Rafizah Amran

Timbalan Ketua Pegawai Komunikasi & Pemasaran

Rafizah Amran bergabung dengan Prasarana Malaysia Berhad sebagai Ketua Komunikasi Korporat Kumpulan yang baru pada 11 April 2019; dan dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Ketua Pegawai Komunikasi dan Pemasaran Strategik pada 16 Julai 2019.

Dia adalah pakar komunikasi pemasaran dan perhubungan awam bersepadu dan jurulatih komunikasi dengan pengalaman lebih dari 20 tahun di beberapa industri termasuk perundingan farmasi, penjagaan kesihatan & pemakanan, FMCG, kewangan, hiburan,

penyiaran, pelancongan, penerbangan dan bukan keuntungan. Majikan terkenal termasuk OSK Holdings Berhad, Nestle Malaysia Berhad, AirAsia Berhad, Firefly Airlines dan Cancer Research Malaysia. Sebagai tambahan kepada portfolio komunikasi, Rafizah telah terlibat dalam beberapa projek pemula dan Build-Operate-Transfer (BOT) untuk organisasi komersial dan bukan keuntungan; serta bertugas di sekretariat dan jawatankuasa pengarah untuk inisiatif di seluruh negara seperti Bright Start Nutrition (Nutrition Society of Malaysia), Positive Parenting (Persatuan Pediatrik Malaysia), World Heart Day (Yayasan Jantung Negara), Fight Against Diabetes (National Diabetes Institute) dan Jadikannya Selamat untuk Kanak-kanak (Johnson & Johnson).

13 tahun terakhir kerjaya korporatnya menjadikannya di jawatan pengurusan kanan di syarikat tersenarai awam dan anak syarikat GLC dengan penglibatan yang kuat dalam merumuskan strategi dan mewujudkan aliran pendapatan baru, selain memberi nasihat dan mengawasi projek khas untuk Lembaga Pengarah. Sepanjang kariernya, Rafizah telah bertanggungjawab secara peribadi atau merupakan sebahagian daripada pasukan pemenang anugerah yang memenangi penghargaan merangkumi 50 Jenama Teratas Brand Finance Malaysia, Anugerah Nilai Pemegang Saham KPMG, Anugerah Tanggungjawab Korporat StarBiz-ICR Malaysia, Syarikat Penerbangan Kos Rendah Terbaik Skytrax, Malaysia Anugerah Kecemerlangan dan Anugerah Jenama Putra. Dia juga merupakan panel yang sangat dicari untuk anugerah pemasaran; dan mengadakan sesi pertuturan, bengkel dan sesi bimbingan mengenai pelbagai topik dari kebolehkerjaan hingga komunikasi berkesan dan penjenamaan peribadi. Rafizah terus berkhidmat sebagai sukarelawan Cancer Research Malaysia dan myHARAPAN, yayasan amanah belia bukan keuntungan.