Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

OPERASI LRT LALUAN KELANA JAYA DITERUSKAN DENGAN SOKONGAN PERKHIDMATAN BAS PERANTARA PERCUMA

KUALA LUMPUR, 25 MEI - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) pagi ini mengumumkan bahawa perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya masih seperti biasa mulai jam 6.00 pagi ini, dengan menggunakan satu landasan (single track) serta disokong oleh perkhidmatan bas perantara percuma (pada waktu puncak ).

Dengan kekerapan setiap 10 minit pada waktu puncak dan 30 minit pada waktu selainnya, serta pengurangan kapasiti kepada lima puluh persen (50%) biasa.

Kekerapan mungkin akan diubahsuai mengikut keperluan semasa operasi.
Untuk melancarkan pergerakan para penumpang pada waktu puncak, lima (5) buah bas perantara dua tingkat percuma, dengan kekerapan antara 15 hingga 20 minit, turut disediakan untuk mengambil penumpang ke mana-mana stesen di antara Stesen Pasar Seni dan Taman Stesen Ampang.

Kegiatan operasi juga akan ditempatkan di setiap platform platform di antara Stesen Pasar Seni sehingga Stesen Ampang Park untuk memantau, membantu untuk pergerakan bergerak penumpang.

Perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya dijangka pulih dalam masa tiga (3) hari, setelah semua kerja-kerja pembersihan dan pemulihan selesai. Prasarana juga telah mengambil langkah proaktif dengan menjalankan kerja-kerja sanitasi di Stesen KLCC dan juga di kawasan sekitarnya bagi pengguna penularan wabak Covid-19.

Prasarana kesal dengan kejadian yang berlaku, dan akan terus memantau perkembangan penumpang yang terlibat dalam insiden semalam serta memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa.

Pengguna perkhidmatan Rapid KL kini boleh melakukan perjalanan dengan lebih mudah, menggunakan aplikasi 'PULSE' yang boleh dimuat turun melalui 'Google Play Store' atau 'Apple App Store'.