Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PRASARANA AKAN MEMBERI KERJASAMA SEPENUHNYA KEPADA JAWATANKUASA SIASATAN

KUALA LUMPUR, 25 MEI: Susulan pengumuman oleh YB Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong berkaitan insiden membabitkan 2 buah tren LRT semalam, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) memberikan jaminan bahawa ia akan memberi kerjasama kepada Jawatankuasa Siasatan yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak bersama pasukan dalam Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT ) dan agensi-agensi di bawahnya.

Pihak Prasarana juga akan bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang akan menyiasat insiden berkenaan di bawah Seksyen 201 Akta Pengangkutan Darat 2010.

Di dalam kejadian yang berlaku pada jam 8.33 malam, 24 Mei 2021, tidak ada penumpang telah bertembung dengan satu lagi tren yang menggunakan 213 orang penumpang.
1. Seramai 47 orang penumpang dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan susulan setelah dilakukan oleh pasukan penyelamat dan perubatan kecemasan,
2. Manakala 17 orang lagi menyusukan lewat malam, jumlah mereka yang mendapat rawatan di Hospital Kuala Lumpur sebanyak 64 orang.
3. Seramai 102 penumpang yang lain tidak ada atau berbeza cedera ringan.
4. Kira awal menunjukkan tren tersebut dinaiki seramai 232 penumpang. Namun demikian, kiraan muktamad menunjukkan jumlah sebenarnya 213 orang.

Daripada 64 orang yang mendapat rawatan di Hospital Kuala Lumpur:


1. Tahap kritikal: 6 orang termasuk 3 orang yang memerlukan bantuan ventilasi.
2. Tahap separa-kritikal: 15 orang
3. Tahap tidak kritikal: 43 orang


Data diperolehi dari Pengarah Hospital Kuala Lumpur, Datuk Dr. Heric Corray melalui e-mel kepada Prasarana pagi tadi.

Pasukan penyelamat yang digunakan dalam operasi itu antara lain adalah pegawai dan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), pegawai perubatan dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Angkatan Pertahanan Awam. Sebanyak tiga buah jentera penyelamat dari dan seramai lebih kurang empat puluh orang tenaga kerja pasukan penyelamat dan bantuan kecemasan berada di tempat kejadian.

Pintu telah dibuka pada lebih jam 8.48 malam dan semua penumpang berjaya dikeluarkan dari tren yang terhenti di antara Stesen LRT KLCC dan Stesen LRT Kampung Baru pada lebih banyak jam 9.28 malam.

Bercakap dengan pihak media jarak dekat dan taklimat oleh pihak operasi LRT Laluan Kelana Jaya pagi ini, Pengerusi Prasarana, YB Dato 'Sri Haji Tajuddin bin Abdul Rahman merasakan kesal dan dukacita atas kejadian yang tidak diingini ini.

“Bagi pihak Lembaga Pengarah dan seluruh warga kerja Prasarana, kami meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan para penumpang kami khas atas yang tidak diingini ini. Kami amat sedih dengan kejadian ini yang menghapuskan rekod bersih LRT Kelana Jaya yang telah wujud selama 23 tahun tanpa memerlukan insiden sebegini. "

"Di samping memberi sokongan penuh dan telus kepada Jawatankuasa Siasatan oleh Kementerian Pengangkutan dan PDRM, fokus utama kami adalah untuk pembuat penilaian dan mengesyorkan langkah segera yang akan diambil untuk memberikan bantuan dan bantuan yang sewajarnya kepada para penumpang," tambah Tajuddin.

Tajuddin turut serta tiga (3) bentuk bantuan kewangan yang akan diberikan oleh Prasarana kepada para penumpang yang terlibat:

1. Bantuan kewangan khas Seribu Ringgit (RM1,000) kepada semua penumpang pengguna;
2. Bantuan kewangan untuk menampung kos perubatan, rawatan susulan dan lain-lain bersesuaian dengan penggunaan yang ditanggung oleh para penumpang; dan
3. Bantuan sara hidup bagi mereka yang kehilangan hasil akibat insiden ini.

Prasarana telah melancarkan saluran khas di talian 014 737 1330 dan e-mel: [email protected] dan permintaan para penumpang yang berkaitan dengan Prasarana dengan secepat mungkin agar bantuan bantuan khas ini boleh disegerakan.

Berkenaan dengan LRT Aliran Kelana Jaya, Prasarana mengesahkan bahawa perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya masih seperti biasa mulai jam 6.00 pagi ini, dengan menggunakan satu landasan (single track) serta disokong oleh perkhidmatan bas perantara percuma (pada waktu puncak).

Dengan kekerapan setiap 10 minit pada waktu puncak dan 30 minit pada waktu selainnya, serta pengurangan kapasiti kepada lima puluh persen (50%) biasa.

Untuk melancarkan pergerakan para penumpang pada waktu puncak, lima (5) buah bas perantara dua tingkat percuma, dengan kekerapan antara 15 hingga 20 minit, turut disediakan untuk mengambil penumpang ke mana-mana stesen di antara Stesen Pasar Seni dan Taman Stesen Ampang.

Tambah Tajuddin, “Kakitangan kita ditempatkan di setiap platform platform di antara Stesen Pasar Seni sehingga Stesen Ampang Park untuk memantau, membantu untuk melakukan pergerakan penumpang.

Perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya dijangka pulih dalam masa tiga hari, setelah semua kerja-kerja pembersihan dan pemulihan selesai. Prasarana juga telah mengambil langkah proaktif dengan menjalankan kerja-kerja sanitasi di Stesen KLCC dan juga di kawasan sekitarnya bagi pengguna penularan wabak Covid-19. "

Prasarana akan memberikan tindak lanjut secara berkala berkaitan dengan ini pada masa yang sesuai.