Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PENYUSUNAN SEMULA LALUAN BAS RAPID KL DI KORIDOR JALAN IPOH DAN JALAN PAHANG

KUALA LUMPUR, 4 Mei - Rapid KL hari ini mengumumkan penyusunan semula-balik bas Koridor Jalan Ipon dan Jalan Pahang yang menggunakan empat pilihan dipendekkan, dua isi ditamatkan dan satu-satu disusun semula.

Berkuatkuasa 17 Mei ini, empat jalan yang dipendekkan itu adalah Laluan 170, 191, 200 dan 201 pengguna yang disusun semula adalah pilihan 251. Dua isi yang ditamatkan adalah Laluan 172 dan 690, menurut satu kenyataan media Rapid KL.

"Langkah ini adalah selaras dengan proses rasionalisasi yang disediakan setiap tahun yang dilaksanakan sejak akhir 2018 bagi mengoptimumkan sumber dan aset kami di samping memilih cabaran dan kekangan akibat penularan wabak COVID-19 pada masa sekarang," tambah kenyataan itu.

Butiran lengkap adalah seperti jadual tertera:

Menurut fakta itu, penyusunan semula waktu-tambahan ini dibuat kajian yang terperinci berdasarkan kepada jumlah penumpang yang rendah di samping pertindihan perkhidmatan dan penggunaan pilihan alternatif untuk mereka menggunakan seperti perkhidmatan bas GOKL, perkhidmatan Monorel dan LRT.

“Penyusunan semula ini dilakukan oleh pihak kami menggunakan secara lebih cekap dengan peningkatan kekerapan beberapa kali-lain lain sesuai dengan permintaan. Ia dapat membantu dalam dalam menyelesaikan kelestarian operasi secara keseluruhan untuk terus menyediakan perkhidmatan kepada sebilangan ramai pelanggan yang boleh dengan sumber yang ada, ”tambah maklumat berkenaan.

Untuk kemudahan dan penjimatan, Rapid Bus menyarankan pengguna warga Malaysia untuk menggunakan perjalanan tanpa My30, yang mereka mengguna semua perkhidmatan awam awam Rapid KL tanpa menggunakan apa-apa caj tambahan.

Para pelanggan boleh menggunakan aplikasi PULSE yang dibangunkan oleh Prasarana yang dapat dimuat turun dari Google Play dan App Store untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai perkhidmatan Rapid Bus untuk membantu mereka sepanjang perjalanan mereka.