Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

DATIN NORLIA DILANTIK MEMANGKU JAWATAN PRESIDEN & CEO KUMPULAN PRASARANA

KUALA LUMPUR, 9 Mac - Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) hari ini mengumumkan pelantikan Datin Hjh Norlia Hj Noah sebagai Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan; berkuatkuasa serta merta.


Norlia, yang juga Ketua Pegawai Operasi Kumpulan (Operasi), penggunaan kekosongan yang sebelum ini dijelaskan oleh Encik Muhammad Nizam Alias.

Mengumumkan perkara-perkara pada hari ini, Pengerusi Kumpulan Prasarana, Dato 'Sri Tajuddin Abdul Rahman menyatakan penuh dengan pengalaman luas yang dimiliki oleh Norlia, Prasarana akan menggunakan agenda transformasi bagi negara dengan cemerlang dalam mengharungi pelbagai cabaran ekoran penularan wabak COVID-19.

“Datin Norlia seorang yang dengan Kumpulan Prasarana. Sejak mula berkhidmat di sini pada tahun 2004, dia mempunyai pelbagai jawatan penting seperti Pengarah Projek LRT3; Ketua CAPEX Rel dan juga Ketua Pegawai Teknikal Kumpulan Prasarana sebelum dilantik sebagai Ketua Pegawai Operasi Kumpulan (Operasi) tahun lepas, "kata Dato 'Sri Tajuddin dalam satu sidang media semasa melihat kerja ke Depoh LRT Laluan Ampang dekat sini hari ini.

Memulakan karier sebagai Jurutera Ujian di sebuah syarikat pembuat bekalan kuasa Jepun di Johor Bahru, Norlia 25 tahun pengalaman dalam industri rel; bermula pada tahun 1995 sebagai Ketua Perkhidmatan Elektronik untuk STAR LRT, yang kini muncul sebagai LRT Laluan Ampang / Sri Petaling.

Sebelum menjadi sebahagian individu warga kerja Prasarana pada tahun 2004 STAR LRT diambil alih oleh syarikat milik penuh kerajaan ini, Norlia pernah memegang jawatan sebagai Ketua Kejuruteraan rangkaian LRT berkaitan dengan pengkhususan di bidang kejuruteraan dan penyelenggaraan.

Pada sidang media berkenaan, Dato 'Sri Tajuddin turut mengambil keputusan Lembaga Pengarah untuk menjalankan penstrukturan dalam operasi Rapid Rail dan Rapid Bus di mana Lembaga berkenaan kedua-dua syarikat syarikat itu memerlukan selaras baru dengan cabaran-cabaran baru sekarang khusus untuk peningkatan effisiensi dan pengoptimasasi kos operasi.

“Jadi, untuk Rapid Rail, seluruh operasi monorel dan LRT termasuk LRT Laluan Ampang ini akan disediakan di bawah Encik Azmi Mohd Zain selaku Ketua Pegawai Operasi. Seluruh operasi MRT termasuk MRT Laluan Putrajaya, yang dibuka untuk operasi fasa pertama pada bulan Julai ini, di bawah Encik Mohd Ramli Shafie sebagai Ketua Pegawai Operasi. Mereka melaporkan diri kepada Encik Abdul Hadi Amran sebagai CEO

“Untuk Rapid Bus pula, Lembaga Pengarah turut melengkapi penstrukturan untuk Rapid Bus yang terdapat Ketua Wilayah Sentral untuk Rapid KL; Wilayah Utara untuk Rapid Penang dan Rapid Kamunting; dan Wilayah Timur untuk Rapid Kuantan. Mereka merujuk kepada Encik Muhammad Yazurin Sallij sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, "kata Dato 'Sri Tajuddin, yang turut menyatakan bahawa Encik Mohd Rafizee Abdul Rahman akan menyambung perkhidmatan sebagai Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan; sekali gus lengkap segala jenis jangkamasa panjang untuk polis kewangan Syarikat berjalan lancar

Dato 'Sri Tajuddin turut serta melantikan anggota Lembaga Pengarah yang baru digunakan mantan Ketua Pengarah Pusat Gabenor, Integriti dan Anti-Rasuah Nasional, Tan Sri Abu Kassim Mohamed, dan Dato' Seri Haji Mustafar Haji Ali, yang merupakan bekas Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia. Pelantikan dua pegawai pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia itu berkuatkuasa 15 Februari lepas.

"Penyertaan kedua-dua tokoh yang cukup berpengalaman luas dalam perkhidmatan kerajaan dalam urusan pencegahan rasuah tentunya akan memberikan impak besar kepada Prasarana dalam menyerlahkan perkhidmatan yang cemerlang dan berintegriti," kata Dato 'Sri Tajuddin.

Turut dilantik adalah Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak, yang mana-mana tempat Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman, yang kini jawatan jawatan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. Pelantikan Datuk Isham berkuatkuasa 18 Januari lepas.