikh pelancaran untuk setiap koridor.

 
1) Ampang: 15 April 2019 - 14 Mei 2019
2) Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama: 29 April 2019 - 28 Mei 2019
3) Damansara, Jalan Ipoh, Jalan Pahang: 13 Mei 2019 - 12 Jun 2019
4) Lebuhraya Persekutuan: 27 Mei 2019 - 26 Jun 2019

25. Saya tidak tinggal di kawasan Lembah Klang dan saya tidak mempunyai kad Touch N 'Go, bagaimana saya menggunakan perkhidmatan Rapid KL?

Bagi pelawat Malaysia, MyKad (kad pengenalan Malaysia) anda mempunyai cip Touch 'n Go yang boleh digunakan sebagai kad Touch' n Go. Anda boleh memuatkan semula MyKad anda di: -

Kemudahan tambah nilai boleh didapati di semua kaunter perkhidmatan pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT.

Walau bagaimanapun, terdapat bayaran perkhidmatan tambahan sebanyak RM0.50 untuk setiap transaksi tambah nilai di kaunter. Untuk mengelakkan bayaran perkhidmatan tambahan, pelanggan boleh memuat semula kad mereka di kios tambah nilai layan diri Touch 'n Go di stesen LRT terpilih atau di: - 


 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • ATM
 • farmasi
 • Kiosk layan diri
 • Kaunter Perkhidmatan Pelanggan di Plaza Tol terpilih
 • Muat semula lorong di plaza tol di lebuh raya terpilih
Bagi pengunjung bukan Malaysia, anda boleh membeli kad Touch 'n Go di: -

 • Kaunter Perkhidmatan Pelanggan LRT, MRT, Monorel dan BRT
 • Pusat Pengalaman Pelanggan TNG, (CEC)
 • Hab TNG
 • Bintik TNG
 • Kiosk Petrol
 • Kedai serbaneka
 • farmasi

26. Di mana saya boleh menyalurkan maklum balas saya jika saya mempunyai pertanyaan mengenai tanpa tunai?

Pelanggan boleh menghubungi Talian Bantuan Rapid KL di talian 03-7885 2585 untuk mendapatkan bantuan. Perincian seperti di bawah:

Isnin hingga Jumaat: 7.00 pagi hingga 8.30 malam
Sabtu, Ahad & Cuti Umum: 8.30 pagi - 5.30 petang

Sekiranya anda merindui kami selama ini, anda boleh menghubungi kami di saluran media sosial atau e-mel ke [email protected] 

Bahasa: