Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA, WOW SUNTIK KECERIAAN AIDILFITRI UNTUK IBU TUNGGAL

SUBANG, 10 Mei - Ditinggalkan suami enam tahun lepas dan hidup sendirian di PPR Lembah Subang di sini, pesara Siti Aminah Saad merakamkan rasa syukur dan terima kasih kepada Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), yang bergandingan dengan pertubuhan bukan kerajaan, Wanita Kehendak (WoW untuk permintaan bantuan Hari Raya bagi menyuntik keceriaan Aidilfitri untuk golongan wanita kesempitan hidup di penempatan projek perumahan berkaitan.

“Terima kasih atas sumbangan. Dapatlah Kakak beraya lebih sedikit tahun ini. Semoga Prasarana dimurahkan rezeki dan datang lagi pada Hari Raya untuk orang lain yang memberi bantuan kepada kami di sini, ”kata bekas atenden Pusat Perubatan Universiti Malaya di Petaling Jaya, yang merupakan antara 70 penerima bantuan di bawah program Tanggungjawab Sosial Korporat 2021 Prasarana.

Sementara 50 wanita seperti Puan Siti Aminah menerima bantuan menyediakan makanan dan duit raya daripada Timbalan Ketua Bahagian Komunikasi dan Pemasaran Strategik Kumpulan Prasarana, Cik Rafizah Amran, 20 yang lain menerima telefon pintar khas untuk mereka yang menyara kehidupan dengan berniaga.

Bercerita mengenai nasib yang menimpa beliau, Puan Siti Aminah, yang kini hidup dengan wang pencen bulanannya, katanya dan suaminya terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Puchong dan kedua-dua mereka menghantar ke Hospital Serdang untuk rawatan. Suaminya memasukkan dalam wad untuk rawatan lanjut sementara, yang berbeza-beza di kaki, semasa pulang.

“Tapi, suami saya terus hilang pada itu. Dia keluar hospital dan terus hilang tidak dapat dicari. Entah ke mana, saya tidak tahu. Saya redho dengan ketentuan Ilahi. Nasib baik saya ada pencen untuk tampung warna, ”kata Puan Siti Aminah, yang percaya suaminya, yang merupakan seorang duda, telah diambil oleh anak-anak dia.

Menerima bantuan telefon pintar, tukang urut Puan Noriza Mamat, yang juga seorang ibu tunggal yang ditinggalkan suami sejak 13 tahun lepas, berharap akan mendapat lebih banyak tempahan urut dengan memiliki telefon baru itu.

“Saya kerja ambil upah mengurut wanita di pantang dan urutan terepeutik. Orang memesan secara dalam talian dan telefon. Jadi, mudahlah lagi kerja saya. Terima kasih Prasarana, ”tambah Puan Noriza, yang ditinggalkan suami kompilasi anak bongsu setiap tahun.

Berucap pada majlis yang diadakan di Dewan Komuniti PPR Lembah Subang, Rafizah mengatakan kawasan penempatan berkaitan adalah kerana adanya yang berkaitan dengan Stesen LRT Lembah Subang dan jalinan perkhidmatan awam awam kendalian Prasarana.

“Terima kasih atas bantuan anda. Harapan kami agar anda semua terus menggunakan perkhidmatan bas dan tren Rapid KL, ”kata Rafizah, yang turut merakamkan penghargaan kepada WoW atas mereka yang menjayakan program CSR itu.

Program CSR 2021 Kumpulan Prasarana bermula dengan bantuan makanan kepada staf Hospital Besar Sungai Buloh pada bulan Januari sebelum disusuli dengan bantuan makanan bersempena sambutan Tahun Baru Cina melalui jalinan kerjasama dengan tokoh kebajikan, 'Uncle Kentang' pada bulan Februari. Bersempena bulan Ramadan pula, Prasarana menganjurkan program 'Singgah Sahur' untuk pengedaran makanan kepada anggota barisan ketika melihat pasukan polis, bomba dan petugas Hospital Besar Serdang; dan juga juadah berbuka puasa kepada para petugas di Wisma Berita RTM.