Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PERKHIDMATAN REL DAN BAS KENDALIAN PRASARANA BEROPERASI BIASA SEPANJANG PKP 3.0

KUALA LUMPUR, 31 MEI - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) mengumumkan bahawa perkhidmatan dan operasi kendalianya akan seperti biasa sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang bermula pada 1 Jun ini, menggunakan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditentukan oleh pihak kekuatan.

Prasarana telah melaksanakan SOP yang lebih ketat mulai 25 Mei lalu dengan menggunakan kapasiti penumpang untuk penjerakan fizikal di dalam tren dan bas.

"Penumpang Rapid KL dinasihatkan untuk memuat turun aplikasi PULSE untuk pencarian jadual- waktu terkini perjalanan bas dan relakan penumpang bas untuk Rapid Penang, Rapid Kuantan dan Rapid Kamunting tidak menggunakan platform media sosial kendalian mereka," kata satu kenyataan di Prasarana.

Kekerapan bas pada waktu puncak adalah dikekalkan; dengan waktu puncak pagi ditetapkan antara 6 pagi hingga 10 pagi; dan kekerapan petang antara 4 petang hingga 8 malam. Kekerapan untuk waktu bukan puncak dikurangkan kepada 50 peratus; boleh boleh berubah berdasarkan permintaan.

Bagi perkhidmatan rel Rapid KL - LRT Laluan Kelana Jaya, LRT Laluan Ampang / Sri Petaling, MRT Laluan Kajang dan Monorel diselaraskan dengan kekerapan seperti berikut;

Kekerapan tren akan diubahsuai semasa memerlukan operasi. Pengguna pengguna patuh pada SOP yang telah ditentukan dengan menggunakan pelitup muka, mengimbas kod MySejahtera dan menyediakan surat pelepasan kerja untuk tujuan pemeriksaan.

Visual terkini kekerapan bas dan tren seperti berikut: