Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

RAPID KL PERKENAL DUA LALUAN BAHARU PERKHIDMATAN BAS PERANTARA LRT KE STESEN LRT SRI PETALING DAN STESEN BANDAR PUTERI PUCHONG

Kuala Lumpur, 18 Mac - Rapid KL selaku peneraju utama perkhidmatan awam awam di Lembah Klang akan membuat dua isi bas baru antara stesen ke stesen LRT Sri Petaling dan Bandar Puteri Puchong. Hasil kerjasama antara Rapid Rail, operator perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel, dan Rapid Bus, pengendali perkhidmatan bas perantara Rapid KL ini, akan menghubungkan kawasan-kawasan komuniti di sekitar Sri Petaling dan Bandar Puteri Puchong mulai 18 Mac 2021.


Laluan terbaru bas perantara (T582) ke Stesen LRT Sri Petaling merangkumi kawasan utama Bandar Baru Sri Petaling, Taman Bukit Intan dan Stadium Hoki Bukit Jalil muncul baru bas perantara (T605) ke Stesen LRT Bandar Puteri Puchong merangkumi jajaran kawasan Bandar Puteri Puchong, Puchong Hartamas, Kampung Pasir Puchong dan Puteri 11.

Melalui pengenalan permulaan baru bas perantara ke stesen-stesen LRT ini, penduduk di sekitar kawasan Sri Petaling dan Bandar Puteri, Puchong kini mempunyai pilihan tambahan bagi perjalanan perjalanan ke atau dari stesen-stesen LRT yang terlibat.

Dengan kekerapan setiap 20 minit pada waktu puncak dan lain-lain pada waktu trafik semasa, pengguna kini dapat melakukan perjalanan yang lebih mudah ke destinasi yang dituju disamping dapat menggunakan tambang perjalalan sehala yang lebih ekonomi serendah RM1 sahaja.

"Kini komuniti penduduk di sekitar kawasan Sri Petaling dan Bandar Puteri memilih pilihan penjimatan dari segi kos bahan api kenderaan, tol serta pembayaran dengan menggunakan perkhidmatan bas perantara baru yang melalui kawasan perumahan utama dengan tambang serendah RM 1", kata Muhammad Yazurin Sallij Muhammad Yasin, Ketua Pegawai Eksekutif, Rapid Bus Sdn Bhd.

"Kami amat berharap agar dapat menyediakan perkhidmatan yang baru, dapat mempermudah perjalanan komuniti dan tidak langsung dapat memberikan penjelasan bagi mereka yang berkaitan dengan rangkaian Rapid KL untuk ke destinasi yang ingin dituju." tambah Abdul Hadi Amran, Ketua Pegawai Eksekutif, Rapid Rail Sdn Bhd.

Bagi peningkatan kemudahan perjalanan perjalanan dan keselesaan pengguna perkhidmatan rangkaian rel dan bas Rapid KL, para pengguna digalakkan untuk memuat turun aplikasi PULSE. Selain menyediakan pilihan perjalanan yang terbaik untuk pengguna, aplikasi PULSE juga memberikan maklumat mengenai status perkhidmatan setiap mod Prasarana dan jangkaan masa ketibaan atau 'Estimated Time of Arrival' (ETA). Ia juga akan memberikan waktu sebenar atau 'real time' untuk lokasi-lokasi bas dan juga tren.

Aplikasi ini boleh dimuat turun dari 'Google Play Store' dan di 'Apple App Store'.