Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

PAKEJ MY30 BERMULA 1 JANUARI UNTUK RAPID PULAU PINANG, RAPID KUANTAN

KUALA LUMPUR, 14 Disember 2020 - Perjalanan Pas tanpa My30, yang digunakan oleh pengguna oleh Rapid KL di Lembah Klang dan Selangor, akan mula diperkenalkan untuk perkhidmatan bas Rapid Penang dan Rapid Kuantan mulai 1 Januari 2021.


Mengumumkan inisiatif ini, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) mengatakan Rapid Penang akan menggunakan Pas Mutiara My30 untuk perkhidmatan bas di Pulau Pinang dan Seberang Prai; kaedah Rapid Kuantan akan menggunakan Pas Lestari My30 untuk perkhidmatan bas yang meliputi bandar Kuantan, Pekan dan kawasan sekitarnya.

"Dengan pengenalan kedua-dua perjalanan tanpa had ini, Prasarana berharap akan membantu perbelanjaaan rakyat untuk urusan harian dan lebih ramai akan menggunakan kedua-dua perkhidmatan bas ini," kata Prasarana dalam satu kenyataan media hari ini.

Dengan Pas Mutiara My30, yang terbuka eksklusif untuk warga negara Malaysia saja, para pengguna boleh menggunakan perkhidmatan bas Rapid Penang berulang kali pada satu hari dengan hanya berbelanja RM30 sebulan. Pas berkenaan, tidak, perjalanan tidak menggunakan Feri Pulau Pinang, yang tidak akan dikendalikan lagi oleh Prasarana mulai 1 Januari ini.

"Menggunakan konsep yang sama, untuk pengguna perkhidmatan bas Rapid Kuantan yang warga negara Malaysia boleh menaiki bas Rapid Kuantan seberapa banyak kalipun sehari dengan berbelanja RM30 sebulan untuk Pas Lestari My30," kata berkaitan, yang menambah bahawa Pas Mutiara My30 dan Pas Lestari My30 memerlukan kad nilai baki RM5 untuk urusan pendaftaran.

“Justeru itu, untuk pembelian kali pertama, bayaran RM5 digunakan untuk pendaftaran di samping tambahan RM5 untuk harga kad berkenaan. Oleh itu, pembelian kali pertama adalah sebanyak RM40. Waktu pembelian semula untuk langgan seterusnya, pengguna hanya memerlukan RM30 sahaja, ”kata berkenaan.

Untuk maklumat lanjut kedua-dua kali ini, pengguna boleh menggunakan kios perkhidmatan Rapid Penang di hab bas Weld Quay; dan di hab bas Rapid Kuantan di bandar Kuantan mulai 20 Disember 2020.

Maklumat-maklumat selanjutnya akan dikongsikan dari masa ke masa melalui saluran media sosial Rapid Penang dan Rapid Kuantan.