Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

_

Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>
Kongsi di !trpst#/trp-gettext>

APLIKASI PULSE DIPERLUAS KE RAPID PULAU PINANG DAN RAPID KUANTAN

KUALA LUMPUR, 12 JULAI 2021 - Aplikasi perancang perjalanan, PULSE, atau 'Merancang Gaya Hidup Anda dengan Efisien' yang diperkenalkan kepada para pengguna perkhidmatan rel dan bas Rapid KL pada 17 Disember tahun lepas, kini diperluaskan fungsinya merangkumi perkhimatan Rapid Penang di Pulau Pinang, Seberang Prai ; dan Rapid Kuantan di Pahang.

“Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) jenis bangga untuk mengumumkan bahawa fungsi perjalanan PULSE kini diaktifkan menggunakan perkhidmatan bas yang dikendalikan oleh Rapid Penang dan Rapid Kuantan. Dengan fungsi ini, PULSE memudahkan pengguna di Pulau Pinang dan Kuantan termasuk kawasan sekitarnya seperti Bandar Diraja Pekan untuk perjalanan mereka dengan lebih baik sekali gus mengoptimakan masa mereka dengan lebih banyak produktif, ”kata Pemangku Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana, Datin Hjh. Norlia Hj. Nuh.

Aplikasi PULSE ada beberapa fungsi penting bagi pengguna layanan awam awam kendalian Prasarana seperti perancang perjalanan, penjejak waktu ketibaan masa sebenar untuk perkhidmatan bas dan rel (Real Time Time and Train ETA), notifikasi paparan atau 'Push Notifications' dan kalkulator tambang. Ia turut memaparkan peta lokasi-lokasi tren dan hab bas serta tempat-tempat yang menarik di alamnya seperti pusat membeli-belah, tempat makan dan santai serta lokasi berdekatan

“Sejajar dengan pelan digitalisasi tiga tahun bagi PULSE, ia akan dikembangkan lagi di masa hadapan dengan pelbagai inisatif yang akan diperkenalkan oleh Prasarana sebagai menghargai pengguna untuk pengguna kami. Antara lain, PULSE akan menggunakan fungsi pembelian atas talian, program kad kesetiaan, promosi dan ganjaran dengan rakan-niaga, 'plug-in' untuk akaun media sosial untuk pengguna dan gamifikasi.

Penambahbaikan pula, perhatian dari segi peningkatan kepantasan kami untuk maklumat mengenai status perkhidmatan dan maklumbalas dengan pengguna, dilakukan secara progresif agar PULSE kekal menjadi aplikasi pilihan bagi pelanggan awam awam kendalian Prasarana, ”tambah Norlia.

Setakat ini PULSE telah dimuat turun lebih dari 20,000 kali oleh pengguna pengguna awam khas di Lembah Klang, yang merangkumi semua perkhidmatan dan dasar di bawah seliaan Rapid KL termasuk LRT, MRT dan monorel serta bas BRT, GoKL dan Smart Selangor.

Serentak dengan pelancaran versi terbaru PULSE, pengguna yang menggunakan turun aplikasi ini berpeluang kempen promosi yang dinamakan "Mana Oyen?", Bermula dari 23 hingga 30 Julai 2021. Tiga (3) penyertaan lengkap dan dengan jawapan yang betul dari setiap lokasi (Lembah Klang , Pulau Pinang dan Kuantan) akan memenangi hadiah misteri; Soalan lima puluh (50) penyertaan secara terawal secara keseluruhan akan mendapat Kad My Rapid Touch 'n Go edisi terhad.

“Dalam kepesatan mengembangkan dunia digital, aplikasi PULSE menjadi wadah terbaik buat Prasarana bukan hanya dalam penyampaian maklumat yang lebih pantas dan tepat, malah menjadi bukti iltizam syarikat untuk kekal relevan kepada pelanggan dan orang awam. Ia meningkatkan penanda aras dalam perkhidmatan awam awam di negara ini selaras dengan aspirasi Prasarana untuk permintaan lagi orang ramai menggunakan perkhidmatan awam awam dan meningkatkan peratusan penggunaan awam untuk 40 peratus menjelang 2030, ”kata Norlia.

Aplikasi PULSE by Prasarana boleh dimuat turun melalui Apple App Store dan Google Play.