Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA UMUM PELANTIKAN BARU DALAM PUCUK PIMPINAN

KUALA LUMPUR, 1 Julai - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) hari ini mengumumkan pucuk pimpinan Syarikat yang baru dengan pelantikan YBhg. Tan Sri Jamaludin Ibrahim sebagai Pengerusi Kumpulan dan Encik Mohd Azharuddin Mat Sah sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan yang baru. Kedua-dua pelantikan ini berkuatkuasa serentak pada 15 Julai 2021.

Lembaga Pengarah dan Barisan Kepimpinan Kanan Kumpulan Prasarana mengalu-alukan pelantikan Tan Sri Jamaludin dan Encik Mohd Azharuddin. Pengalaman luas yang dimiliki oleh kedua-dua tokoh dalam menerajui syarikat-syarikat besar dari segi operasi dan pentadbiran, serta penglibatan mereka di dalam merangka polis dan inisiatif bagi sektor awam adalah satu kelebihan besar buat Prasarana dalam aplikasi agendanya untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam awam dalam berhadapan dengan cabaran pandemik pandemik Covid-19.

Tan Sri Jamaludin menjadi Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan untuk Axiata Group Berhad (Axiata) sebelum persaraannya di akhir tahun 2020. Dikenali sebagai tulang belakang yang mengemudi transformasi Axiata menggunakan syarikat kerajaan (GLC) kepada gergasi telekomunikasi yang amat disegani yang menggunakan di 11 buah negara ASEAN dan Asia Selatan, Tan Sri Jamaludin bersama-sama pengalaman kerja selama lebih 40 tahun; termasuk 16 tahun di bidang Teknologi Maklumat, 23 tahun dalam telekomunikasi dan pelbagai bidang lain di dalam sektor awam dan swasta khas pendidikan.

Terkini pada tahun 2020, Tan Sri Jamaludin dilantik oleh YAB Perdana Menteri Malaysia sebagai ahli Majlis Tindakan Ekonomi (Majlis Tindakan Ekonomi) yang diberi mandat untuk merancakkan dan merangsang pertumbuhan ekonomi yang mampan, pengagihan kekayaan yang saksama, dan seterusnya meningkatkan kesejahteraan rakyat. Dia juga merupakan ahli Majlis Ekonomi Digital dan Revolusi Perindustrian Keempat (4IR) Negara yang berfungsi sebagai tadbir urus tertinggi dalam pelbagai dasar, melaksanakan serta pemantauan strategi dan inisiatif ekonomi digital dan 4IR di negara ini.

Warga kerja Prasarana menarik baik pelantikan Tan Sri Jamaludin untuk mengepalai Lembaga Pengarah sebagai Pengerusi Kumpulan selaras dengan aspirasi Kerajaan untuk melihat Prasarana lebih berdikari dengan peningkatan hasil termasuk sektor bukan tambang (hasil bukan tambang); sekali gus berkembang maju menjadi entiti korporat milik Kerajaan yang berjaya.

Pelantikan Azharuddin sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Kumpulan Prasarana pula akan memberikan sinergi dan perspektif dari sudut pandangan awam, selari dengan pengalaman beliau di dalam industri awam awam darat dan udara.

Terdahulu, Azharuddin berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Transformasi, Malaysia Airlines Berhad dari 2019 hingga 2021, dan memerlukan bagi porfolio merangkumi pelan transformasi jangka panjang dan bahagian teknologi maklumat dan syarikat digital.

Dia juga pernah bertugas sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) antara tahun 2015 dan 2018, dan berkhidmat dengan agensi transformasi negara, PEMANDU sebagai Pengarah Bahagian Pengangkutan Awam Darat Bandar dan Greater KL / Lembah Klang dari tahun 2014 hingga 2015.

Ketika berkhidmat di SPAD, Azharuddin memerlukan untuk hal-hal yang berkaitan dengan polis, rancangan, pembangunan dan penguatkuasaan undang-undang perkhidmatan awam awam dan penambahbaikan perkhidmatan rel (LRT, MRT, ERL, monorel dan KTM), teksi, bas dan perdagangan.

Azharuddin adalah graduan Universiti Kent di Canterbury, United Kingdom dengan ijazah Sarjana Muda Sastera - Ekonomi dan Undang-undang. Dia menggunakan karier dengan Shell Malaysia dan seterusnya ditempatkan di United Kingdom di Shell International Petroleum Company, London. Selepas berkhidmat dengan Shell selama 11 tahun, beliau memilih kerjaya di Khazanah sebagai Naib Presiden Kanan; Pengarah Sektor Awam di Microsoft Malaysia; dan Pengarah di PEMANDU.

Dengan gabungan dan kerjasama rapat kedua-dua tokoh ini, Lembaga Pengarah Kumpulan Prasarana yakin misi Syarikat untuk melaksanakan transformasi strategi dalam sistem perkhidmatan awam negara dan memacu pertumbuhan ekonomi, serta menjadi pemangkin bagi merancakkan semula sektor komersial dan perniagaan dapat direalisasikan. Dalam bidang operasi masa terdekat ini, tiga fokus utama bagi Tan Sri Jamaludin dan Azharuddin adalah penambahbaikan dan peningkatan kecekapan operasi secara menyeluruh khas dari aspek keselamatan dan kepercayaan operasi (keselamatan dan kebolehpercayaan operasi); peningkatan penggunaan perkhidmatan; dan pemampanan kewangan.