Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PENUTUPAN SEMENTARA 3 STESEN MRT LALUAN KAJANG UNTUK KERJA-KERJA MIGRASI AKHIR

Menggunakan bas shuttle percuma untuk penumpang

KUALA LUMPUR, 6 Oktober 2021: Pembinaan MRT Laluan Putrajaya kini hampir siap, dengan kemajuan untuk keseluruhan projek di mabuk 94%. Fasa Satu dari Stesen MRT Kwasa Damansara ke Stesen MRT Kampung Batu telah 99.9% siap dan dijangka mula dilaksanakan pada bulan November tahun ini.

Salah satu aktiviti pembangunan yang masih berjalan sebelum pembukaan Fasa Satu adalah migrasi terakhir untuk pemindahan sebahagian daripada MRT Laluan Kajang dari Stesen MRT Kwasa Damansara ke Stesen MRT Sungai Buloh, menjadi sebahagian MRT Laluan Putrajaya.

Untuk kerja-kerja migrasi terakhir, bahagian MRT Laluan Kajang ini termasuk tiga tingkat stesen MRT Kwasa Damansara, Stesen MRT Kampung Selamat dan Stesen MRT Sungai Buloh akan ditutup buat sementara waktu dari 9 Oktober 2021 sehingga Fasa Satu MRT Laluan Putrajaya dilancarkan pada bulan November 2021 .

Stesen KTM Sungai Buloh serta kemudahan 'taman-dan-menunggang ' di sebelah Stesen MRT Sungai Buloh akan terus dibuka dan digunakan seperti biasa.

Semua tren MRT dari Kajang akan berhenti di Stesen MRT Kwasa Sentral. Bagi penumpang yang ingin melakukan perjalanan, bas ulang-alik percuma akan disediakan di antara Stesen MRT Kwasa Sentral dan Stesen MRT Sungai Buloh. Bas ulang-alik ini juga akan berhenti di Stesen MRT Kampung Selamat. Perkhidmatan bas ulang-alik akan digunakan pada waktu yang sama dengan waktu operasi MRT, dengan kekerapan 10 minit antara pukul 6:00 pagi dan 8:00 malam, dan 15 minit antara pukul 8:00 malam dan 12 tengah malam.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan (Operasi) Prasarana Malaysia Bhd Datin Norlia Noah berkata, sebagai pengendali MRT Laluan Kajang, Rapid Rail Sdn Bhd telah mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk melakukan pergerakan penumpang ke bas ulang-alik berjalan dengan lancar.

"Kami akan menyediakan perkhidmatan bas ulang-alik adalah tambahan untuk memindah penumpang dari Kwasa Sentral ke Kampung Selamat dan Sungai Buloh dan lain-lain," katanya semasa taklimat media di Stesen Kwasa Damansara.

Dia menambahkan bahawa papan tanda yang diperlukan telah memasang dan pengumuman kerap dibuat di stesen untuk memakai pengguna MRT berkaitan penutupan stesen sementara waktu mereka dapat membuat perjalanan mereka dengan sewajarnya.

Pengarah Projek Laluan Putrajaya MRT Corp, Dato 'Amiruddin Ma'aris mengatakan, penutupan stesen sementara perlu dilaksanakan untuk melakukan migrasi terakhir sistem operasi penting seperti komunikasi, semboyan dan lain-lain daripada MRT Laluan Kajang ke MRT Laluan Putrajaya yang akan dibuka tidak lama lagi.

“Setelah kerja-kerja migrasi selesai, kita juga harus melakukan demonstrasi prestasi sistem untuk memastikan bahawa sistem yang dimigrasi semuanya berfungsi seperti yang diperlukan. Dan terakhir, masa ini juga akan digunakan oleh Rapid Rail sebagai pengendali MRT Laluan Putrajaya untuk membiasakan diri dengan bahagian lain yang dimigrasi, "katanya sambil menambah bahawa semua aktiviti yang disebutkan mesti diselesaikan sebelum Fasa Pertama MRT Laluan Putrajaya dibuka pada bulan November 2021." Kami mohon maaf di atas masalah yang dihadapi oleh pengguna-pengguna MRT. Saya berharap mereka boleh memahami bahawa kerja-kerja ini adalah untuk penambah baikan rangkaian rel bandar Lembah Klang dengan pembukaan sembilan stesen baru di bawah Fasa Satu MRT Laluan Putrajaya, ”katanya.