Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

MAJLIS RAPID KL POHON ATAS GANGGUAN PERKHIDMATAN LRT LALUAN AMPANG / SRI PETALING

KUALA LUMPUR, 12 April - KL cepat meminta maaf atas penggunaan LRT Laluan Ampang / Sri Petaling petang ini, yang berpunca daripada ribut yang melanda bandaraya dan tidak berkaitan dengan 13 pokok tumbang dan menimpa trek sekitar Stesen Maluri, Pandan Jaya, Chan Sow Lin dan Cheras, yang terletak di atas tanah (di grid).

Bermula pada 6.39 petang, perkhidmatan yang berlaku dalam keadaan hujan dan cuaca tidak menentu itu menyebabkan beberapa tren terkandas di atas trek; sekali gus memerlukan kerja-kerja mengeluar dan menyelamatkan penumpang yang dilakukan secara hati-hati kerana keadaan tanah yang licin dan berbecak di samping gambar panahan petir.

"Rapid KL memohon maaf atas penggunaan perkhidmatan dan kesulitan yang dihadapi oleh para pelanggan kami akibat yang berkaitan. Kerja-kerja mengeluar dan memindahkan penumpang mengambil masa yang lebih lama digunakan biasa atas sebab-sebab keselamatan kerana mengambil keputusan oleh angin ribut, hujan dan petir yang berlaku pada masa itu. Kerja-kerja mengeluarkan dan memindahkan penumpang selesai pada pukul 10.20 malam. Namun, kerja-kerja pembersihan trek dan kajian bagi setiap trek adalah selamat akan berjalan sepanjang malam ini.

“Pasukan penyelamat kami telah dibantu oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat; serta Jabatan Pertahanan Awam Malaysia untuk menguruskan kerja-kerja pemindahan ini. Rapid KL merakamkan ucapan terima kasih kepada agensi-agensi ini atas pertolongan yang telah diberikan bagi keadaan tertentu, ”menurut satu media yang dikeluarkan Rapid KL.

"Para penumpang yang terjejas oleh layanan perkhidmatan yang ditawarkan kupon bayaran balik yang boleh dituntut di semua kaunter LRT Laluan Ampang / Sri Petaling," tambah isi berkenaan.

Bagi masalah impak, Rapid KL menyediakan perkhidmatan bas perantara di samping perjalanan perjalanan menggunakan landasan yang tidak terjejas oleh kejadian ribut berkenaan.