Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

LAPORAN PRASARANA LODGES DENGAN SPRM DAN CCM DI ATAS PROJEK MMMSL

KUALA LUMPUR, 4 FEBRUARI 2020: Prasarana Malaysia Berhad hari ini mengumumkan bahawa ia akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia berikutan penemuan audit dan siasatan forensiknya mengenai penglibatannya dalam operasi dan penyelenggaraan Projek MMMSL di Arab Saudi dari 2015 hingga 2018.


Projek MMMSL merujuk kepada Al Mashaaer Al Mugaddassah Makkah Metro Southern Line antara stesen Arafat 1 dan stesen Jamarat di utara Mekah. Pada 16 April 2015, Prasarana, melalui anak syarikatnya Prasarana Integrated Management and Engineering Services Sdn Bhd (“PRIME”) dianugerahkan kontrak tiga (3) tahun untuk mengendalikan dan mengekalkan talian tersebut, mengambil alih dari China Railway Construction Consortium. Projek ini menyebabkan Prasarana mengalami kerugian yang diaudit berjumlah SAR417 juta untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2019.
Bercakap pada sidang media hari ini, YB Dato 'Sri Tajuddin Abdul Rahman, Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Syarikat Prasarana, mengulangi bahawa tindakan Prasarana sejajar dengan komitmennya terhadap pemerintahan, ketelusan dan kebertanggungjawaban yang baik. Turut hadir dalam sidang media itu ialah Datuk Dr. Yacob Mustafa, Pengerusi Jawatankuasa Risiko Audit.

"Dalam pertemuan Direksi yang berlangsung pagi ini, kami berpuas hati dengan saranan Komite Risiko Audit bahawa ada alasan bagi Prasarana untuk membicarakan hal ini kepada pihak berwajib untuk penyelidikan yang tepat dan tindakan undang-undang yang akan dimulakan," kata Tajuddin.

Keputusan itu dibuat setelah tamatnya audit dalaman selama 18 bulan dan latihan penyiasatan forensik yang juga termasuk tinjauan audit oleh PriceWaterhouseCoopers Advisory Services. Antara lain, siasatan tersebut mengkaji proses pemberian pra-dan pasca tender MMMSL, pelaksanaan keseluruhan tanggungjawab kontrak Prasarana, dan pelaksanaan isu-isu penyelenggaraan, pembaikan, dan baik pulih berkaitan dengan alat ganti dalam projek dan penglibatan pegawai dan Lembaga ketika itu Anggota Prasarana, Rapid Rail Sdn Bhd dan PRIME.

"Ini adalah penyelidikan yang mencabar kerana banyak pegawai penting yang terlibat dalam Projek MMMSL telah meninggalkan Prasarana dan / atau PRIME dan / atau Rapid Rail. Sifat Projek jarak jauh bermaksud bahawa siasatan memerlukan kerjasama dan bantuan subkontraktor dan perunding sebelumnya yang berpusat di luar negara. Selain itu, penyiasat juga perlu menyaring sejumlah besar dokumen, yang dipindahkan dari Arab Saudi ke Malaysia, ”jelas Tajuddin.
Prasarana memberi jaminan bahawa pihaknya akan memberikan sokongan dan kerjasama penuh kepada para penulis dalam penyelidikan dan tindakan undang-undang yang berkaitan. Ia berharap hasil siasatan akan memungkinkan Prasarana memetakan tindakan selanjutnya, termasuk melakukan tindakan undang-undang jika sesuai.

"Melangkah ke depan, sebuah Jawatankuasa Pelaburan Lembaga telah dibentuk untuk melihat usaha pelaburan dan perniagaan utama Prasarana. Lembaga Pengarah sangat serius dan komited dalam memastikan Prasarana dan pegawainya mematuhi amalan perniagaan yang baik dan tadbir urus korporat yang betul, dan di atas semua itu, boleh dipercayai, berprinsip, dan beretika dalam melaksanakan tanggungjawab mereka.


Di tengah keadaan operasi yang sukar kerana wabak Covid-19, Prasarana tetap fokus memberikan pengangkutan yang selamat dan boleh dipercayai kepada orang ramai. Kami akan terus menilai dan mencari peluang untuk meningkatkan operasi kami, meningkatkan jumlah penumpang, mengurus kos dan menggunakan teknologi untuk memberi nilai kepada pemegang saham kami dan Rakyat, ”tutup Tajuddin.