_

PRASARANA LANCAR APLIKASI PULSE UNTUK RANCANG PERJALANAN

KUALA LUMPUR, 17 Disember - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) hari ini melancarkan aplikasi perancang perjalanan PULSE, atau 'Merancang Gaya Hidup Anda dengan cekap'; bermula dengan perkhidmatan rel dan bas Rapid KL di Lembah Klang dan Selangor, sebelum meminta perkhidmatan bas Rapid Penang dan Rapid Kuantan pada pertengahan tahun depan.


Dilancarkan oleh Pengerusi Kumpulan Prasarana, Dato 'Sri Tajuddin Abdul Rahman di Kompleks Rapid Rail, Subang, aplikasi PULSE adalah satu lagi inisiatif dari Kumpulan Prasarana untuk meningkatkan lagi kemudahan dan keselesaan untuk orang ramai menggunakan perkhidmatan awam awam kendalian Kumpulan Prasarana.

“Aplikasi ini boleh dilakukan di Google Play Store minggu depan; dan di Apple App Store sebelum Tahun Baru untuk dimuat-turun dan digunakan oleh para pengguna perkhidmatan Rapid KL dan juga mereka yang belum menggunakannnya. Saya amat berharap warga kota akan menggunakan-turun dan mencuba aplikasi PULSE ini, yang sememangnya direka sebagai mesra pelanggan dan mudah digunakan, ”kata Dato 'Sri Tajuddin.

Untuk peringkat peringkat, aplikasi PULSE boleh diguna-pakai untuk perkhidmatan Rapid KL, yang merangkumi rangkaian LRT Laluan Kelana Jaya, LRT Laluan Ampang, LRT Laluan Sri Petaling, Laluan Monorel, Bas Rapid Transit - Laluan Sunway, perkhidmatan bas henti-henti Rapid KL dan juga bas perantara Jom Naik MRT.

“Dengan adanya aplikasi baru ini, para pengguna perkhidmatan awam awam kendasar Prasarana dapat membuat perjalanan mereka dengan lebih baik; sekali gus mengoptimakan masa mereka untuk lebih produktif dan membantu meningkatkan produktiviti diri, organisasi dan juga negara secara keseluruhan, ”kata Dato 'Sri Tajuddin. PULSE akan dibangunkan untuk fasa kedua untuk menyediakan perkhidmatan bas Rapid Penang dan Rapid Kuantan pertengahan tahun depan.

Selain menyediakan pilihan perjalanan yang terbaik untuk pengguna, aplikasi PULSE juga memberikan maklumat mengenai status perkhidmatan setiap mod Prasarana dan jangkaan masa ketibaan atau 'Estimated Time of Arrival' (ETA). Ia juga akan memberikan waktu sebenar atau 'real time' untuk lokasi-lokasi bas dan juga tren.

Aplikasi PULSE turut menampilkan ciri-ciri berikut:

1. Masa Ketibaan (Waktu Ketibaan) - Jangkaan Masa Ketibaan atau 'Estimated Time of Arrival' (ETA) untuk bas dan tren berdasarkan data masa benar atau 'masa nyata' menggunakan Rapid Bus dan Rapid Rail;
2. Kiraan Tambang (Fare Calculator) - Mempamerkan tambang untuk perjalanan yang menggunakan perkhidmatan Rapid KL;
3. Status Perkhidmatan (Status Perkhidmatan) - Mempamerkan status perkhidmatan untuk hari yang berkaitan;
4. Notifikasi 'App Push' (Push App Pemberitahuan) - Membolehkan 'admin' untuk permintaan isi perubahan dalam perkhidmatan secara terus ke telefon pengguna pada bila-bila masa;
5. Maklumat Dekat Saya (Near Me) - Membolehkan pengguna untuk melihat stesen-stesen berdekatan dan tempat-tempat menarik atau 'tempat menarik';
6. Hubungi Kami (Hubungi Kami) - Membolehkan pengguna untuk menyalurkan maklumat kepada Rapid KL.

Nama PULSE - 'Merancang Gaya Hidup Anda Dengan Efisien' telah dicipta oleh staf Prasarana sendiri, Ahmad Hakimi Ali dari Bahagian Projek LRT3. Nama itu dipilih hampir 362 nama yang dicadangkan dalam satu peraduan dalaman kendalian portal rasmi Prasarana - Portal Warna.

Langkah memberi peluang kepada staf untuk memberi nama kepada satu produk yang penting Prasarana adalah untuk menguatkan semangat 'kepemilikan' dan sayangkan Prasarana. Ini penting untuk menguatkan semangat kerja dan meningkatkan dedikasi staf terhadap aspirasi dan misi Prasarana itu sendiri.

Bahasa: