_

PRASARANA BUKA PUSAT PEMBERIAN VAKSIN (PPV) DI STESEN LRT PUTRA HEIGHTS DAN KOMPLEKS RAPID BUS CHERAS SELATAN

SUBANG JAYA, 19 JULAI 2021 - Dua aset milik Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) di Stesen LRT Putra Heights dan Kompleks Rapid Bus Cheras Selatan di Balakong telah dilancarkan sebagai fasiliti Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sebagai program sokongan imunisasi nasional untuk pencegahan kepada wabak Covid- 19.

Fasiliti di Stesen LRT Putra Heights, yang merupakan stesen integrasi Laluan LRT Kelana Jaya dan LRT Laluan Ampang / Sri Petaling, mula bermula 19 Julai pada PPV di kompleks yang menjadi ibu pejabat korporat Rapid Bus Sdn. Bhd., Akan mula dibuka dua hari kemudian pada 21 Julai.

Menteri Pengangkutan Malaysia, Yang Berhormat Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong menyifatkan pembukaan PPV ini melengkapkan pemberian vaksin untuk sektor perkhidmatan sebagai antara perkhidmatan yang diperlukan (perkhidmatan penting) untuk menyediakan kelangsungan hidup orang lain selain pergerakan barang dan penumpang tidak terjejas.

“Para petugas perkhidmatan rel dan bas tetap memainkan peranan penting bagi mereka yang bermanfaat bagi pengguna yang berdepan dengan pilihan COVID-19. Justeru itu, mempercepatkan vaksinasi kepada barisan pengguna adalah langkah proaktif yang diambil Kementerian Pengangkutan dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) demi melindungi para petugas dan penumpang mereka, ”katanya.

Dibuka dari pukul 8 pagi hingga 4 petang untuk petugas perkhidmatan awam awam dari Prasarana, MRT Corp dan Kementerian Pengangkutan, PPV di Stesen LRT Putra Heights akan beroperasi selama lima hari sehingga 23 Julai; Pusat Pusat Kompleks Bas Rapid Cheras Selatan akan dibuka selama enam hari sehingga 26 Julai untuk maklumat pemberian dos pertama.

Menurut satu kenyataan media Prasarana, langkah pembukaan kedua-dua pusat vaksinisasi itu dibuat Prasarana mendapat kelulusan Kementerian Pengangkutan dan Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF), yang membuat dan memaparkan mengenai kedua-dua aset yang disediakan pada 11 Julai .

Kedua-dua premis dipilih kerana lokasi yang strategi dan ruang yang luas dan luas, sesuai dengan keperluan yang digariskan oleh CITF. Lebih dari 4,000 jam kerja masa (manhour) digunakan untuk menyiapkan pusat dua-dua, dengan Prasarana memperuntukan sejumlah RM350,000 untuk menampung kos keseluruhan program vaksinasi ini.

Stesen LRT Putra Heights akan menggunakan ruang terbuka dan bilik-bilik latihan di tingkat bawah stesen berkenaan; Kompleks Rapid Bus Cheras Selatan, yang turut serta Akademi Bas Rapid Bus dan Depoh Cheras Selatan, akan menggunakan Dewan Utama untuk masalah.

Selain tempat, seramai enam puluh (60) orang kakitangan termasuk pelatih Polis Bantuan Prasarana akan turun padang setiap hari untuk bertugas sebagai sukarelawan di bagi membantu kerjakerja pergerakan bergerak penerima vaksin, logistik dan pendaftaran.

“Prasarana pilihan bangga memberi peluang melaksananakan program vaksinasi nasional ini kerana ia adalah agenda terpenting sekarang untuk proses pemulihan negara. Kami berharap bantuan kami akan memberikan impak yang besar untuk program seterusnya; sekali gus membantu menamatkan ancaman penularan wabak Covid-19 ini, "tambah kenyataan itu.

Berpegang ke arah yang benar-benar penting untuk Pelan Pemulihan Negara adalah dengan mempercepatkan proses vaksinasi nasional kepada rakyat, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) turut menggunakan aset-asetnya untuk menjadi pemacu kepada program imunisasi yang berkaitan di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Pahang . Prasarana terbuka untuk perbincangan untuk membuat bas-bas miliknya termasuk di Pulau Pinang dan Pahang sebagai pusat-pusat vaksinasi bergerak untuk penggunaan pengambilan vaksinasi di kalangan rakyat.

Prasarana turut serta merakamkan ucapan terima kasih atas kerjasama, kelulusan dan padu dari Kementerian Pengangkutan (MOT), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) dan ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth).

Bahasa: