Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA BERTERUSAN MENAWARKAN SOKONGAN DAN BANTUAN KEPADA PEMOHON

KUALA LUMPUR 1 JUN 2021: Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) mengulangi bahawa pihaknya terus memberikan sokongan dan bantuan kepada semua penumpang yang terlibat dalam insiden perlanggaran LRT baru-baru ini. Dalam kejadian yang berlaku pada jam 8:33 malam pada 24 Mei 2021, sebuah kereta api kosong bertembung dengan kereta api lain yang membawa 213 penumpang.

"Kesejahteraan penumpang terus menjadi keutamaan kami. Prasarana telah, sejak mengetahui kejadian itu, telah mengambil langkah segera untuk menghubungi penumpang yang terlibat atau anggota keluarga mereka, ”kata Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datin Hjh. Norlia Noah dalam satu kenyataan yang dikeluarkan awal hari ini.
Norlia berkongsi bahawa Prasarana telah mula mengeluarkan pembayaran muhibah yang diumumkan pada sidang akhbarnya pada 25 Mei 2021. Ini adalah satu-satunya bantuan kewangan khas yang diberikan secara muhibah kepada semua 213 penumpang yang terlibat dan dikeluarkan sebaik sahaja perincian mengenai penumpang itu diperoleh dan disahkan. Sejumlah 31 penumpang setakat ini tampil untuk menerima bantuan tersebut.

Dengan merujuk kepada laporan media pada 31 Mei 2021, Prasarana mengesahkan bahawa baru hari ini dia menerima notis tuntutan undang-undang dari peguam yang bertindak untuk Encik Wong Chee Foong.

"Notis undang-undang telah diserahkan kepada penasihat undang-undang Prasarana yang dilantik untuk pertimbangan dan tindakan segera," yakin Norlia.

"Kami faham bahawa Encik Wong Chee Foong kini masih menjalani rawatan di unit rawatan rapi, Hospital Kuala Lumpur. Pembayaran muhibah yang dijelaskan kepadanya akan dilanjutkan secepat mungkin. Kami memberi jaminan bahawa perbelanjaan perubatan untuk pembedahannya dan rawatan lain di Hospital Kuala Lumpur akan ditanggung sepenuhnya oleh Prasarana dan kami mendoakan agar Wong cepat sembuh, ”tambah Norlia.

Sebagai tambahan kepada pembayaran muhibah yang diberikan kepada penumpangnya, syarikat juga telah memberikan bantuan kewangan berdasarkan niat muhibah untuk menampung perbelanjaan perubatan dan rawatan susulan bagi semua penumpang yang terlibat dalam kejadian itu.

Prasarana juga telah menubuhkan perkhidmatan kaunseling yang dikendalikan oleh Lembaga Kaunselor, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Wilayah Persekutuan untuk penumpang yang terlibat dalam kejadian itu dan juga untuk keluarga dan orang tersayang. Janji temu untuk perkhidmatan ini dapat dilakukan melalui Crisis Hotline dan akan diberikan selama diperlukan.

Prasarana menggesa penumpang untuk menghubungi Talian Krisis di 014 737 1330 dan e-mel: [email protected] yang telah dibuat untuk memfasilitasi komunikasi langsung mengenai pembayaran muhibah, penggantian perubatan, tuntutan, dokumentasi, dan akses ke perkhidmatan kaunseling.

Sehingga kini, 136 daripada 213 penumpang telah dikenal pasti, dengan 16 daripadanya adalah warganegara asing dari Bangladesh, Iran, Filipina, Indonesia dan Timur Tengah. Dari 64 penumpang yang dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur pada 24 Mei 2021, 61 orang telah diberhentikan. Tiga penumpang masih dirawat di Hospital Kuala Lumpur.

Prasarana meyakinkan masyarakat bahawa ia akan bersikap telus dan akan terus memberikan kerjasama penuh terhadap penyiasatan yang dilakukan oleh Pasukan Petugas Khas yang dibentuk oleh Kementerian Pengangkutan dan Polis Diraja Malaysia. Ia juga akan terus bekerjasama dengan Kementerian Kewangan, Kementerian Pengangkutan dan Lembaga Pengangkutan Awam Darat (APAD).