Semasa dalam perjalanan dan memerlukan bantuan? Hubungi Talian Bantuan kami:

BUS RAPID

MENGENAI BUS RAPID

Rapid Bus mengurus dan mengendalikan perkhidmatan bas tahap di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Kuantan, Kamunting dan BRT-Sunway Line.

Rapid Bus Sdn Bhd secara rasmi dibentuk pada tahun 2013 di bawah usaha penstrukturan semula korporat untuk memperkukuh dan memperkemaskan lagi operasi bas Kumpulan; yang pada mulanya dikendalikan oleh bahagian bas di Prasarana. Kumpulan pertama kali menceburkan diri dalam segmen bas pada tahun 2002 setelah memperoleh perniagaan dan aset dari pengendali bas lain seperti Cityliner, Park May dan Intrakota. Sejak itu Rapid Bus telah mengembangkan operasinya di negeri-negeri lain di seluruh negara dengan nama jenama Rapid Penang di Pulau Pinang; Kuantan cepat di Pahang; dan Rapid Kamunting di Perak.

Rapid KL menyediakan hubungan dengan kawasan perumahan, perindustrian dan pusat komersial di Greater Kuala Lumpur dan Selangor; merangkumi 177 laluan dan jumlah penumpang harian rata-rata 332,000 penumpang. Rapid KL menyediakan perkhidmatan bas pentas, perkhidmatan khas (Go KL, Smart Selangor, PJ City dll) serta perkhidmatan bas feeder ke stesen MRT, LRT dan Monorel. Bus Rapid Transit - Sunway Line yang mesra alam, yang menggunakan bas elektrik dan menggunakan landasan bertingkat khas, juga dikendalikan dengan jenama Rapid KL. Rapid Penang menyediakan perkhidmatan bas panggung di Pulau Penang dan Butterworth, Pulau Pinang; merangkumi 71 laluan dengan purata penumpang harian 73,000 penumpang. Ia mengendalikan perkhidmatan bas panggung dan perkhidmatan khas (CAT, TERBAIK dll) untuk menghubungkan ke kawasan perumahan, perindustrian dan pusat komersial di Pulau Pinang.

Rapid Kamunting melayani kawasan Kamunting dan Taiping untuk dijadikan tempat peninggalan, kawasan perumahan dan perindustrian; merangkumi 3 laluan dan rata-rata penumpang harian 900 penumpang. Rapid Kuantan menyediakan perkhidmatan bas panggung yang merangkumi Bandar Kuantan ke tempat-tempat pelancongan, kawasan perumahan dan perindustrian, dan juga ke kawasan berhampiran sejauh Pekan dan Sungai Lembing; merangkumi 18 laluan dan rata-rata penumpang harian seramai 7,900 penumpang. Rapid Kamunting melayani kawasan sekitar Taiping dan Kamunting di Perak; merangkumi 3 laluan purata penumpang harian 900 penumpang.

PERKHIDMATAN

Rapid KL
BRT-Sunway
Rapid Penang
Rapid Kuantan
Rapid Kamunting
Bas Pengumpan MRT

KEPIMPINAN

EKSEKUTIF / PENGURUSAN UTAMA

Pilih profil untuk memaparkan lebih banyak maklumat

PROFIL LOADING ...