_

PERKHIDMATAN MONOREL TERGANGGU KERANA KEBAKARAN TAYAR

KUALA LUMPUR, 24 Disember - Perkhidmatan monorel Rapid KL terganggu pagi ini menggunakan satu daripada 64 tayar yang digunakan oleh satu tren empat gerabak telah meletup dan kemudiannya terbakar; masalah kerana tekanan angin tayar yang rendah.

"Tiada penumpang yang cedera kerana semua selamat diturunkan di Stesen Maharajalela sebelum kebakaran itu berlaku kira-kira 7.15 pagi ini," menurut satu kenyataan Rapid Rail, pengendali perkhidmatan Laluan Monorel Rapid KL.

Menurut fakta, pasukan Bomba dan Penyelamat tiba pada jam 7.25 pagi dan kebakaran dipadamkan pada pukul 8.56 pagi.

Untuk kemudahan bagi pelanggan, perkhidmatan ulang-alik (perkhidmatan ulang-alik kereta api alternatif) diaktifkan pada 7.38 pagi untuk perkhidmatan antara Stesen Titiwangsa dan Stesen Hang Tuah. Pada masa yang sama, perkhidmatan van perantara disediakan untuk menyediakan penumpang antara Stesen Monorel KL Sentral, Tun Sambathan dan Maharajalela.

“Tren berkenaan ditunda keluar dari Stesen Maharajalela pada jam 10.59 pagi ke Depoh untuk siasatan lanjut. Para penumpang yang terjejas telah menawarkan kupon bayaran balik yang boleh dituntut di semua kaunter Monorel KL.

Rapid KL kesal dan memohon maaf atas insiden berkaitan dan masalah yang berlaku, ”tambah sebenarnya itu.

Bahasa: