Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

RAPID KL AKAN MENEBANG POKOK RISIKO TUMBANG DI LALUAN AMPANG

KUALA LUMPUR, 13 April - Pokok-pokok berisiko tumbang di sepanjang jajaran atas tanah (di grid) untuk Laluan Ampang / Sri Petaling akan ditebang dan dipangkas untuk sebilangan insiden dahan dan pokok tumbang menghempap trek dan perkhidmatan perkhidmatan.


Memohon maaf atas penggunaan yang berlaku petang semalam, Rapid KL mengatakan sebanyak 20 hingga 25 pokok berisiko telah dikenalpasti untuk ditebang di sepanjang kawasan trek yang terletak di atas tanah (di kelas).
"Aktiviti penebangan pokok dalam pelajaran telah dijalankan oleh pihak Rapid KL mulai tahun 2019, di sekitar Stesen Maluri, Pandan Jaya, Chan Sow Lin dan Cheras. Ketika ini, lebih kurang 20 ke 25 batang pokok telah dikenalpasti untuk ditebang di sepanjang kawasan trek yang terletak di atas tanah (di gred). Pihak Rapid KL akan memulakan kerja-kerja penebangan pokok ini sehingga selesai.

“Pihak Rapid KL juga akan bekerjasama dengan pihak ketiga yang terlibat seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Majlis Sukan Negara (MSN) serta Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang lain untuk pokok-pokok yang berada di luar jajaran. Rapid Rail akan bekerja rapat dengan semua yang berkaitan kerana keselamatan penumpang adalah prioriti kami, ”menurut satu kenyataan media Rapid KL.

Dalam kejadian yang berlaku semalam, perkhidmatan LRT Laluan Ampang / Sri Petaling semalam akibat hujan lebat beserta angin kencang dan ribut petir yang tidak berkaitan dengan 13 pokok tumbang dan menimpa trek jalannya di sekitar Stesen Maluri, Pandan Jaya, Chan Sow Lin dan Cheras. Kesemua 13 pokok yang jatuh di dalam jajaran Rapid KL.

Kejadian yang bermula pada jam 6.39 petang itu menyebabkan dua buah tren LRT terkandas di tengah-tengah landasan setelah ditimpa pokok yang tumbang di Stesen Maluri dan Cheras. Kerja-kerja menyelamat dan mengeluarkan penumpang yang terkandas dilakukan secara hati-hati akibat keadaan yang masih hujan renyai; menyebarkan keadaan permukaan tanah licin dan berbecak di samping pilihan panahan petir.

Seramai 1.150 penumpang telah berjaya dikeluarkan dengan selamat dari kedua-dua buah buah yang telah terkandas itu dan proses menyelamat selesai pada jam 10.20 malam.

Kerja-kerja pembersihan trek dan pemeriksaan bagi setiap trek adalah selamat dilakukan sepanjang malam tadi. Siasatan lanjut akan dijalankan oleh pihak Rapid KL untuk mengetahui pasti perbezaan yang telah dialami oleh kedua-dua tren tersebut.

Ketika kejadian semalam, perkhidmatan masih ada dari arah Stesen Sentul Timur dari Stesen Hang Tuah, dan dari arah Stesen Putra Heights ke Stesen Bukit Jalil. Setiap penumpang yang turun di Stesen Bukit Jalil perlu terus berjalan dengan menaiki "shuttle train" yang muncul sehingga Stesen Salak Selatan sahaja.

Selain itu, perkhidmatan bas perantara percuma disediakan dari Stesen Ampang sehingga Stesen Hang Tuah, dan penumpang boleh membuat perjalanan mereka menggunakan stesen tersebut.