YBhg. Datin Hjh Norlia Hj. Nuh

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan (Operasi)

Datin Norlia Noah memulakan kerjayanya sebagai Jurutera Uji pada tahun 1990 dengan sebuah syarikat perkilangan Jepun di Johor. Dengan pengalaman lebih dari 30 tahun dalam industri pembuatan dan keretapi, Datin Norlia adalah pelopor jurutera wanita dalam keretapi moden.

Dia bergabung dengan STAR LRT sebagai Pengurus pada tahun 1995 dan dijadikan Senior Manager Kejuruteraan pada tahun 2002. Semasa di sana, Datin Norlia menguruskan pelbagai projek dan pembangunan.

Dia juga menerajui asas-asas projek LRT Line 3 (LRT3); mengetuai kajian kemungkinan, keterlibatan pihak berkepentingan, pemeriksaan publik, Skema Keretapi LRT3, strategi perolehan, penjajaran, dan reka bentuk konsep untuk memastikan kepatuhan.

Lulusan dalam bidang Kejuruteraan (Kejuruteraan Elektrik & Pengkomputeran), Australia, Datin Norlia kini memberikan sokongan strategik dan nasihat teknikal mengenai hal-hal kereta api dan bas kepada pihak Pengurusan dan mengetuai beberapa projek Korporat dan CAPEX.

Datin Norlia memainkan peranan penting sebagai Penasihat Teknikal dan menerajui pasukan projek bagi pihak Kerajaan Malaysia dalam memastikan penyampaian Sistem Peralihan Cepat Johor Bahru-Singapura (RTS). RTS berjaya ditandatangani oleh Malaysia dan Singapura pada bulan Julai 2020.